U nás sice oficiálně začala zima, ale ani to nezkrotilo mojí občasnou touhu po zmrzlině. Před odjezdem na Zéland jsem objevila super recept na domácí, zdravou, veganskou, bleskovou zmrzlinu, kterou jsem ale bohužel nestihla zdokumentovat. No a jelikož v Čechách padají teplotní rekordy, je ten pravý čas tento recept oprášit, ať nepadnete i vy…

Možná to zní jako nemožná kombinace, tak aby to chutnalo dobře, ale opravdu tomu tak je. Jediné, co potřebujete, je zmražený banán a mixér. Další suroviny si už můžete nakombinovat podle chuti.

Jelikož si v dodávce nevozíme mrazák (jsme rádi, že nám baterka utáhne pár hodinový provoz ledničky), na recept došla řada až s příjezdem do Raglanu, kde hlídáme na 4 týdny rodinný dům. Můžu vám říct, že si užívám vaření v pořádné kuchyni naplno a trouba a lednice se zatím nezastavila.

Na zmrzlinu stačí zmrazit oloupaný nakrájený banán a poté ho důkladně rozmixovat. Lze použít výkonný tyčový mixér, nebo klasický stolní a mixovat, dokud se z banánu nestane hustá, krémová konzistence. Během mixování je potřeba banán párkrát „pošťouchnout“.

Takhle jednoduše si lze vytvořit základ na báječnou zmrzlinu, ke které můžete přidávat další ingredience podle fantazie – mražené bobuloviny nebo jiné ovoce, rozinky a datle na oslazení, kokosový jogurt a smetanu na zjemnění, čokoládu, ořechy, semínka, mák a koření pro kontrast chutí. Možností je nekonečno! Jakmile máte namražený banán, můžete si zmrzlinu udělat kdykoliv a za pár minut.

Suroviny

na 1 misku / příprava 10 minut + zmražení

  • 1 zmražený banán
  • koření podle chuti (skořice, muškátový oříšek, vanilka…)
  • další zmražené ovoce podle chuti
  • med nebo datlový karamel na doslazení

na podávání

  • kokosový jogurt
  • datlový karamel
  • (bezlepková) granola
  • ovoce
  • ořechy a semínka
Postup
  1. Banán rozmixujeme na hladký krém, poté rozmixujeme s kořením a sladidlem. Do základu lze rozmixovat další oblíbené zmražené ovoce.
  2. Podáváme v misce s oblíbeným ovocem, jogurtem, chia pudinkem, ořechy, semínky, granolou a pokapané medem nebo datlovým karamelem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *