Fazole patří mezi potraviny, které by neměly v našem jídelníčku chybět. Existuje celá řada různých druhů, které se liší nejen barvou, ale také velikostí. Ovšem vždy je spojuje vysoký podíl rostlinných bílkovin, vlákniny a dalších tělu prospěšných látek.

Podle čínské tradice prospívají ledvinám, ostatně jsou jim i tvarově podobné, mají močopudné účinky, čistí a posilují střeva. Jsou zdrojem minerálních látek jako například hořčíku vápníku a zejména železa a celé škály vitamínů.

Jak tomu bývá zvykem následují recept vznikl v době, kdy lednička zela prázdnotou, a jediné co jsem našla byla konzerva fazolí, zbytek smetany a kousek řapíkatého celeru. Luštěniny lze samozřejmě i předem namočit a uvařit, ale někdy se mi prostě nechce, takže jednou za čas ráda sáhnu po konzervě.

Suroviny

na 1 mísu / příprava 15 minut

  • 1 konzerva scezených červených fazolí
  • 3 řapíky celeru
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo sójanézy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky drceného římského kmínu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • sůl, pepř
Postup
  1. V míse vidličkou našleháme zakysanou smetanu, jablečný ocet, hořčici, římský kmín, sůl a pepř.
  2. Zálivku smícháme s fazolemi a na tenké plátky nakrájeným řapíkatým celerem.
  3. Vychlazený salát podáváme s celozrnným žitným chlebem.

TIP! Do salátu lze nakrájet i červenou nebo žlutou papriku.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments