Cestou za objevováním krás severní části Zélandu, Northland, jsme se zastavili na krásné pláži Omaha. Pláži ideální zejména pro surfování a krásné procházky podél pobřežní promenády. Popravdě na surf jsem nenašla odvahu, jelikož silně foukalo a sluníčko, jako kdyby se stydělo, vykouklo pouze na chvilku a pak zase zalezlo za mohutné mraky.

Přeci jenom jsme se zdrželi, a to na oběd. V přilehlém parku, kde se dokonce nachází i veřejný gril, jsme zastavili s naší dodávkou, Vanilkou, a z posledních zbytků, než pojedeme na nákup, jsem uvařila rychlou, vydatnou a hutnou polévku s fazolkami.

Důležité je zejména dochucení, které musí balancovat mezi sladkou a nakyslou chutí. Takže se nebojte použít přírodního sladidla a octa, jak je libo!

Neodmyslitelnou součástí polévky je i koriandr, který ji dodá svěží nádech a samozřejmě zajímavou příchuť (tip pro Novozélanďany – nejlevnější koriandr mají u Číňanů za cca 1 dolar).

Obecně by se dalo říci, že zelenina na Zélandu je daleko dražší nežli u nás, například takové kilo citrónu vás v běžném supermarketu vyjde v přepočtu na 120 korun, brambory na cca 40 korun, jedna paprika na 30 korun či jeden lilek na 60 korun! Naštěstí to neplatí o všem. Například takové čerstvé zelené fazolky stojí v řetězci Countdown pouze 3 dolary, tedy zhruba 45 korun, ze kterých vždy zvládnu uvařit 2 – 3 jídla.

Poslední důležitou složkou jsou těstoviny. To už nechám na vás, jaké použijete, osobně se mi osvědčili tagliatelle.

Na přípravu polévky jsem použila smetanu a máslo, ale recept funguje stejně dobře i ve veganské variantě s použitím oleje a sójové smetany.

Suroviny

na 4 porce / příprava 20 minut

  • 1 miska zelených fazolek (cca 120 g)
  • libovolné (bezlepkové) těstoviny
  • 3 velké žampiony
  • ⅓ pórku
  • 250 ml rostlinné smetany
  • 3 lžíce nasekaného koriandru (i se stonkem)
  • 1 stroužek česneku
  • zeleninový bujón
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 – 4 lžíce přírodního sladidla
  • 2 – 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
Postup
  1. Na másle si osmažíme cca 5 minut nakrájený pórek, na plátky pokrájené žampiony, česnek a bobkový list. Zalijeme vodou, tak aby bylo všechno ponořené, a přidáme bujón, smetanu, sójovou omáčku, osladíme a osolíme a opepříme. Necháme projít varem.
  2. Nyní přidáme do hrnce těstoviny zlomené na půl a cca 5 minut vaříme. Poté přidáme fazolky, koriandr a vaříme do změknutí těstovin.
  3. Dochutíme, tak aby byla omáčka sladká s nakyslým koncem. Servírujeme posypané čerstvým koriandrem.

TIP! Aby pokrm vypadal ještě lákavěji, nechávám si polovinu pórku stranou a do hrnce přidám až s fazolkami. Polévku lze uvařit i ve veganské podobě – máslo nahradíme olejem a použijeme rostlinnou smetanu.

807 thoughts on “Smetanové fazolky s tagliatelle”

  1. I believe putting these issues behind me now is the best course of action for me and our investors buy priligy online safe This is a pair of white wings, that white, for some unknown reason, stings Feng Die s eyes, Now the Grand Duke s Palace in Dresden is still full of style and grandeur outside, but when what fruits help lower blood pressure you enter, you will find a rare shabby there is not a single antique what fruits help lower blood pressure and porcelain that can be seen everywhere in the palaces of princes and nobles in other countries, and the armor and swords are only just There are only two sets in the hall