Guláš je bezesporu jedno z nejoblíbenějších českých jídel, i přestože jeho kořeny sahají do sousedního Maďarska. V dnešní době má guláš mnoho podob, dokonce i ve vegetariánské variantě. Osobně jsem vyzkoušela několik bezmasých verzí, ať z tradičních či nevšedních surovin, ale nejvíce jsem si oblíbila kombinaci luštěnin, sóji, černého piva a uzené papriky. Ale jak vypadal tradiční guláš dříve a jaká je vlastně jeho historie?

Tradice guláše

Původní maďarský guláš bychom jen s těží mohli přirovnat k naší české variantě. Jednalo se spíše o hovězí polévku, ve které byla častou přísadou mrkev a malé bílé knedlíčky zvané csipetke. Z Maďarska se tento pokrm rozšířil do celé Evropy, do Čech až začátkem 19. století, již jako hustá omáčka s masem.

Samotné slovo guláš bylo odvozeno z maďarského spojení “gulya”, což znamenalo stádo hovězího dobytka, ze kterého pochází dnešní pojem gulyás [gujáš].

To je ovšem jen jedna z verzí historie guláše. Ta další je mnohem děsivější! Sahá do 9. století, kdy na území dnešního Maďarska přicházely kočovné kmeny, mezi nimi i kmen Maďarů. Maďaři byli velcí bojovníci a nechávali za sebou mnoho mrtvých. Za nimi, v jejich stopách, putovali kanibalové z kmene Ghúlů, kteří pojídali mrtvoly a na bojištích i ve vyvražděných vesnicích rádi hodovali. Když se nedařilo a Maďaři měli velký hlad, tak odehnali Ghúly od mrtvol a hodovali sami. Záhy se proto ustavilo slovní spojení “jít na ghúláš” , přičemž slovo “ghúláš” znamenalo pokrm Ghúlů.

Ale na rozdíl od kanibalů, Maďaři lidské maso opékali. Později, když se usadili v Maďarsku a začali se věnovat zemědělství, slovo “ghúláš” se postupně stalo výrazem pro maso připravované pastevci.

Tři kroky k úspěchu

Dle mého názoru, na přípravu masového guláše, můžete být i úplný začátečník. Stačí koupit dobré maso, pořádně ho podusit a skvělý pokrm je na světě. S přípravou bezmasé varianty je to podstatně složitější – čím více kroků uděláte, tím chutnější dílo vytvoříte.

  1. Základem guláše je sójové maso a právě jeho přípravou lze ovlivnit výslednou chuť. Vařte a nakládejte sóju do sušené papriky nejlépe do kombinace uzené a sladké (pokud máte rádi ostřejší jídla, použijte papriku pikantní).
  2. Guláš není třeba zahušťovat moukou, stačí přidat červenou čočku, která vytvoří omáčkovou konzistenci.
  3. Poslední bod je samotná konzumace. Guláš chutná nejlépe uleželý, takže se ho nebojte připravovat do zásoby.
Suroviny

na 3 – 4 porce / příprava 40 minut

  • ½ balíčku sójového masa
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • hrstka červené čočky
  • hrstka uvařené cizrny
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžíce sladké nebo pálivé papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • zeleninový bujón
  • malé černé pivo (nebo velké a zbytek dopijte k jídlu)
  • rajčatový protlak
  • olivový olej
  • sůl, pepř

na podávání

  • 1 červená paprika
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • olivový olej
  • sůl
  • jarní cibulka
  • chléb nebo jiná příloha
Postup
  1. Na oleji si osmažíme najemno nakrájenou cibuli společně s uvařeným a naloženým sójovým masem v paprice.
  2. Restujeme zhruba 5 minut a poté přisypeme uzenou i sladkou papriku a kmín. Minutku zasmažíme a zalijeme 1 litrem vody a pivem. Osolíme, opepříme, přidáme na větší kolečka nakrájenou mrkev, sójovou omáčku, bujón, cizrnu a čočku. Přivedeme k bodu varu, poté zmírníme plamen a necháme guláš probublávat a zhoustnout.
  3. Mezitím si připravíme červenou papriku na podávání – papriku nakrájíme na proužky a na olivovém oleji nejprve minutku zprudka osmažíme, poté nalijeme worcestrovou omáčku, stáhneme plamen a pod pokličkou ještě dalších pár minut podusíme. Nakonec přidáme uzenou papriku a sůl, promícháme a máme hotovo.
  4. Jakmile budeme mít guláš zredukovaný, přidáme prolisovaný česnek, majoránku a necháme ještě minutku povařit.
  5. Guláš servírujeme ozdobený připravenou paprikou, nasekanou jarní cibulkou s oblíbenou přílohou
    TIP! Pokud nechcete jako přílohu pečivo, přidejte do guláše jednu nakrájenou bramboru a příloha již nebude potřeba.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments