I když jsme zaparkovali naši Vanilku u krásné zátoky nad Aucklandem, v myšlenkách jsem se vrátila do Střední Ameriky. Tamní fazole s rýží jsou nezapomenutelné už jenom z toho důvodu, že je místní jedí k snídani, obědu i večeři. Všude a vždy na nás číhaly, až nám začaly lézt i ušima. Ale stačilo pár týdnů odmlky a jak se mi po nich zastesklo.
Původně jsem se chtěla poradit s internetem na přesném postupu, ale to bychom nesměli kempovat na místě s nulovým signálem. Opět jsem tedy povolila uzdu své fantazii, otevřela moji „špajzku“ a uvařila jakýsi fusion nejznámějšího pokrmu Střední Ameriky. Místní by na mě nejspíš koukali jako na blázna, že jsem smažený platan nahradila vařenou kukuřicí v miso a kari pastě s pořádnou dávkou koriandru, ale je to opravdová bašta!
Suroviny
na 2 porce / příprava 40 minut
na rýží
- 1 hrnek rýže
- 1 hrnek uvařených černých fazolí (můžeme použít konzervu)
- ¼ hrnku kokosového mléka
- 1 sušená chilli paprička
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- (kokosový) olej
- sůl
na kukuřici
- 2 kukuřičné klasy
- 1 vrchovatá lžíce miso pasty
- 1 lžička červené nebo žluté kari pasty
- 2 lžíce nasekaného koriandru i se stonkem
- voda
- sůl
na podávání
- 1 avokádo
- čerstvý koriandr
- kousek papriky
- kousek nastrouhané mrkve
- jarní cibulka
- ½ limetky případně citrónu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Osolenou rýží dáme vařit s 1 lžičkou římského kmínu a sušenou chilli papričkou.
- Dále si připravíme kukuřice. Do středního hrnce vložíme nakrájené kukuřice cca na 2 -3 centimetrové kousky, zalijeme vodou, tak aby byly ponořené, a rozmícháme s miso pastou a kari omáčkou. Lehce posolíme a necháme pod pokličkou vařit zhruba 20 minut. Nakonec přimícháme nasekaný koriandr.
- Mezitím, co se nám vaří rýže a kukuřice, si připravíme poslední část, fazole. Na kokosovém oleji si dorůžova osmažíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme fazole, i s trochou vody v které se vařily, česnek, římský kmín, kokosové mléko, osolíme a za občasného míchání zredukujeme, tak aby jsme vytvořili hodně hustou omáčku.
- Fazole smícháme s rýží a servírujeme ozdobené zeleninou, koriandrem a nakrájeným, vydatně popepřeným, posoleným avokádem, které ještě pokapeme limetkovou šťávou. Prodáváme společně s kukuřicí.