Miluju volné dny, už jenom kvůli poctivé snídani, kterou nastartuji den. A pokud vám to přeci jen práce nedovolí, pomazánku si lze připravit den dopředu.

Proč právě ředkvičky?

Tyto malé štiplavé růžové kuličky zřejmě pocházejí z oblasti Blízkého Východu, i když jiné zdroje tvrdí, že mají původ v Japonsku. Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám onu typickou, štiplavou chuť a zároveň je ochraňují před napadením škůdci a nebezpečnými mikroorganismy.

Stejně působí i v našem těle, kde mají dezinfekční účinky a ochraňují nás před bakteriemi a plísněmi. Nejvíce vitamínů si ředkvičky uchovávají čerstvé, takže si je klidně nakrájejte třeba jen na chleba s máslem.

Suroviny

pro 4 osoby / příprava cca 20 minut

  • 2  tvarohy (1x tučný ve vaničce + 1x měkký tvaroh v pozlátku)
  • 2 lžíce másla
  • svazek ředkviček
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 vajíčka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • bylinková sůl, pepř
Na podávání
  • (bezlepkové) pečivo
  • rajče
  • ořechy

Postup

  1. Nejprve si uvaříme vejce, 8 minut bude stačit, ať ho nemáme úplně domrtva.
  2. Mezitím si našleháme tvaroh s máslem, bylinkovou solí, pepřem a citronovou šťávou.
  3. Ředkvičky nakrájíme buď na tenké plátky, nebo nudličky, vlašské ořechy nasekáme nožem a vše smícháme s tvarohovým základem (pokud chceme krémovou pomazánku, lze ořechy nejprve dohladka rozmixovat a přidat do pomazánky).
  4. Pomazánku podáváme namazanou na oblíbeném pečivu s plátkem rajčete, vajíčkem a posypanou ořechy.

TIP! Ředkvičková pomazánka nejlépe chutná namazaná v tlusté vrstvě na chléb moskva.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments