Quinou jsem objevila relativně nedávno, a sama jsem byla překvapená, jak snadná je její příprava. Quinoa je velice příjemnou změnou jídelníčku a svojí lehce oříškovou chutí dodá pokrmům nejenom netradiční chuť, ale i vzhled.

Co je to quinoa

Quinoa, neboli merlík čilský, je prastará rostlina pocházející z Jižní Ameriky, která se díky svým úžasným vlastnostem těší obrovskému zájmu i v dnešní době. Inkové quinou uctívali jako „matku zrn“ a není divu proč. Quinoa není jen nějaké podivné zrní pro vegetariány, ale jedná se o zázračnou rostlinu, kterou by každý z nás měl zařadit do svého jídelníčku.

Quinoa existuje ve třech barvách – bílá má jemnou máslovou chuť, červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí, černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

6 důvodů proč začít quinou používat

  1. Neobsahuje lepek, ale zároveň obsahuje 2x více vlákniny než obiloviny.
  2. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.
  3. ideální nutriční složení – cca 60% sacharidů, 23% bílkovin a 5% tuku.
  4. Quinoa je lehce stravitelná a chuťově se přizpůsobí ostatním ingrediencím.
  5. Obsahuje velké množství minerálů a vitamínů jako například hořčík, železo, selen, vitamíny skupiny B, E.
  6. Svým unikátním složením je quinoa vhodná i jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, při redukčních dietách, snižování krevního tlaku a prospívá ledvinám.

Příprava quinoi

Semínka quinoy jsou obalena ochrannou vrstvou tzv. saponin, která chrání semena před ptáky a hmyzem. Tuto vrstvu je nutné před úpravou odstranit (látky v ní obsažené dráždí žaludek a je hořká). Saponinu se zbavíte jednoduše – semínka nechte 15 minut namočená ve studené vodě a poté je ještě několikrát propláchněte pod tekoucí studenou vodou.

Obecně platí, že se quinoa vaří podobně jako rýže, poměrem 1:2 s vodou či ještě lépe s vývarem. Propláchnutou quinou zalijte vámi zvolenou tekutinou a osolte (quinou můžete vařit i s oblíbeným kořením či bylinkami). Přiveďte k varu a vařte cca 15 minut přiklopené na středním plameni, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Poté hrnec odstavte z plotýnky a nechte ještě přiklopené 5 minut dojít. Na závěr načechrejte vidličkou. Uvařená quinoa by měla být nadýchaná, a pokud nepřipravujete kaši, měla by být stejně jako těstoviny uvařená tak akorát, tedy „al dente“.

Jak quinou používat

Quinoa má příjemnou strukturu a chuť, která se skvěle snoubí téměř se vším, a navíc se snadno a rychle upravuje. Používat ji můžete jako rýži, vařit z ní pokrmy nasladko i naslano, nebo ji můžete přidat do ovocných i zeleninových salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, přidat do těsta na lívance a sušenky či z ní uvařit kaši nebo nákyp. Pokud uvařenou quinou nezpracujete, přendejte ji do uzavíratelné nádoby do lednice a během týdne si z ní můžete připravit další zajímavá jídla.

Suroviny

na 4 porce / příprava 60 minut

  • 2 lilky
  • ½ hrníčku quinoi
  • 1 hrníček zeleninového vývaru
  • ½ konzervy krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 větší žampiony
  • pořádná hrst nasekaných jarních bylinek (libeček, pažitka, petrželka, kopřiva, pampeliška…)
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • sůl, pepř
  • olivový olej

na podávání

  • 1/3 kelímku zakysané smetany (vegani můžou nahradit kokosovým jogurtem)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • sůl
Postup
  1. Lilek podélně rozkrojíme, vydlabeme cca půl centimetru od okraje, pokapeme olejem a dáme na 30 minut péct do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Během pečení lilku si uvaříme quinou (návod viz výše).
  2. Mezitím si na olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli, společně s na kostičky nakrájenými žampiony a nasekaným česnekem. Osolíme. Nejprve smažíme za občasného míchání cca 5 minut a poté necháme dalších 5 minut dusit pod pokličkou.
  3. Přisypeme kmín, pepř, zamícháme a přidáme rajčata. Dusíme dalších 5 minut.
  4. Hotovou směs smícháme s uvařenou quinou a bylinkami.
  5. Upečený lilek naplníme připravenou směsí a pečeme na maximum dalších cca 20 minut, tak aby nám lilek krásně změknul.
  6. Mezitím si smícháme smetanu s citrónovou šťávou, římským kmínem a špetkou soli.
  7. Upečený lilek podáváme pokapaný připravenou smetanou a posypaný čerstvými bylinkami.
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments