I když jsme zaparkovali naši Vanilku u krásné zátoky nad Aucklandem, v myšlenkách jsem se vrátila do Střední Ameriky. Tamní fazole s rýží jsou nezapomenutelné už jenom z toho důvodu, že je místní jedí k snídani, obědu i večeři. Všude a vždy na nás číhaly, až nám začaly lézt i ušima. Ale stačilo pár týdnů odmlky a jak se mi po nich zastesklo.

Původně jsem se chtěla poradit s internetem na přesném postupu, ale to bychom nesměli kempovat na místě s nulovým signálem. Opět jsem tedy povolila uzdu své fantazii, otevřela moji „špajzku“ a uvařila jakýsi fusion nejznámějšího pokrmu Střední Ameriky. Místní by na mě nejspíš koukali jako na blázna, že jsem smažený platan nahradila vařenou kukuřicí v miso a kari pastě s pořádnou dávkou koriandru, ale je to opravdová bašta!

Suroviny

na 2 porce / příprava 40 minut

na rýží

  • 1 hrnek rýže
  • 1 hrnek uvařených černých fazolí (můžeme použít konzervu)
  • ¼ hrnku kokosového mléka
  • 1 sušená chilli paprička
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • (kokosový) olej
  • sůl

na kukuřici

  • 2 kukuřičné klasy
  • 1 vrchovatá lžíce miso pasty
  • 1 lžička červené nebo žluté kari pasty
  • 2 lžíce nasekaného koriandru i se stonkem
  • voda
  • sůl

na podávání

  • 1 avokádo
  • čerstvý koriandr
  • kousek papriky
  • kousek nastrouhané mrkve
  • jarní cibulka
  • ½ limetky případně citrónu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
  1. Osolenou rýží dáme vařit s 1 lžičkou římského kmínu a sušenou chilli papričkou.
  2. Dále si připravíme kukuřice. Do středního hrnce vložíme nakrájené kukuřice cca na 2 -3 centimetrové kousky, zalijeme vodou, tak aby byly ponořené, a rozmícháme s miso pastou a kari omáčkou. Lehce posolíme a necháme pod pokličkou vařit zhruba 20 minut. Nakonec přimícháme nasekaný koriandr.
  3. Mezitím, co se nám vaří rýže a kukuřice, si připravíme poslední část, fazole. Na kokosovém oleji si dorůžova osmažíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme fazole, i s trochou vody v které se vařily, česnek, římský kmín, kokosové mléko, osolíme a za občasného míchání zredukujeme, tak aby jsme vytvořili hodně hustou omáčku.
  4. Fazole smícháme s rýží a servírujeme ozdobené zeleninou, koriandrem a nakrájeným, vydatně popepřeným, posoleným avokádem, které ještě pokapeme limetkovou šťávou. Prodáváme společně s kukuřicí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *