Guacamole je jednoduché, vydatné a báječné jídlo, které zvládne opravdu každý. A pokud použijete všechny základní suroviny na jeho přípravu, pokaždé připravíte nevídanou pochoutku, která má široké uplatnění, nejenom v mexické kuchyni a kuchyni Střední Ameriky.

Avokádo – superpotravina

Avokádo je jednoznačně nejzajímavější ovoce planety. Je plné vitamínů, zdravých tuků a se svojí jemně máslovou chutí si našlo spoustu příznivců, ale i odpůrců. Pro některé se jedná o plod bez chuti a nápadu, opak je ovšem pravdou. To zejména potvrdí zastánci raw stylu, pro které se stal neodmyslitelnou součástí jejich pokrmů.

Před pár týdny jsem se vrátila z Tanzanie, kde 1 avokádo stálo průměrně 5 korun a asi vám nemusím říkat, že s chutí toho u nás, se to ani zdaleka nedalo srovnat. Každý den jsem tam spořádala přinejmenším jedno kilo tohohle zeleného zázraku, jelikož místní ho dávají nakrájené ke skoro každému jídlu.

Během jedné party u místních, jsem nakoupila několik avokád a udělala guacamole. Sice se jedná o mexické jídlo, ale překvapilo mě, že ho Tanzanci vůbec neznají. Po guacamole se doslova zaprášilo a místní si ho zamilovali natolik, že jsem ho od té doby připravovala hned několikrát.

První zmínky o avokádu jsou známy již z období 7 tisíc let před naším letopočtem a za jeho domov se považuje Mexiko. Samotné slovo pak pochází z aztéckého výrazu “ahuacatl”, což doslovně znamená varle.

Avokádo si buďto zamilujete nebo ho budete nesnášet. Nic mezi tím. Já jsem si avokádo oblíbila ihned po prvním soustu, ale zpočátku jsem ho kromě k přípravě guacomole neuměla používat. Ovšem čím více cestuji, tím více objevuji jeho využití a nespočet báječných receptů!

Nicméně guacomole patří a bude patřit bezesporu k nejznámějším receptům z avokáda. A není divu proč. Tato zelená veganská pasta se hodí téměř ke všemu a jídlům dodá nevšední chuť, potřebné živiny a krásnou sytě zelenou barvu. Čerstvost použitých surovin, tvoří konečný výsledek. Někdy se mi ovšem nechce nakupovat čerstvý koriandr, takže používám mletý sušený, společně se špetkou mletého římského kmínu.

Suroviny

na 1 misku / příprava 10 – 15 minut

  • 1 zralé avokádo
  • ½ střední červené cibule
  • 1 menší stroužek česneku
  • šťavnaté menší rajče nebo 3 cherry rajčátka
  • najemno nasekaná chilli paprička nebo pár kapek chilli omáčky
  • hrstka čerstvého koriandru
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 limetka
  • sůl a pepř
Postup
  1. Cibuli nakrájíme najemno, rajčata na kostičky, koriandr nasekáme.
  2. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a rozmačkáme vidličkou.
  3. Rozmačkané avokádo smícháme s cibulí, rajčaty, koriandrem, prolisovaným česnekem, kmínem, osolíme, opepříme, zalijeme šťávou z limetky (nejprve z jedné ½ a podle chuti přidáváme) a zamícháme.
  4. Před podáváním necháme chvilku odležet.

TIP! Aby guacamole během skladování nezčernalo, stačí do dózy zastrčit avokádovou pecku, nebo skladovat v uzavřené nádobě, řádně upěchované a pokapané trochou studené vody.

guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments