Nejsevernější cíp Zélandu, Cape Reinga, máme téměř na dohled. Jako základní tábor jsme zvolili 5 kilometrů vzdálený kemp v nádherné zátoce Tapotupotu Bay, kde jsme strávili dvě noci. Standa zkoušel štěstí s prutem, já se surfem. Opět jsme našli kouzelné místo nabité skvělou atmosférou, a dokonce se studenou sprchou. A právě mezi surfováním a trekovaním vznikl následující recept na další jednohrncovku.

Jelikož nemáme v dodávce ledničku, kupovat mléčné výrobky si můžeme dovolit jen jednou za čas, když jsem si jistá, že je stihnu zpracovat. Abych to uvedla na pravou míru, ledničku máme, ale je v provozu pouze občas a to většinou na vychlazení piva. Naše baterka neutáhne provoz 24/7 a kvůli máslu a sýrům se nám nevyplatí investovat 400 NZD do nové. Tudíž jsem začala ještě více experimentovat s veganskou stravou a s každým nákupem se učím vybírat pouze takové potraviny, které stihnu zpracovat.

Zpátky k receptu – veganské vaření může být mnohdy opravdovou výzvou. Nahradit v receptech mléčné výrobky není jen tak a jsou recepty, kde se o to ani nesnažím, protože už z principu je to špatně. To si raději uvařím něco jiného…

Abych docílila krémové konzistence běžného rizota, zvolila jsem miso pastu, která se postará i o senzační chuť a navíc je plná živin. Místo rýže jsem použila ječné kroupy, které naše tělo nakopnou pořádnou dávkou křemíku – látky potřebné pro silnější nehty, vlasy, pevnější kosti, šlachy a vazy.

V neposlední řadě nesmí chybět čerstvé bylinky. Použila jsem bazalku a tymián, které mi rostou v naší dodávce, takže mám nejenom pojízdnou kuchyňku, ale i mini zahrádku. Víc už naši Vanilku milovat nemůžu!

Co je miso pasta?

Jedná se o tradiční japonský produkt, kdy se sójové boby smíchají se solí, fermentačním činidlem tzv. koji a ve velkých dřevěných sudech se nechají kvasit. Existuje nespočet druhů misa různého stáří a barev. Právě barva je spolehlivým indikátorem, jakou chuť čekat. Čím je miso tmavší, tím je výraznější a aromatičtější. Chuť pasty připomíná sójovou omáčku, ale je plnější, bohatší s oříškovým nádechem.

Kde miso pastu uplatnit

Miso pasta funguje jako výborné, zdravé, univerzální dochucovadlo, které se uplatní v jakékoliv kuchyni. Nejenom té japonské. Jednoduše rozmíchejte miso v troše vody a přidejte do polévek, omáček, luštěninových a zeleninových jídel, ale i jako dochucovadlo třeba do pomazánek, nebo dresinků.

Suroviny

na 2 – 3 porce / příprava 40 minut

  • 1 hrnek ječných krup
  • 1 konzerva celých rajčat
  • 1 hrnek sójového mléka
  • ½ hrnku vody
  • 1 vrchovatá lžíce miso pasty
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 1 pořádný stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl

na podávání

  • čerstvé bylinky (bazalka, tymián, petrželka…)
  • salátek
  • ořechy nebo semínka
Pustup
  1. Kroupy pořádně propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
  2. Do středního hrnce dáme lžíci oleje, kroupy, prolisovaný česnek, bylinky a cca 3 minutky na středním plameni restujeme – kroupy začnou lehce “praskat”. Poté přidáme zbytek ingrediencí – konzervu rajčat, mléko, miso pastu rozmíchanou ve vodě, osolíme, pořádně promícháme, přiklopíme a přivedeme k varu.
  3. Zmírníme plamen a necháme vařit do změknutí krup (cca 30 – 40 minut). Průběžně mícháme, zhruba každých 5 minut, ke konci ještě častěji, aby se nám kroupy nepřipekly k hrnci.
  4. Hotové kroupy promícháme s čerstvými bylinkami a můžeme servírovat jen tak, nebo třeba s ořechy, semínky či salátem.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments