Pálivé, vydatné a neodolatelné – to je heslo následujícího receptu.

Během cestování po Střední Americe jsem narazila hned na několik variant chilli fazolí v podobě jakéhosi guláše. Z každého jsem si vzala trochu, smíchala s ingrediencemi, které já ráda používám, a světlo světa spatřilo veganské fazolové chilli.

Proč právě fazole?

Fazole jsou výživné, zasytí vás, jsou lehce stravitelné a téměř bez kalorií. Doslova nás nabíjejí životní energií. A to je dobrý důvod, dopřávat si je co nejčastěji!

Fazol je rod z čeledi bobovitých a do Evropy je přivezli španělští kolonizátoři. V současné době se ve světě pěstuje zhruba 50 odrůd fazolí.

Fazole obsahují až 30 % kvalitních rostlinných bílkovin, a proto se jim také říká maso chudých. Mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Proto by je měli co nejčastěji vyhledávat především diabetici.

Podle čínské tradice, luštěniny – a zvlášť fazole, prospívají ledvinám. Ostatně jsou jim tvarově podobné. Obsahují aglutininy, které mají silné močopudné účinky a dokážou i rozpouštět močové kamínky.

Fazole jsou také bohaté na riboflavin (B2), kyselinu listovou, vitamin E, karoten, niacin a další vitaminy řady B. Z minerálních látek obsahují dostatek hořčíku a vápníku, dále pak měď. Jsou dobrým pomocníkem při tvorbě červených krvinek. Pomáhají také snižovat krevní tlak, protože obsahují minimální množství sodíku a naopak velké množství draslíku.

Díky svému složení fazole čistí střeva a posilují tak jejich fungování, pomáhají proti zácpě a brání vzniku hemoroidů. Chrání cévy a srdce, pomáhají při snižování hladiny „zlého“ cholesterolu a krevního tlaku. Fazole jsou také vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů.

Příprava fazolí

Zralé syrové fazole jsou mírně jedovaté a to platí i o formě klíčků (jedinou výjimkou jsou fazole adzuki a mungo), je tedy nutné je vařit, čímž se obsažené toxické látky rozloží.

Sušené fazole před kuchyňskou úpravou vždy namočte nejméně na 12 hodin do studené vody. Potom je slijte a odkryté vařte mírným varem do měkka, třeba se snítkou saturejky, majoránkou nebo mořskou řasou, abyste je zbavili látek, které způsobují nepříjemné nadýmání (více o úpravě luštěnin v článku zde).

Fazole se vaří zdlouhavě. S tím musí člověk počítat. Možným způsobem, jak vaření urychlit, je papiňák, nebo koupit fazole již uvařené v konzervě. Tím ovšem pouze ušetříte čas, nikoliv peníze.

O chuť se postará červené víno, které mám v oblibě při vaření používat, uzená paprika, římský kmín, koriandr a skořice. A jelikož se jedná o chilli fazole, nesmí chybět chilli paprička a chilli omáčka, která celý pokrm „nakopne“ tím správným směrem.

Chilli fazole nejraději podávám s rýží nebo quinoou a avokádem, ale často se mi rýže vařit nechce a pro avokádo do obchodu jak by smet, takže se mnohdy spokojím s opečenou tortillou nebo pečivem. 

Pokrm se dá připravit i s jinou, vaší oblíbenou luštěninou, například čočkou nebo cizrnou.

Suroviny

na 4 – 6 porcí / příprava 15 minut + cca 80 minut vaření

  • 3 hrnky uvařených fazolí (kidney beans, bílé, borlotti, černé…)
  • 1 mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 2 středně velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • čerstvá nebo sušená chilli paprička
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 2 lžičky drceného římského kmínu
  • 1 lžička drceného koriandru
  • 1 celá skořice
  • 2 bobkové listy
  • ½ skleničky červeného vína (někdy používám i pivo nebo vůbec nic)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • pár kapek domácí chilli omáčky
  • 1 rajčatový protlak
  • zeleninový bujón
  • ½ hrnku na kostky pokrájené červené papriky
  • ½ hrnku kukuřice
  • hrst vlašských ořechů
  • hrstka nasekaného koriandru i se stonkem
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

na podávání

  • rýže
  • čerstvý koriandr
  • avokádo
Postup
  1. Na oleji krátce osmažíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Osmažíme do zlatova a poté přidáme nasekaný česnek a zázvor. Necháme vyčpět syrové aroma česneku a přidáme koření – chilli papričku, uzenou papriku, římský kmín, drcený koriandr, skořici a bobkový list. Další minutku za stálého míchání smažíme a poté zalijeme červeným vínem. Mícháme, dokud se nám víno nevypaří. Poté přidáme fazole, sójovou omáčku, plechovku rajčat, chilli omáčku, protlak, bujón, cca litr vody, zamícháme a přivedeme k bodu varu.
  2. Jakmile nám začne směs bublat, zmírníme plamen a necháme dalších 40 minut probublávat. Poté přidáme nakrájenou papriku, kukuřici, cukr, citronovou šťávu a necháme dalších 20 minut probublávat. Pokud je směs příliš hustá, naředíme trochou vody.
  3. Nakonec nasypeme nasekaný koriandr a necháme 5 minut projít bodem varu. 
  4. Fazolové chilli podáváme ozdobené koriandrem, jarní cibulkou a avokádem, společně s libovolnou přílohou. Osobně mám nejraději rýži.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *