Když se řekne slovo tortilla, určitě si představíte pšeničnou placku plněnou masem, fazolemi a zeleninou. Ovšem španělská tortilla má zcela jinou podobu, do které jsem se během mého putování po Španělsku zamilovala.
Tradiční španělská tortilla se skládá z brambor cibule a vajec, ale existuje i ve spoustě dalších variací. Španělská tortilla má široké pole působnosti – můžete ji uvařit buď jako netradiční snídani, lahodný předkrm či jako jednohubky na party.
Recept lze různě obměňovat a pohrát si s nejrůznějšími ingrediencemi- například lze přidat jiný druh sýru, zeleniny či bylinek. Pokaždé se ovšem jedná o senzační jídlo. Nejraději španělskou tortillu podávám s čerstvým salátkem a ochucenou zakysanou smetanou.
Suroviny
na 1 tortillu (4 – 6 porcí) / příprava 50 minut
- 1/2 kg batátů (cca 2 větší batáty)
- 5 velkých žampionů
- 1 červená cibule
- hrst nastrouhané goudy
- 6 vajec
- hrst nasekaných mladých kopřiv
- hrst jarních bylinek (libeček, pampeliška, petrklíč…)
- sůl, pepř
- pár lžic olivového oleje na smažení
na podávání
- salát + zelenina podle chuti
- olivový olej
- špetka pálivé papriky
- sezamová semínka
Postup
- Oloupané batáty nakrájíme na 0,5 cm plátky. Cibuli nakrájíme najemno a žampiony na plátky.
- V míse si rozkvedláme vejce se solí a pepřem a smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem, kopřivami a bylinkami.
- V pánvi na mírném plamenu osmažíme na pár lžících olivového oleje brambory s cibulí i žampiony – cca 20 – 30 minut. Důležité je, abychom směs nesmažili zprudka, ale spíše pozvolna dusili. Během smažení směs opatrně mícháme, tak aby brambory zůstaly celé.
- Hotovou bramborovou směs přendáme do mísy a zalijeme ji připraveným rozkvedlaným vejcem. Poté směs vylijeme do olejem vymazané pánve a na mírném plamenu smažíme, dokud nám vajíčka nezačnou tvrdnout. Poté otočíme pomocí talíře na druhou stranu (pánev přiklopíme talířem s větším průměrem a opatrně obrátíme vzhůru nohama a sesuneme zpět do pánve) a další 2 minuty smažíme.
- Podáváme ozdobené semínky, posypané paprikou, se salátem přelitým olivovým olejem.