Guláš je bezesporu jedno z nejoblíbenějších českých jídel, i přestože jeho kořeny sahají do sousedního Maďarska. V dnešní době má guláš mnoho podob, dokonce i ve vegetariánské variantě. Osobně jsem vyzkoušela několik bezmasých verzí, ať z tradičních či nevšedních surovin, ale nejvíce jsem si oblíbila kombinaci luštěnin, sóji, černého piva a uzené papriky. Ale jak vypadal tradiční guláš dříve a jaká je vlastně jeho historie?
Tradice guláše
Původní maďarský guláš bychom jen s těží mohli přirovnat k naší české variantě. Jednalo se spíše o hovězí polévku, ve které byla častou přísadou mrkev a malé bílé knedlíčky zvané csipetke. Z Maďarska se tento pokrm rozšířil do celé Evropy, do Čech až začátkem 19. století, již jako hustá omáčka s masem.
Samotné slovo guláš bylo odvozeno z maďarského spojení “gulya”, což znamenalo stádo hovězího dobytka, ze kterého pochází dnešní pojem gulyás [gujáš].
To je ovšem jen jedna z verzí historie guláše. Ta další je mnohem děsivější! Sahá do 9. století, kdy na území dnešního Maďarska přicházely kočovné kmeny, mezi nimi i kmen Maďarů. Maďaři byli velcí bojovníci a nechávali za sebou mnoho mrtvých. Za nimi, v jejich stopách, putovali kanibalové z kmene Ghúlů, kteří pojídali mrtvoly a na bojištích i ve vyvražděných vesnicích rádi hodovali. Když se nedařilo a Maďaři měli velký hlad, tak odehnali Ghúly od mrtvol a hodovali sami. Záhy se proto ustavilo slovní spojení “jít na ghúláš” , přičemž slovo “ghúláš” znamenalo pokrm Ghúlů.
Ale na rozdíl od kanibalů, Maďaři lidské maso opékali. Později, když se usadili v Maďarsku a začali se věnovat zemědělství, slovo “ghúláš” se postupně stalo výrazem pro maso připravované pastevci.
Tři kroky k úspěchu
Dle mého názoru, na přípravu masového guláše, můžete být i úplný začátečník. Stačí koupit dobré maso, pořádně ho podusit a skvělý pokrm je na světě. S přípravou bezmasé varianty je to podstatně složitější – čím více kroků uděláte, tím chutnější dílo vytvoříte.
- Základem guláše je sójové maso a právě jeho přípravou lze ovlivnit výslednou chuť. Vařte a nakládejte sóju do sušené papriky nejlépe do kombinace uzené a sladké (pokud máte rádi ostřejší jídla, použijte papriku pikantní).
- Guláš není třeba zahušťovat moukou, stačí přidat červenou čočku, která vytvoří omáčkovou konzistenci.
- Poslední bod je samotná konzumace. Guláš chutná nejlépe uleželý, takže se ho nebojte připravovat do zásoby.
Suroviny
na 3 – 4 porce / příprava 40 minut
- ½ balíčku sójového masa
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- hrstka červené čočky
- hrstka uvařené cizrny
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžíce sladké nebo pálivé papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce sójové omáčky
- zeleninový bujón
- malé černé pivo (nebo velké a zbytek dopijte k jídlu)
- rajčatový protlak
- olivový olej
- sůl, pepř
na podávání
- 1 červená paprika
- ½ lžičky uzené papriky
- 1 lžička worcestrové omáčky
- olivový olej
- sůl
- jarní cibulka
- chléb nebo jiná příloha
Postup
- Na oleji si osmažíme najemno nakrájenou cibuli společně s uvařeným a naloženým sójovým masem v paprice.
- Restujeme zhruba 5 minut a poté přisypeme uzenou i sladkou papriku a kmín. Minutku zasmažíme a zalijeme 1 litrem vody a pivem. Osolíme, opepříme, přidáme na větší kolečka nakrájenou mrkev, sójovou omáčku, bujón, cizrnu a čočku. Přivedeme k bodu varu, poté zmírníme plamen a necháme guláš probublávat a zhoustnout.
- Mezitím si připravíme červenou papriku na podávání – papriku nakrájíme na proužky a na olivovém oleji nejprve minutku zprudka osmažíme, poté nalijeme worcestrovou omáčku, stáhneme plamen a pod pokličkou ještě dalších pár minut podusíme. Nakonec přidáme uzenou papriku a sůl, promícháme a máme hotovo.
- Jakmile budeme mít guláš zredukovaný, přidáme prolisovaný česnek, majoránku a necháme ještě minutku povařit.
- Guláš servírujeme ozdobený připravenou paprikou, nasekanou jarní cibulkou s oblíbenou přílohou
TIP! Pokud nechcete jako přílohu pečivo, přidejte do guláše jednu nakrájenou bramboru a příloha již nebude potřeba.