Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.
Grilovaná zelenina s arašídovým dresinkem
Ještě před tím, než jsme si koupili naší dodávku, Vanilku, jsme měli v plánu si pořídit gril a během dlouhých, stále teplých slunečných dní v Aucklandu jsme snili o tom, co si ogrilujeme jako první. Ovšem po pár dnech naší cesty jsme zjistili, že by to byla zbytečná investice, jelikož snad každý distrikt se může…
Blesková smažená rýže
Od kuchtění dušeného lilku na nádherné pláži Ocean Beach mi zbyla rýže. Popravdě jsem účelně uvařila o dva hrnky více (Standa se postaral o to, že mi zbyl stěží jeden a půl), abych mohla uvařit tuhle rychlou dobrotu z jedné pánve. Naše dodávka nás tentokrát dovezla do kouzelné zátoky Kowharewa Bay, kde jsme se rozhodli…
Dušený lilek s červenou čočkou
Další ujeté kilometry nás zavedly do úžasné oblasti Whangarei. Tato oblast nabízí spoustu nádherných pláží, romantických zátok, ale i nepřeberné množství treků. Od jednoduchých pár minutových až po náročnější několikahodinové. Strávili jsme zde několik dní a vybrali si to nejlepší. Nejprve jsme brouzdali centrem města – Town Basin, kde jsem konečně vyzkoušela můj nový longboard, poté jsme…
Vydatná polévka s hromadou zeleniny a kari pastou
Po příjemné procházce na vodopády Rainbow Waterfall, nám pořádně vyhládlo, ještěže trasa začíná u krásného parku, kde se nachází piknikové stoly a gril. Původně jsme mlsně pokukovali právě po grilu, ale jelikož jsem měla nakoupenou čerstvou zeleninu a kari pastu, rozhodla jsem se uvařit rychlou, kořeněnou, pěkně pálivou směs s pořádnou dávkou zeleniny. Společnost nám tentokrát…
Fazolky s cizrnou a omáčkou z Marmite
Chvílemi si neodpustím pár nadávek, kam nás to průvodce zavezl. Ale na nezpevněnou, prašnou, kamenitou cestu jsme rázem zapomněli po příjezdu do Mimiwhangata Coastal Reserve. Společnost nám dělali pouze volně se pasoucí krávy a jejich občasné bučení. Jinak jsme v celé oblasti nepotkali živou duši. Přilehlá pláž navíc láká k surfování a okolní kopečky k…
Smetanové fazolky s tagliatelle
Cestou za objevováním krás severní části Zélandu, Northland, jsme se zastavili na krásné pláži Omaha. Pláži ideální zejména pro surfování a krásné procházky podél pobřežní promenády. Popravdě na surf jsem nenašla odvahu, jelikož silně foukalo a sluníčko, jako kdyby se stydělo, vykouklo pouze na chvilku a pak zase zalezlo za mohutné mraky. Přeci jenom jsme…
Duhový sendvič
Čerstvý, svěží, křupavý a pestrobarevný. To jsou hesla pro následující recept. Je to v podstatě úplně jednoduché. Nejtěžší část je samotné vrstvení ingrediencí (všeho tedy s mírou), tak aby se vám pracně vytvořená pyramida před zabalením nezhroutila. Jako potěrku jsem použila již předem hotový domácí hummus a bazalkové pesto, takže jsem měla za 10 minut…
Dhal z čočky dvou barev
Voňavý, kořeněný a vydatný. Přesně takový je recept na luštěninový dhal. Co je to vlastně dhal? Dhal, nebo také dal či daal, je v podstatě luštěninová kaše s konzistencí husté polévky. Připravovat se dá hned několika způsoby, přičemž základ zůstává většinou neměnný – luštěniny, zelenina a spousta voňavého koření. Jedná se o jedno z nejvýživnějších…
Luštěninová pomazánka 3x jinak
Už je tomu nějaký ten pátek, co jsem nahodila článek Dip z vlašských ořechů 4x jinak, a jelikož mám v oblibě míchat rozmanité chutě a barvy, připravila jsem další do série, tentokrát pomazánku s luštěninovým základem na tři různé způsoby. Aby vše barevně a chuťově ladilo, vybrala jsem jako základní suroviny cizrnu s pečenou paprikou,…
Polévka z červeného zelí s fazolemi
Červené zelí je sice nejzdravější v syrové úpravě, kdy si uchovává nejvíce vitamínů, nicméně v lednici mi zbyla čtvrtka hlávky od přípravy salátu s pečeným falafelem z quinoi, která už začala osychat a hnědnout. A právě v tuto chvíli přichází na řadu recept na polévku z červeného zelí. Nejenom že lze zdělat zbylé suroviny, které…
Pečený batát plněný červenou čočkou
V poslední době, zejména během zimního období jsem si oblíbila jídla ze sladkých brambor, také známých pod jménem batát. I přestože je u nás běžně k mání, málokdo ho v kuchyni používá, nebo dokonce zná. Jeho sladkou, krémovou konzistenci jsem si zamilovala. Osobně mi připomíná něco mezi klasickou bramborou a dýní. Dají se z něho…