Letošní svátky a Nový rok byly opět báječné, bujaré a fyzicky náročné. Ještě doteď se vzpamatovávám z Novoroční párty. Alespoň že mám pár dní k dobru před odjezdem do Říma, kde žádné novoroční předsevzetí rozhodně dodržovat nebudu – popravdě jsem si žádné ani letos nestanovila, jako i roky předtím. Nicméně než do sebe začnu ládovat pizzu, těstoviny a zmrzlinu, řeklo si mé tělo o trochu oddychu. Začala jsem tradičním po-novoročním půstem a teďka hurá na vydatnou snídani.

I přestože jsem do názvu následujícího receptu přidala slovo vajíčka, recept je čistě veganský. V podstatě se jedná o rozmačkané tofu, které nahrazuje ona zmíněná vajíčka, servírovaná s pečenou zeleninou. Heslem dalšího receptu je tedy výživná, bohatá snídaně, ideálně servírovaná jako víkendový brunch.

Často používám již zbylé uvařené brambory z předchozího jídla – příprava je pak ještě rychlejší a uvařené, opečené brambory se skvěle hodí jako příloha.

Málo které moje jídlo se obejde bez chilli, jinak tomu není ani u tohoto receptu. Pokud ale nemáte rádi pikantní jídla, klidně ho vynechte. Ovšem v receptu používám kajenský pepř, který (dle mého názoru) není natolik pálivý, skvěle nahradí běžnou sušenou papriku a zároveň nastartuje línější trávení způsobené svátečním obžerstvím.

K servírování se skvěle hodí čerstvě opečený pita chléb, do kterého si každý může vložit, co se mu zamane a tím pádem si vytvořit kombinaci dle vlastní chuti.

Suroviny

na 4 porce / příprava 30 minut

na tofu

  • 1 balení tofu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky drceného římského kmínu
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 2 lžíce hummusu
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na pečenou zeleninu

  • 5 malých brambor (lze použít již uvařené)
  • 1 paprika (červená, žlutá či zelená – klidně mix)
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 2 hrnky pokrájeného kadeřávku a špenátu
  • kajenský pepř
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na podávání

  • hummus
  • pita chleba nebo kukuřičná tortilla
  • avokádo
  • chilli omáčka
  • limetka
  • čerstvé bylinky (petrželka, koriandr)
Postup
  1. Troubu si rozpálíme na 200°C na režim horkovzduch.
  2. Omyté brambory dáme vařit do osolené vody zhruba na 10 minut.
  3. Mezitím si připravíme tofu. Tofu rozmačkáme vidličkou a na oleji opečeme s česnekem, chilli a římským kmínem, dokud nám nezačne zlátnout. Poté přidáme petrželku, hummus a podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Scezené brambory nakrájíme na poloviny, papriku na proužky a promícháme s olejem chilli, římským kmínem, osolíme a opepříme. Dáme péct dokud nebudou brambory zcela měkké a opečené – cca 15 minut.
  5. Nakonec k zelenině přidáme kadeřávek a špenát, který jsme předem smíchali s trochou oleje.
  6. Servírujeme s avokádem, hummusem, bylinkami, chilli omáčkou, limetkou a pita chlebem, vše na jednom plechu, aby si každý mohl nabrat, co je libo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *