Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.
Míchaná vajíčka se sójovkou
Během našeho cestování v dodávce jsme si oblíbili tuhle bleskovou variantu míchaných vajíček. Popravdě ji většinou připravuje už jenom Standa – tak je to jednoduché a rychlé. Ideálně když nemáme ve špajzce zeleninu, aby měl o krájení méně. To už jsem ale na scéně já, a vždycky něco najdu a přihodím do placu. Ovšem vajíčka…
Polévka z kořenové petržele provoněná rozmarýnem
Polévka je grunt a jedno z nejjednodušších jídel, které lze během cest v dodávce vařit. Do hrnce můžete naházet téměř cokoliv, a pokud si prohrajete s dochucením, nikdy vás polévky nepřestanou bavit. A to během celého roku. Je to prostě báječná jednohrncovka, která má stovky obměn podle sezóny a dostupných surovin. V obchodě jsem narazila…
Mungo dhal
Mungo je jedna z nejvděčnějších luštěnin. Hodí se jak na klíčení, tak i na přípravu palačinek, či tradičních luštěninových kaší. A kvůli jeho hráškové chuti ho často spořádám jen tak samotné, nebo v salátu. Jedno z mých nejoblíbenějších jídel z munga je právě indický voňavý dhal. S vařením v dodávce jsem navíc přišla na jednoduchý,…
Polévka z pečené dýně s bulgurem
Letos jsem konečně stihla trochu více experimentovat s dýní, a tak vznikla řada nových, sytě oranžových receptů. Sice jsem vynechala její dlabání, ale za to jsem ji spořádali kila. Recepty z dýně Dýňová polévka Teplý cizrnový salát s pečenou dýní a dresinkem z vlašských ořechů Kuskus s cizrnou, dýňovým pyré a pečenou hlívou Mac ‘n’ Pumpkin…
Jak nakládat (s) tofu krok za krokem
Tofu v mojí kuchyni mělo vždy své čestné místo, a jelikož český trh nabízí kvalitní a už předem naložené varianty, neměla jsem potřebu s ním až tak experimentovat. Většinou jsem sáhla po uzeném (moje nejoblíbenější), které chutná skvěle i bez dalšího nakládání a zdlouhavého marinovaní. Tím, že jsem se zdržovala na jednom místě sotva pár…
Míchaná vajíčka s žampiony
Vajíčka na stovky způsobů – to my moc rádi. Obzvlášť pak ty domácí, zakoupené přímo u místních na zahradě. Navíc od té doby, co jsem začala s pečením vlastního kváskového chleba, jsme nesnídali ani nic jiného. Bohužel jsem se musela s mým několikaměsíčním kváskem, který s námi procestoval v dodávce tisíce kilometrů, před pár týdny…
Palačinky z munga a quioni
Téměř jsem zapomněla, co všechno se dá z mungo fazolí uvařit, když jsem si vzpomněla na vláčné indické placky dosa. Na tyto tradiční indické „palačinky“, jak se jim přezdívá, narazíte téměř po celé Indii. Jedná se o fermentovanou směs, osmaženou stejně jako francouzské crêpes, podávané s pikantní rajčatovou omáčkou a kokosovým dipem. Ovšem v tradičních…
Sójové koule s dýňovou omáčkou
Během mého pátraní po jídle s pořádnejma koulema, jsem vymyslela tuhle pecku. Vzpomněla jsem si na senzační indickou kuchyni, která obsahuje i spoustu receptů na nejrůznější luštěninové, zeleninové a zejména sójové koule, které místní nazývají kofta. Směs drží báječně pohromadě, a to díky přidaným bramborám, škrobu a rozmixované části sójového granulátu, který vytvoří jemnější konzistenci…
Blesková brokolicová polévka se zelenou kari pastou
Klasiku brokolicové polévky jsem dávno nahradila novými, originálnějšími recepty. A že jich brokolice nabízí spoustu. Na přípravu jsem využila zbytek zelené kari pasty, která vytvoří báječný, kořeněný, pikantní základ, nejenom na dnešní hutnou hřejivou brokolicovou polévku. A právě vydatné, nejlépe pikantní, polévky posypané křupavými semínky jsou tak báječným lékem na chmurné počasí. I když u…
Dýňová horká čokoláda
I když na Zélandu oficiálně začalo jaro, večery jsou stále chladné a v dodávce se neobejdeme bez dvou peřin. Ideální doba se zahřát nějakým horkým nápojem. Ve výbavě mojí špajzky proto nechybí ani kvalitní kakao, abych se s šálkem horké čokolády mohla alespoň v myšlenkách vrátit do chatky s krbem, kde jsme strávili posledních pár…
Cizrnová pomazánka – ideální sváča na cesty
Z cizrny se dá připravit nejenom tradiční hummus, ale i nejrůznější pomazánky. Někdy mám chuť na rustikálnější verzi, a nemluvě o tom, že ne vždy mám po ruce mixér. V takové chvíli sáhnu po vidličce, kterou cizrnu rozmačkám, smíchám s ostatními surovinami a podávám namazanou na kváskovém chlebu obloženou pořádnou vrstvou sezonní zeleniny! Posledně to…