Nejedná se o moučnou placku, jak si mnozí můžou myslet, ale o jakousi vaječnou omeletu s bramborem původem ze Španělska. Na blogu už jsem sdílela pár inspirací a tady je další. Tentokrát uvařená v naší Vanilce během cestování po západním pobřeží Jižního ostrova Nového Zélandu.

To vám ale bylo nádherné místo. Moji kuchyň obklopoval majestátní ledovec Fox Glacier a panorama mohutných Jižních Alp, které jsme měli sami pro sebe! Nikde ani noha, všichni spěchají k ledovci a pouze pár zbloudilých duší najde tohle jedinečné odpočívadlo.

Tradiční postup jsem si přizpůsobila na poměry vaření v dodávce, tak abych zašpinila co nejméně nádobí a bylo co nejrychleji hotovo (stejně jsme tady ztvrdli pár hodin kvůli špičkovému panorama). Pokud chcete zkusit klasiku, mrkněte na jeden z mých starších článků.

Je to tedy jednoduché – stačí pozvolna dusit na oleji brambory doměkka, přidat zeleninu, koření, zalít rozkvedlaným vejcem, párkrát prohrábnout, tak aby se uvařila i vrchní část a je hotovo. Se smažením vaječné části nespěchejte, jen ať se vytvoří pěkně křupavá, zlatá krustička!

K servírování pak patří něco kyselého, třeba nakládaná okurka, kápie nebo cibulky a omáčka podle chuti – za mě nejlépe funguje hořčice a jemně pálivá chilli omáčka.

Suroviny

na 2 porce / příprava 20 minut

  • 1 brambora
  • 1 menší batát (v poměru 1:1 s bramborem)
  • 1 menší cibule
  • ½ červené papriky
  • 4 žampiony
  • 4 vajíčka
  • 3 lžíce (rostlinného) mléka
  • 1 lžička oregana
  • ¼ lžičky uzené papriky
  • pokrájené olivy podle chuti
  • 1 lžíce kaparů
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na podávání

  • chilli omáčka
  • hořčice
  • semínka
  • kyselá okurka
Postup
  1. Bramboru a batát nakrájíme na tenké plátky, osolíme, opepříme a pozvolna je za občasného (opatrného) promíchání podusíme na olivovém oleji doměkka.
  2. Dále do pánve přihodíme na kostičky nakrájenou papriku, na plátky pokrájenou cibuli a žampiony, osolíme, opepříme, přisypeme uzenou papriku a opět za občasného promíchání prosmažíme dalších pár minut.
  3. Vejce rozkvedláme s mlékem, solí, pepřem a oreganem, rovnoměrně ho nalijeme na opečené brambory a smažíme na mírném plameni. Jakmile začne vaječná část tuhnout, párkrát promícháme, aby se opekla i vrchní část – smažíme, dokud se nevytvoří křupavá krusta na povrchu vaječné části.
  4. Podáváme za tepla nebo vychlazené s rajčatovou omáčkou, hořčicí, semínky, kyselou okurkou, chilli omáčkou a dalšími surovinami podle chuti.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments