Už je tomu nějaký ten pátek, co jsem nahodila článek Dip z vlašských ořechů 4x jinak, a jelikož mám v oblibě míchat rozmanité chutě a barvy, připravila jsem další do série, tentokrát pomazánku s luštěninovým základem na tři různé způsoby.
Aby vše barevně a chuťově ladilo, vybrala jsem jako základní suroviny cizrnu s pečenou paprikou, černou čočku ochucenou kari a bílé fazole ovoněné rozmarýnem a pečeným česnekem.
K přípravě pomazánek budete potřebovat mixér, chvilku času a báječná, živinami nabitá svačina je na světě.
K servírování používám semínkový (osobně přezdívaný šroťák) chléb, a nebo zeleninové tyčinky například řapíkatý celer, mrkev, okurku atd.
Poslední zbytky pomazánek jsem použila jako dip k super mísám a chutnalo to také skvěle. Opět je tedy spoustu možností dle vaší fantazie, kde následující pomazánky / dipy lze uplatnit.
Cizrnová s pečenou paprikou a sušenými rajčaty
Suroviny
na 1 menší misku / příprava 5 minut + 30 minut pečení
- 1 hrnek uvařené cizrny
- 1 červená paprika
- 2 sušená rajčata v oleji + 2 lžíce oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 lžička tahini
- 1 lžička harissy
- 1 lžička drceného římského kmínu
- ½ lžičky sladké papriky
na ozdobu
- cuketa
- lněné semínko
- cizrna
Postup
- Nejprve si dáme péct papriku na režim horkovzduch na 200 °C, na cca 30 minut – dokud nám slupka nezačne černat a dělat puchýře. Upečenou papriku necháme v uzavřené nádobě spařit, poté vyjmeme jadřinec, oloupeme a přidáme ke zbytku ingrediencí.
- Mezitím, co se nám peče paprika, si do mísy připravíme zbytek surovin – cizrnu, rajčata, olej, citronovou šťávu, česnek, tahini pastu, harissu, římský kmín, sladkou papriku, cca 1 lžička soli a pepř.
- Upečenou a oloupanou papriku přidáme ke zbytku ingrediencí a rozmixujeme dohladka. Podáváme ozdobené nakrájenou cuketou a posypané lněným semínkem a uvařenou cizrnou.
Fazolová s pečeným česnekem a uzenou paprikou
Suroviny
na 1 mističku / příprava 20 minut
- 1 konzerva bílých fazolí
- 5 středních stroužků česneku
- 2 větvičky rozmarýnu
- ½ lžičky uzené papriky
- 1 lžíce citronové šťávy + trochu kůry
- 2 sušené švestky
- cca 1 lžička soli
- pepř
na ozdobu
- cherry rajčátka
- slunečnicová semínka
- petrželka
Postup
- Nejprve si na 2 lžících olivového oleje na mírném plamenu dozlatova opečeme oloupaný, celý česnek s rozmarýnem.
- Mezitím si do mísy připravíme zbytek ingrediencí – fazole, pár lístků rozmarýnu, uzenou papriku, citronovou šťávu + kůru, sušené švestky, sůl a pepř.
- Opečený česnek přihodíme do mísy ke zbytku ingrediencí a rozmixujeme dohladka.
- Servírujeme ozdobené pokrájenými cherry rajčátky, petrželkou a slunečnicovými semínky.
Z černé čočky beluga s kari
Suroviny
na 1 mističku / příprava cca 10 minut
- 1 hrnek uvařené černé čočky
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 lžička kari koření
- ½ lžičky drceného koriandru
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce limetkové šťávy
- cca 1 lžička soli
- pepř
na ozdobu
- nastrouhaná mrkev
- dýňová semínka
- čerstvý koriandr
Postup
- Všechny ingredience (čočku, česnek, kari koření, drcený koriandr, čerstvý koriandr, jablečný ocet, olivový olej, limetkovou šťávu, sůl a pepř) rozmixujeme dohladka.
- Podáváme s nastrouhanou mrkví, dýňovými semínky a čerstvým koriandrem.
TIP! Pomazánku servíruji s krátce cca 5 minut opečenou uvařenou černou čočkou v troubě, kterou promíchám s kořením (lze použít kari) a olivovým olejem. Jemná konzistence pomazánky tak rázem dostane křupavý kontrast.