Quinou jsem objevila relativně nedávno, a sama jsem byla překvapená, jak snadná je její příprava. Quinoa je velice příjemnou změnou jídelníčku a svojí lehce oříškovou chutí dodá pokrmům nejenom netradiční chuť, ale i vzhled.
Co je to quinoa
Quinoa, neboli merlík čilský, je prastará rostlina pocházející z Jižní Ameriky, která se díky svým úžasným vlastnostem těší obrovskému zájmu i v dnešní době. Inkové quinou uctívali jako „matku zrn“ a není divu proč. Quinoa není jen nějaké podivné zrní pro vegetariány, ale jedná se o zázračnou rostlinu, kterou by každý z nás měl zařadit do svého jídelníčku.
Quinoa existuje ve třech barvách – bílá má jemnou máslovou chuť, červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí, černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.
6 důvodů proč začít quinou používat
- Neobsahuje lepek, ale zároveň obsahuje 2x více vlákniny než obiloviny.
- Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.
- Má ideální nutriční složení – cca 60% sacharidů, 23% bílkovin a 5% tuku.
- Quinoa je lehce stravitelná a chuťově se přizpůsobí ostatním ingrediencím.
- Obsahuje velké množství minerálů a vitamínů jako například hořčík, železo, selen, vitamíny skupiny B, E.
- Svým unikátním složením je quinoa vhodná i jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, při redukčních dietách, snižování krevního tlaku a prospívá ledvinám.
Příprava quinoi
Semínka quinoy jsou obalena ochrannou vrstvou tzv. saponin, která chrání semena před ptáky a hmyzem. Tuto vrstvu je nutné před úpravou odstranit (látky v ní obsažené dráždí žaludek a je hořká). Saponinu se zbavíte jednoduše – semínka nechte 15 minut namočená ve studené vodě a poté je ještě několikrát propláchněte pod tekoucí studenou vodou.
Obecně platí, že se quinoa vaří podobně jako rýže, poměrem 1:2 s vodou či ještě lépe s vývarem. Propláchnutou quinou zalijte vámi zvolenou tekutinou a osolte (quinou můžete vařit i s oblíbeným kořením či bylinkami). Přiveďte k varu a vařte cca 15 minut přiklopené na středním plameni, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Poté hrnec odstavte z plotýnky a nechte ještě přiklopené 5 minut dojít. Na závěr načechrejte vidličkou. Uvařená quinoa by měla být nadýchaná, a pokud nepřipravujete kaši, měla by být stejně jako těstoviny uvařená tak akorát, tedy „al dente“.
Jak quinou používat
Quinoa má příjemnou strukturu a chuť, která se skvěle snoubí téměř se vším, a navíc se snadno a rychle upravuje. Používat ji můžete jako rýži, vařit z ní pokrmy nasladko i naslano, nebo ji můžete přidat do ovocných i zeleninových salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, přidat do těsta na lívance a sušenky či z ní uvařit kaši nebo nákyp. Pokud uvařenou quinou nezpracujete, přendejte ji do uzavíratelné nádoby do lednice a během týdne si z ní můžete připravit další zajímavá jídla.
Suroviny
na 4 porce / příprava 60 minut
- 2 lilky
- ½ hrníčku quinoi
- 1 hrníček zeleninového vývaru
- ½ konzervy krájených rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 větší žampiony
- pořádná hrst nasekaných jarních bylinek (libeček, pažitka, petrželka, kopřiva, pampeliška…)
- 1 lžička drceného římského kmínu
- sůl, pepř
- olivový olej
na podávání
- 1/3 kelímku zakysané smetany (vegani můžou nahradit kokosovým jogurtem)
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- sůl
Postup
- Lilek podélně rozkrojíme, vydlabeme cca půl centimetru od okraje, pokapeme olejem a dáme na 30 minut péct do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Během pečení lilku si uvaříme quinou (návod viz výše).
- Mezitím si na olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli, společně s na kostičky nakrájenými žampiony a nasekaným česnekem. Osolíme. Nejprve smažíme za občasného míchání cca 5 minut a poté necháme dalších 5 minut dusit pod pokličkou.
- Přisypeme kmín, pepř, zamícháme a přidáme rajčata. Dusíme dalších 5 minut.
- Hotovou směs smícháme s uvařenou quinou a bylinkami.
- Upečený lilek naplníme připravenou směsí a pečeme na maximum dalších cca 20 minut, tak aby nám lilek krásně změknul.
- Mezitím si smícháme smetanu s citrónovou šťávou, římským kmínem a špetkou soli.
- Upečený lilek podáváme pokapaný připravenou smetanou a posypaný čerstvými bylinkami.