Hřejivá, pikantní, hutná – přesně taková je polévka z batátů. Inspiraci jsem tentokrát čerpala v Guatemale, městě Antigua, kde jsem párkrát navštívila tamní vegetariánskou restauraci, jednu z nejstarších ve Střední Americe vůbec.

Batáty občas používám ve své kuchyni, například na přípravu salátů, španělské tortilly či zázračných „super mís“, ale polévka mě popravdě nikdy nenapadla. Připravila jsem si tedy vlastní verzi servírovanou s rýží, avokádem a nachos. Nejchutnější variantou je basmati rýže, ale většinou sáhnu po zbylé rýži od oběda.

V receptu používám kari pastu, která je běžně k dostání za super cenu u Vietnamců ve večerce, nebo podstatě dražší ve větších supermarketech. Kari pasta dodá polévce intenzivní aroma a pikantnost, ale dá se ošidit použitím kari koření a chilli papričky.

Pokud budete používat celé avokádo, většinou mi po servírování zbývá polovina. Avokádo na vzduchu rychle hnědne, je tedy nutné ho co nejdříve zpracovat – připravte si tradiční guacamole či avokádovou pomazánku s cizrnou.

V poslední řadě si sami můžete určit jestli budete polévku servírovat se zakysanou smetanou či ve veganské variantě – s kokosovým mlékem.

Suroviny

na 4 porce / příprava 30 minut

  • 2 střední batáty
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce na plátky nakrájeného zázvoru
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • sůl, pepř

na podávání

  • avokádo
  • chilli papričky / chilli olej
  • limetka
  • zakysaná smetana nebo kokosové mléko
  • rýže
  • nachos
  • čerstvé bylinky (koriandr, petrželka)
Postup
  1. Na kokosovém oleji osmažíme dorůžova najemno nakrájenou cibuli společně s česnekem a zázvorem.
  2. Nyní zalijeme cca litrem a půl vody, přidáme oloupané a pokrájené batáty, kari pastu, římský kmín, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
  3. Jakmile batáty změknou, rozmixujeme dohladka.
  4. Polévku podle potřeby zredukujeme nebo naředíme a dochutíme.
  5. Podáváme s rýží, avokádem, chilli, limetkou, smetanou, bylinkami a nachos.

TIP! Pokud nemáte doma chilli olej, stačí na mírném plamenu prohřát chilli vločky s olivovým olejem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *