Pokud bych měla následující recept popsat pár slovy, zvolila bych šťavnatá, rychlá a kořeněná pomazánka – moje oblíbená svačina mezi jídly.

Vlašské ořechy dodají pomazánce křupavost, sušená rajčata šťavnatost a uzená paprika zajímavý zauzený nádech.

Během letní sezóny v Turecku jsem zkoušela, hned několikrát, usušit vlastní rajčata. Po rajčatech se ale rychle slehla zem, takže mi nezbývá nic jiného, nežli vařit z rajčat kupovaných.

Pomazánka se vesměs hodí na všechno. Osobně mám nejraději žitný nebo arabský chléb, ale i na tortille chutná skvěle.

Také záleží, co zrovna nejdu v ledničce, ale většinou pomazánku servíruji s avokádem, paprikou, nastrouhanou mrkví, jarní cibulkou a klíčky. Použít se ale dají i rajčata, rukola, salát či čerstvý špenát.

Suroviny

na 4 porce / příprava cca 10 minut

  • ½ skleničky sušených rajčat v oleji
  • ¾ hrnku vlašských ořechů
  • ½ lžičky kapary
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • sůl, pepř

na podávání

  • mrkev
  • ředkvičky
  • avokádo
  • mungo klíčky
  • červená paprika
  • jarní cibulka
  • pita chléb
  • sůl a pepř
Postup
  1. Všechny ingredience, kromě ořechů a kapary si rozmixujeme dohladka (sušená rajčata, česnek, uzená paprika, kajenský pepř, římský kmín, sůl a pepř).
  2. Ořechy rozmixujeme pouze nahrubo a smícháme s připravenou směsí a nasekanými kapary.
  3. Podáváme na tortille nebo pita chlebu s nastrouhanou mrkví, plátkem červené papriky, avokádem, ředkvičkou, posypané nasekanou jarní cibulkou a mungo klíčky.

One thought on “Pomazánka z vlašských ořechů a sušených rajčat”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *