Cestou za objevováním krás severní části Zélandu, Northland, jsme se zastavili na krásné pláži Omaha. Pláži ideální zejména pro surfování a krásné procházky podél pobřežní promenády. Popravdě na surf jsem nenašla odvahu, jelikož silně foukalo a sluníčko, jako kdyby se stydělo, vykouklo pouze na chvilku a pak zase zalezlo za mohutné mraky.

Přeci jenom jsme se zdrželi, a to na oběd. V přilehlém parku, kde se dokonce nachází i veřejný gril, jsme zastavili s naší dodávkou, Vanilkou, a z posledních zbytků, než pojedeme na nákup, jsem uvařila rychlou, vydatnou a hutnou polévku s fazolkami.

Důležité je zejména dochucení, které musí balancovat mezi sladkou a nakyslou chutí. Takže se nebojte použít přírodního sladidla a octa, jak je libo!

Neodmyslitelnou součástí polévky je i koriandr, který ji dodá svěží nádech a samozřejmě zajímavou příchuť (tip pro Novozélanďany – nejlevnější koriandr mají u Číňanů za cca 1 dolar).

Obecně by se dalo říci, že zelenina na Zélandu je daleko dražší nežli u nás, například takové kilo citrónu vás v běžném supermarketu vyjde v přepočtu na 120 korun, brambory na cca 40 korun, jedna paprika na 30 korun či jeden lilek na 60 korun! Naštěstí to neplatí o všem. Například takové čerstvé zelené fazolky stojí v řetězci Countdown pouze 3 dolary, tedy zhruba 45 korun, ze kterých vždy zvládnu uvařit 2 – 3 jídla.

Poslední důležitou složkou jsou těstoviny. To už nechám na vás, jaké použijete, osobně se mi osvědčili tagliatelle.

Na přípravu polévky jsem použila smetanu a máslo, ale recept funguje stejně dobře i ve veganské variantě s použitím oleje a sójové smetany.

Suroviny

na 4 porce / příprava 20 minut

  • 1 miska zelených fazolek (cca 120 g)
  • libovolné (bezlepkové) těstoviny
  • 3 velké žampiony
  • ⅓ pórku
  • 250 ml rostlinné smetany
  • 3 lžíce nasekaného koriandru (i se stonkem)
  • 1 stroužek česneku
  • zeleninový bujón
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 – 4 lžíce přírodního sladidla
  • 2 – 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
Postup
  1. Na másle si osmažíme cca 5 minut nakrájený pórek, na plátky pokrájené žampiony, česnek a bobkový list. Zalijeme vodou, tak aby bylo všechno ponořené, a přidáme bujón, smetanu, sójovou omáčku, osladíme a osolíme a opepříme. Necháme projít varem.
  2. Nyní přidáme do hrnce těstoviny zlomené na půl a cca 5 minut vaříme. Poté přidáme fazolky, koriandr a vaříme do změknutí těstovin.
  3. Dochutíme, tak aby byla omáčka sladká s nakyslým koncem. Servírujeme posypané čerstvým koriandrem.

TIP! Aby pokrm vypadal ještě lákavěji, nechávám si polovinu pórku stranou a do hrnce přidám až s fazolkami. Polévku lze uvařit i ve veganské podobě – máslo nahradíme olejem a použijeme rostlinnou smetanu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *