Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.
Křupavý salát s quinoou a arašídovým dresinkem
Často se mě lidé ptají: „a co vlastně pořád kuchtíš?“. Je pravda, že ne vždy mám inspiraci anebo chuť vařit, ale jakmile mám jednou vybavenou špajzku těmi správnými surovinami, vždycky něco vymyslím. Takovou ingrediencí je například arašídové máslo, které má široké spektrum využití. Ráno si ho můžu namazat na opečený toust s ovocem, na oběd…
Veganské špagety „meatballs“
Léto v Čechách se pomalu ale jistě blíží do cílové rovinky a balkóny a zahrady zdobí sytě červená, šťavnatá rajčata. Alespoň takové mám vzpomínky na období, kdy jsem trávila léto doma. To už je ale více jak 9 let! Právě nyní je ten nejlepší čas si rajčata zavařit a připravit si tak zásobu na nadcházející…
Tortilla s veganskými míchanými „vajíčky“
Jak jsem již psala v několika předchozích článcích, tofu je potřeba věnovat péči, a předem naložit, aby do sebe vsáklo chuť z marinády. Ovšem najde si i pár receptů, kde to není nutné. Třeba jako míchané rozdrobené tofu na styl míchaných vajíček. Tuhle pecku mám ráda jako brunch nebo jako lehkou večeři v kombinaci s…
Hummus s pečenou dýni
Hummus bych do sebe mohla ládovat horem dolem, jak klasiku, tak i jeho nejrůznější obměny. Rozhodla jsem se využít sezóny dýní a její kořeněnou, pečenou verzi použila do základního hummusu. A jelikož se pomalu ale jistě blíží i sklizeň u nás doma, rozhodně ho musíte vyzkoušet. Pečená dýně dodá hummusu příjemně nasládlou chuť a přidané…
Lasagne se zeleninovo – čočkovým ragů
Kdo by neznal tradiční lasagne, které mnohým připomenou slunečnou Itálii nebo tlustého, nenasytného, zrzavého kocoura Garfielda. Ovšem historie tohoto pokrmu sahá daleko hloub, přesněji řečeno až do starověkého Řecka. Historie lasagní Název lasagna/lasagne je odvozen z řeckého slova „laganon“, což byla první známá forma těstovin. Tehdy se jednalo o vrstvení těchto těstovin pouze s omáčkou.…
Nakládané tofu s brokolicovou rýží a studenou kokosovou omáčkou
Už jsme téměř nakousli šestý měsíc našeho putování po Novém Zélandu. Jak ten čas tady nádherně utíká… Během této doby jsem uvařila jídel jak nikdy předtím, když nepočítám dětství a začátky mého experimentování v kuchyni. To jsem musela, jinak bych pošla hladem. Česká gastronomie toho bez masa tenkrát, téměř před dvaceti lety, moc nenabízela. Práce…
Veganské mlsání
Snad každý, alespoň jednou za čas, rád mlsá. Upéct buchtu nebo koláč už svede kde kdo, a proto jsem začala experimentovat více s raw a veganskými dobrotami. A jde to báječně, zdravě a je to tááák dobré! Ingredience jsou sice finančně náročnější, jelikož základem jsou většinou ořechy, sušené ovoce, nejrůznější semínka a kokosové mléko. Ovšem…
Pečený BBQ květák s česnekovou sójanézou
Našla jsem novou, nejoblíbenější úpravu květáku! Sice nedám dopustit na květákovou polévku nebo vindaloo, ale kořeněný, křupavý a zároveň vláčný květák s BBQ omáčkou pečený v troubě je naprostá bomba. Nejradši ho jím rukama, servírovaného na talíři s křupavou zeleninou a česnekovou sójanézou. Květák je super zelenina, se kterou ráda experimentuju. Často se používá i…
Zelená polévka s křupavou cizrnou
Svěží, rychlá, jemná a rozhodně zelená. To jsou hesla dalšího receptu, ideálního na horké letní dny. Nebojte se přidat další zelenou zeleninu, kterou budete mít po ruce, třeba jako fazolky, chřest, kapustu, špenát, cuketu atd… Za kouzlem sytě zelené barvy stojí rychlá příprava. Důležité je nevařit zeleninu domrtva, ale pouze pár minut, aby si uchovala…
Pečené tofu podávané se zeleným hummusem
Kdybych si měla vybrat jedno jídlo, na kterém jsem závislá, nejspíš by to byl hummus. Možnosti jeho kombinací jsou neuvěřitelně bohaté a stále objevuji nové, barevnější a čím dál tím chutnější. Hummus je báječný jen tak, na studeno jako pomazánka, nebo předkrm, za tepla jako luštěninová kaše, ale také se skvěle hodí na přípravu nejrůznějších…
Kiwi chia pudink na 2 způsoby
Čas tu plyne opravdu záhadným tempem. Už jsou tomu téměř dva měsíce, co jsme sbírali kiwi a já mám stále posledních pár kousků v zásobě (za to vděčím i kamarádům, kteří na sadu vydrželi o pár týdnů déle). Už nějakou dobu jsem pokukovala po chia semínkách. Ty se skvěle hodí na přípravu veganské verze „pudinku“…