Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.

Špagety s červenou čočkou

Po nádherné procházce podél pobřeží nejsevernější části Jižního ostrova Nového Zélandu jsme zastavili u kivi zobáku, jak místní přezdívají Farewell Spit. Dnešní program máme nabitý, chce to něco rychlého. Takovým jídlem jsou zaručeně těstoviny. A jelikož máme zrovna před nákupem, musím se trochu uskromnit – přesně k tomu poslouží konzerva rajčat a červená čočka, která…

Hot „rabbit“

„Vařená mrkev v housce, to si snad děláš srandu?“ začal Standa ohrnovat nos. No přiznám se, takhle to nezní příliš lákavě. Ale dnešní recept v sobě skrývá mnohem víc! Nejenom že potěší každého, kdo rád rostlinnou stravu, ale i toho, komu špajzka ať v kuchyni nebo v dodávce, zeje prázdnotou. Základem je mrkev a pečivo,…

Lilkové kari

Hutné, pálivé, kořeněné kari můžu na tisíce způsobů, ale speciální místo na mém pomyslném žebříčku, zaujímá právě to lilkové. Lilek do sebe totiž nasákne báječnou chuť kari a vytvoří vláčný kontrast ke zbytku křupavé zeleniny. Kari je jedna z našich nejoblíbenějších jednohrncovek a kvůli snadné a rychlé přípravě se jedná o nejčastější jídlo během našeho…

Pečený květákový „flák“ podávaný s hummusem z bílých fazolí a pečené papriky

Jídla z trouby, to my můžem! Ona je vlastně trouba taková magická skříňka, ze které vycházejí samé dobroty, ať ty slané nebo sladké (pokud na ně nezapomenete a neproměníte kuchyň v udírnu). Mnohdy se přistihnu jak do ní koukám jako na televizi, s tím rozdílem, že tady se odehrávají samé božské věci! Takže když se…

„Kiwi“ toust

Kdyby existovala barevná kiwi snídaně, tím mám na mysli typickou novozélandskou, zaručeně by to mohl být můj dnešní recept. Místní mají sice své tradiční, potíž je v tom, že se většinou jedná o opečený toust pouze s arašídovým máslem, marmeládou nebo milovanou pomazánkou Marmite. Toť vše. Nic barevného, svěžího nebo výživného. A to je nuda.…

Dokonalý falafel s květákovým tabboulehem

Tradiční arabský pokrm, falafel, provází historii lidstva již od dob faraonů v Egyptě, kde byl připravován z fazolí fava. Dnes se jedná o nejznámější veganské jídlo do ruky, na které narazíte po celém světě, ale údajně se ty nejlepší připravují v Izraeli. Už jenom kvůli tamnímu křupavému falafelu zabaleného v mekoučké pitě, se tam musím…