Ještě včera jsem si pochutnávala na vyhlášené italské gastronomii v Římě, dneska na točeném pivu a smažáku v Čechách. Jako suvenýry jsem si přivezla několik italských voňavých (i pár smradlavých) sýrů, abych si i u nás doma mohla uvařit nádech Itálie. Nechyběla tedy ani moje oblíbená gorgonzola. Původně jsem zamýšlela nějaký tradiční recept s těstovinami, ale pak mě do očí praštila moje spirálovačka. Rozhodla jsem se tedy uvařit těstoviny trochu jinak.

Velmi ráda připravuji jídla z řepy a troufám si říct, že s tímto novým receptem, jsem našla svůj prozatím nejoblíbenější. Dokonce zachutnal i odpůrcům této sytě fialovo – červené zeleniny, takže původní plán si špagety v klidu vyfotit druhý den nevyšel, jelikož se po nich během chvíle slehla zem.

Proč právě řepa?

Nejvíce používanou částí červené řepy je kořen. Už po staletí se různě upravuje, kromě vaření se dá i nakládat. Nejvíce léčivých účinků má ovšem červená řepa čerstvá, ta si udržuje všechny minerální látky, například draslík, zinek, vitamíny C a B a důležitou látku pektin.

Červená řepa navíc posiluje metabolismus, vhodná je i při nemocech srdce, podporuje vylučování cholesterolu a působí proti vysokému tlaku.

Jedná se o rychlý, jednoduchý recept, ale k jeho přípravě se neobejdete bez spirálovačky. Je to opravdu úžasný nástroj, zejména na přípravu nevšedních vegetariánských a raw receptů. Spirálovačka má několik nástavců, takže si sami zvolíte jestli ze zeleniny uděláte tenké špagety, široké nudle, tenké plátky nebo nekonečnou spirálu.

V dnešním receptu hraje prim křupavá barevná řepa s jemnou sýrovou omáčkou, doplněnou o sezónní vlašské ořechy a hrušku.

Suroviny

na 4 porce / příprava 30 minut

řepové špagety

  • 4 velké červené řepy (cca 1 kilo)
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 1 lžička worcestrové a 1 sójové omáčky
  • sůl, pepř

omáčka

  • 1 kelímek 18% smetany
  • 200 gramů gorgonzoly
  • 1 lžíce nastrouhaného parmezánu

na podávání

  • 1⁄3 hrnku nasekaných ořechů
  • 1 menší hruška
  • čerstvě namletý pepř
  • tymián či oregano
Postup
  1. Nejprve si na spirálovačce vytvoříme špagety.
  2. Řepové špagety přemístíme do pánve, přidáme zbylé ingredience (šťávu z pomeranče, worcestrovou a sójovou omáčku, sůl a pepř) a na středním plamenu podusíme cca 10 – 15 minut, tak aby byla řepa stále křupavá, ale ne příliš tvrdá. Podle potřeby podléváme vodou.
  3. Mezitím, co dusíme řepu, si připravíme omáčku – do menšího kastrůlku nalijeme smetanu, přidáme špetku soli a pepře, přidáme nadrobenou gorgonzolu, parmezán a na mírném plamenu necháme sýry v omáčce rozpustit.
  4. Řepové špagety můžeme servírovat dvěma způsoby – špagety polijeme připravenou omáčkou a ozdobíme ořechy, bylinkami a nakrájenou hruškou nebo v pánvičce, kde jsme dusili řepu, smícháme s omáčkou, ořechy a ozdobíme pokrájenou hruškou a bylinkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *