Špajzka v naší Vanilce zeje prázdnotou, až na pár konzerv a skomírající klíčky. Hlady už skoro nevidíme. Chce to něco rychlýho, jednoduchýho, z pár surovin. Jinak hrozí, že se mi Standa promění v běsnící monstrum. A přesně v tuto chvíli se hodí recept na rajčatovou polévku z konzervy.

Stačí osmahnout cibuli s česnekem, přidat konzervu rajčat, protlak, provonět bylinkami a skořicí a vyvážit chuť datlema a citronovou šťávou. Nakonec jsem ještě přidala těstoviny, to aby nás polévka více zasytila. Kdybych měla nějakou luštěninu, tak ji tam přihodím taky. Ať to má i nějaké bílkoviny.

V naší dodávce tedy nechybí ani rajčata v konzervě, ať se i během té největší nouze, dá vykouzlit tahle báječná, vydatná verze na klasickou českou rajskou.

Suroviny

na 4 porce / příprava 20 minut

  • 2 konzervy rajčat
  • 1 malý protlak
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička oregana
  • 4 bobkové listy
  • 8 vypeckovaných datlí
  • šťáva z ½ citrónu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 plecháček libovolných (bezlepkových) těstovin
  • olivový olej
Postup
  1. Na olivovém oleji si pozvolna osmažíme najemno nakrájenou cibuli společně s oloupaným a nožem rozmáčknutým česnekem.
  2. Přidáme ostatní suroviny kromě citronové šťávy a těstovin a necháme projít bodem varu. Poté vyndáme bobkový list, rozmixujeme dohladka a přidáme těstoviny. Vyvážíme balanc sladkokyselé chuti pomocí citronové šťávy a vaříme do změknutí těstovin.
  3. Podáváme se semínky a klíčky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *