Červené zelí je sice nejzdravější v syrové úpravě, kdy si uchovává nejvíce vitamínů, nicméně v lednici mi zbyla čtvrtka hlávky od přípravy salátu s pečeným falafelem z quinoi, která už začala osychat a hnědnout. A právě v tuto chvíli přichází na řadu recept na polévku z červeného zelí. Nejenom že lze zdělat zbylé suroviny, které se již nehodí na syrovou přípravu, ale i krátkým povařením si zelí uchovává dostatek vitamínů. Navíc si můžete dopřát úpravu zelí v netradiční formě – nejenom dušené ke knedlíku.

Proč právě červené zelí?

Červené zelí je nejzdravějším druhem zelí, prodávaných na pultech supermarketů. Právě jeho sytá fialová barva a lehce pepřová chuť, skrývá látky účinné proti rakovině.

Mimo to, červené zelí přispívá k celkovému zdraví vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Pouhých 100 g syrového zelí pokryje celodenní dávku vitamínu C.

Nerozpustná vláknina z červeného zelí pomáhá předcházet zácpě, snižuje riziko vzniku onemocnění střev a přináší úlevu od některých zažívacích problémů.

V hlavní roli je samo sebou červené zelí, ale aby byla polévka ještě výživnější přidala jsem do hrnce fazole, červenou řepu, mrkev, brambory a nastrouhané jablko, které polévku zdravě a chutně zahustí!

O zajímavý nádech se poté postarají i 1A semínka fenyklu a vyvážená sladkokyselá chuť, kterou docílíte přidáním sladidla, dle vašeho uvážení a octa či citrónové šťávy (osobně používám oboje).

Polévku nejraději servíruji rustikální, ale pro milovníky pyré polévek, se může celý obsah hrnce před podáváním rozmixovat tyčovým mixérem.

Poté již stačí polévku ozdobit smetanou (rostlinou či živočišnou) semínky a nějakou tou zelenou bylinkou.

Suroviny

na 4 – 5 porcí / příprava cca 50 minut

  • 2 misky červeného zelí
  • 1 červená řepa
  • 1 mrkev
  • 1 menší pórek
  • 2 brambory
  • 1 jablko
  • 1 konzerva bílých fazolí
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička nasekaného zázvoru
  • zeleninový bujón
  • špetka skořice
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • ½  lžičky fenyklových semínek
  • sůl, pepř

na podávání

  • (sójová) smetana či jogurt
  • petrželka
  • pórek
  • slunečnicová semínka
Postup
  1. Na oleji si zpěníme jemně nasekaný česnek a zázvor, minutku za stálého míchání osmažíme a přidáme pokrájený pórek. Postupně po krátkém prosmažení přidáváme zbytek pokrájené zeleniny – mrkev, červenou řepu a brambory.
  2. Další dvě minutky mícháme a poté přidáme koření – skořici, bobkový list, fenykl, sůl a pepř. Chvilku mícháme a zalijeme cca dvěma litry vody. Přidáme zeleninový bujón a přiklopené necháme dojít k bodu varu. Poté plamen zmírníme a necháme 20 minut probublávat.
  3. Po 20 minutách přidáme zbytek ingrediencí – nakrájené zelí, fazole, cukr, citronovou šťávu a jablečný ocet. Krátce provaříme, tak aby zelí změklo, ale stále si uchovalo vitamíny.
  4. Dochutíme, tak aby byla polévka lehce sladko-kyselá.
  5. Podáváme ozdobené smetanou, petrželkou, pórkem a slunečnicovými semínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *