Číňané milují jídlo a jedí ho úplně všude. Dokonce i když čekají ve frontě na další chod. Mají rádi chutná a pestrá jídla, takže sortiment pokrmů je naprosto úžasný. Od sushi přes plněné knedlíky, nejrůznější špízy, nudle všech chutí a barev, polévky až po klasická jídla z masa, tofu, rýže a zeleniny.

Poloha Šanghaje propůjčuje místní kuchyni osobitý charakter a to zejména kvůli blízkosti delty řeky. Jídelníček místních je tak obohacen o spoustu sladkovodních ryb, ale i mořských plodů či lotosových květů.

Street food – pouliční jídlo

S populací více jak 27 milionů, není Šanghaj pouze největším městem Číny, ale zároveň i epicentrem pouličního jídla. Po celém městě se na každém kroku nachází desítky stánků nabízející místní speciality za pár korun. Rozhodně jsme tady nehladověli!

O Číňanech se traduje, že sní všechno, co létá, a není to letadlo, všechno co plave, a není to ponorka. Takže na talíři se objevují psi, krokodýli, žáby, ježci, brouci a další havěť. Navíc Číňané milují jídlo, které lze vysávat, okusovat či žvýkat. Jako příklad slavné kuřecí pařáty – to je pro místní opravdová delikatesa.

Bezmasé stravování v Šanghaji

Číňané jsou masožravci, vlastně spíše všežravci, jelikož snědí i pokrmy, nad kterými se Evropanům zvedá žaludek. Ovšem najdou se i výjimky. Většinou se jedná o buddhisty, lidi zapálené do jógy anebo o někoho, kdo se s přibývajícím trendem zdravé stravy snaží omezit konzumaci masa. Proto není problém narazit i na vegetariánské či dokonce veganské restaurace po celém městě.

Spousta pouličních stánků navíc nabízí rozmanitý výběr zeleninových pokrmů a pokrmů z tofu či hub, nejrůznější druhy nudlí, smaženou rýži a v neposlední řadě věhlasně známé plněné knedlíčky. Výběr je opravdu bohatý.

Ovšem má to jeden háček – jak bezmasé jídlo poznat a jak si ho objednat! Stánky mají v lepším případě menu v čínštině i angličtině, ale drtivá většina má menu pouze v čínštině a anglicky nikdo nerozumí. Rukama nohama to taky moc nejde, pokud jde o vysvětlování jídla (představte si, jak bych například ukazovala, že chci nudle pouze se zeleninou a třeba vajíčkem), takže nejlepším nástrojem na překonání jazykové bariéry je napsaný lísteček s přesnými požadavky, co jíte a jaká je vaše představa. O tento magický papírek jsem požádala recepční na hostelu a od té doby jsem měla vyhráno. Škoda, že mě to napadlo až v polovině pobytu. Dejte si ale pozor na masové vývary, ty Číňané používají téměř všude a nepovažují je za maso. 

Kam na jídlo

Výběr je opravdu široký a záleží pouze na vás jestli si vyberete luxusnější restauraci s anglickým menu, nebo zapadlý stánek hnedka za rohem. Pokaždé, když jsme si vybrali stánek, museli jsme sice špehovat místní a kuchaře, abychom vůbec zjistit co vaří, ale vždy to stálo za to. Popravdě nám o to víc chutnalo, jelikož jsme si jídlo museli většinou pracně vybojovat.

Při placení se neočekává spropitné, které v některých případech může dokonce Číňana urazit. Raději se naučte čínsky poděkovat a uděláte také místním radost.

Jak jsem se již zmínila, na jídlo narazíte na každém kroku, ale jsou zde i místa, většinou celé ulice, které jsou vyhlášené bohatým výběrem a kvalitou jídla.

Wujiang Road

Během brouzdání centrem města, byste neměli minout ulici Wujiang Road, kousek od stanice metra West Nanjing Road. Jedná se o jedno z nejpopulárnějších míst, kam denně míří místní obyvatelé za pouličním občerstvením, ale i posedět v tamních útulných restauracích. Výběr je opravdu široký až se nám z toho zatočila hlava a vzbouřily chuťově buňky. Nakonec jsme si vystáli frontu na věhlasně proslulé smažené knedlíčky v bistru Yang’s Fry Dumpling. A nelitovali jsme.

Old City Temple

Kousek od pobřežní promenády Bund okolo areálu Yu Gardens se nachází další z vyhlášených míst, kam míří místní i turisté za jídlem. Stánky praskají ve všech a na vyhlášené dobroty si budete muset vystát několik metrů dlouhou frontu.

Pokud se vám nebude chtít čekat můžete zavítat do přilehlých “jídelen“, kde se prodává snad úplně všechno. Stejně jako u nás si vezmete tác a cestou ke kase si ho můžete vyskládat všemi možnými dobrotami. Výběr je opravdu široký, ale ceny jsou nastaveny poměrně vysko.

South Yunnan Road

Jedna z nejstarších “jídelních ulic” je právě South Yunnan Road. Opět kousek od centra, zhruba 10 minut chůze od Náměstí Lidu se nachází další ulice plná dalších místních dobrot. Podobných, ale přesto jiných. Třeba jako takový smažený řízek s nudlemi.

Kečup byl objeven v Číně jako omáčka na marinování ryb a byl nazván “ke-tsiap”.

Huanghe Road

Čtveřici nejlepších míst, kam za jídlem, uzavírá ulice Huanghe Road kousek od již zmíněné South Yunnan Road.

Opět na vás čekají vyhlášené pokrmy v desítkách bister a restaurací. Dobrou alternativou pro vegetariány je restaurace GongDeLin.

Přestupní stanice metra a obchodní centra

Rychlou, levnou a přesto chutnou alternativou, jak se v Šanghaji najíst jsou přestupní stanice metra. Čím větší dopravní uzel, tím větší výběr budete mít k dispozici. Výhodou je i menu v angličtině, což ale není pravidlem.

Další možností jsou i obchodní centra, kde narazíte na kvalitní restaurace s rozumnými cenami (mimo ulici Nanjing, kde jsou ceny vysoké).

Místní speciality, které byste si neměli nechat ujít

Knedlík, kam se podíváš

Jestli se o nás říká, že jsme knedlíkový národ, tak Šanghaj je knedlíkové království. Není snad ulice, kde byste nenarazili na tuto národní pochoutku, která má několik desítek obměn a nespočet náplní. Od vegetariánských po masové.

  • Sheng jian bao – smažené knedlíčky nejrůznějších náplní, měkoučké navrchu, křupavé zespodu.
  • Xiao long bao – jsou dušené knedlíčky nejčastěji používané do polévek.
  • Cha siu bao – jsou tradiční dušené knedlíčky na páře, nejčastěji plněné vepřovým masem, houbami nebo zeleninou a tofu.

Polévka je grunt

Pokud máte rádi polévky, Šanghaj si zamilujete. Kdykoliv během celého dne seženete pořádnou mísu polévky na stovky různých způsobů – s knedlíčky, nudlemi, masem, bez masa, s tofu, houbami a nikdy nechybí sojová omáčka a pořádná dávka chilli a čerstvých bylinek.

Zejména jsme si oblíbili jakési samoobslužné “polévkárny”, kde si do košíku naskládate, co je libo, na kase vám to zváží a uvaří. Taková polévka dle vašeho gusta vás vyjde na cca 20 CNY.

Opravdovým gurmánským zážitkem jsou tzv. hot pots. Jedná se o bublající masový vývar uprostřed stolu s náloží všemožné zeleniny, masa, nudlí a hub, do kterého si sami vkládáte, co je libo. Sdílí se minimálně ve dvou osobách, takže Standa měl bohužel smůlu a po celou dobu smutně koukal přes sklo do restaurací, kde se místní oddávali hot pot orgiím.

Další pouliční dobroty

  • Cong you bring – smažená placka, nebo těsto smotané do šneku s jarní cibulkou je jedno z nejpopulárnějších pouličních jídel do ruky, původem ze severní části země. Výborná je i čínská omeleta zamotaná s nejrůznějšími náplněmi.
  • Nudle všech tlouštěk a délek. Raritou jsou tzv. hand pulled noodles, které vám místní šéfkuchař umotá a uvaří přímo před očima.
  • Chòudòufu neboli stinky tofu je tradičním pouličním jídlem. Jedná se o fermentované tofu a jak již název napovídá, fermentací kromě lahodné chuti získá i nepříjemný zápach. Něco jako u nás syrečky je “smradlavé tofu” milovaným i nenáviděným pokrmem.

Něco pro masožravce

  • Uyghur – grilované špízy z naloženého kořeněného jehněčího masa.
  • Vepřové jak ho známe i neznáme – pečené bůčky, žebra nebo jako náplň do knedlíčků, ale i jako vývary či tzv. cakes (rosolovitá kostka z vepřové krve).
  • Kachna na tisíc a jeden způsob. Ve městě se nachází spousta obchodů a restaurací s rozporcovanými kachnami od zobáku po pařát. Každý si tak může vybrat tu část, na kterou má právě chuť.
  • Pokrmy z kraba jsou také velmi populární v jídelníčku místních. Ochutnat například můžete krabí polévku, knedlíček, nebo smaženého či grilovaného.

Sladká tečka nakonec

Šanghajská kuchyně je i známá pro svou lásku ke sladkému. Většina dezertů se vyrábí ze sóji, nebo želé, ale tradiční je i luštěninová kaše nasladko či vařené rýžové knedlíčky tang yuan, většinou plněné fazolovou směsí.

Čím a kde zchladit žízeň

Čaj a jeho kultura

Asi vám nemusím představovat nejznámější čínský nápoj, čaj. Osvěžující nápoj ze sušených čajových lístků je v Číně nejrozšířenějším a nejoblíbenějším prostředkem k uhašení žízně. S šálkem čaje Číňané začínají i končí svůj den, pracují i odpočívají. Bez čaje se neobejde žádné rodinné setkání či přátelské posezení \ stal se nezbytnou součástí společenského i rodinného života místních.

Historie a legendy o čaji

Jeho příběh se začíná odvíjet v Číně, kde byl vzdělanci považován za nejkultivovanější nápoj. Nikdo ale přesně neví, kdo a kdy ho poprvé ochutnal.

Tradují se dva staročínské příběhy. První z nich vypráví o císaři Šen-nungovi, který odpočíval ve stínu stromu, zatímco v jeho kotlíku nad ohněm bublala voda. Šumící vítr svál z větví nedalekých stromů několik zelenkavých lístků a snesl je do horké vody. Císaře zaujala vůně vycházející z kotlíku natolik, že se rozhodl nápoj ochutnat. Zjistil, že kromě lahodné chuti a příjemné vůně přináší i povzbuzení pro jeho tělo a mysl, a tak začal nápoj pít pravidelně.

Druhá legenda připisuje čaji božský původ. Buddhistický mnich Bódhidharma přísahal všem věřícím, že celý svůj život zasvětí modlení. Vyčerpán však brzy usnul. Po probuzení se velmi rozhněval na svoji slabost a ze samého vzteku si vyřízl obě oční víčka. Na místě, kam je zahodil, pak vyrostl keř, z jehož lístků se připravuje nápoj zahánějící únavu – čaj.

Výborný čaj koupíte i v PET lahvi v jakémkoliv krámku, kde dokonce mají regál rozdělený na dvě části – chlazené a horké nápoje.

Oblíbeným nápojem mezi místními je i tzv. bubble milk tea. Jedná se o mléčný čaj s různými příchutěmi a bublinkami o konzistenci želé nazývanými tapioca. Největším řetězcem po celé zemi je Coco, Happy Lemon a The Alley. V létě si můžete objednat ledově vychlazený a v zimě na zahřátí horkou alternativu.

Lokální pivo Tsingtao

Nejznámější a i cenově nejvýhodnější je místní pivo Tsingtao. Prodává se ve skoro každém supermarketu i zapadlém krámku ve skleněné 640 ml lahvi za cca 5 CNY.

Sójové mléko

Sója zastává velice důležitou roli jak v jídelníčku místních, v podobě tofu, tak i v rámci pitného režimu, nejčastěji jako ochucené, často fermentované sójové mléko. Tento nápoj, stejně jako čaj i pivo jsem si během mého cestování zamilovala.

Kam večer

V Šanghaji to žije a rozhodně se tu nebudete nudit! Otřepaná evropská zábavní kultura se tu smíchala s asijskou příchutí a vytvořila si vlastní styl a tempo, kterým se ubírá. Zapařit tu můžete v luxusních klubech, pivnicích, soukromém karaoke baru, zajít na jazz či stylově na střeše jednoho z mrakodrapů.

Spousta pivnic a originálních barů se nachází v okolí ulice July Road kousek od centra. V rámci našeho budget cestování jsme zavítali do 13. poschodí paneláku, kde se nachází studentský klub Windows Score Board. Turisti se zde míchají se studenty z celého světa. Levné pivo, akce na panáky a polonahá děvčata se zaručeně postarají o zábavu.

Drink s výhledem

Ve městě se nachází hned několik barů umístěných přímo na střeše vyšších budov. Máte tak jedinečnou šanci pozorovat krásné panorama Šanghaje s lahodný drinkem dle vašeho výběru. Zavítat můžete například do baru Rouge, Char Bar v hotelu Indigo, Captain’s Bar nebo Kartel, který jsme zvolili my (každý den si můžete dát do 20 hodin všechny koktejly za polovinu, tedy za 30 CNY).

Dle mého názoru cizí kultura prochází přes žaludek, ale návštěva Šanghaje by nebyla kompletní bez brouzdání uličkami města a objevování její jedinečné historie a památek!

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments