
I když máme na pár týdnů pořádnou kuchyň v rámci programu house sitting, nedám dopustit na jednohrncovky. Ne vždy mám chuť strávit dlouhé hodiny v kuchyni nebo zašpinit hromadu nádobí. Nemluvě o tom, že v lednici je sice spousta jídla, ale nemám nápad a chuť vymýšlet nic konkrétního. Přesně v takovou chvíli, naházím do hrnce co mám po ruce, tak aby to zasytilo, zachutnalo a potěšilo.

Dnes jsem se inspirovala italskou polévkou minestrone – polévkou, kde nesmí chybět hromada zeleniny, luštěniny a samozřejmě těstoviny. Přidala jsem ještě miso pastu a nutriční droždí pro více chuti a minerálů, k tomu sušená rajčata a pesto, aby podtrhly obsah celého hrnce a za chvíli je na světě vydatná polévka, která hravě nahradí i hlavní jídlo.
Kouzlo této polévky spočívá i v možnosti nejrůznějších obměn – přidáním další oblíbené zeleniny či luštěnin. Nikdy ale nezapomeňte na bylinky pro vůni, rajčata pro barvu a zahuštění a luštěniny pro potřebné živiny.

Suroviny
na 4 porce / příprava 30 minut
- 1 mrkev nakrájená na kostky
- 1 řapíkatý celer nakrájený na kostky
- kousek pokrájené dýně
- 1 najemno nakrájená cibule
- pokrájený kousek pórku
- nasekané 3 stroužky česneku
- 1 zeleninový bujón
- ½ konzervy nakrájených rajčat
- 2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce miso pasty
- 2 lžíce nutričního droždí
- 1 lžíce nakrájených sušených rajčat
- 1 lžíce mixu bylinek (tymián, oregano, bazalka, petrželka, rozmarýn…)
- 2 hrsti libovolných (bezlepkových) těstovin
- ½ hrnku mraženého hrášku
- 1 konzerva fazolí (kidney, máslové…)
- miska pokrájeného špenátu či kadeřávku
- olivový olej
- sůl a pepř
na podávání
- kváskový chléb nebo bageta (bezlepkáčí vynechají)
- čerstvé bylinky
- pesto
- chilli vločky
- nutriční droždí
- semínka
- citrón
Postup
- Na olivovém oleji si za občasného míchání dozlatova osmažíme zeleninu – mrkev, celer, dýni, cibuli a pórek. Během smažení ji osolíme a opepříme.
- Poté přidáme nasekaný česnek, bylinky, minutku za stálého míchání osmažíme a zalijeme vodou, tak aby bylo všechno dostatečně ponořené. Přidáme rajčata z konzervy, protlak, miso, bujón, zamícháme a přiklopené přivedeme k varu.
- Nyní přidáme sušená rajčata a těstoviny a necháme vařit cca 5 minut. Poté přidáme hrášek, fazole, špenát/kadeřávek, nutriční droždí, vodu podle potřeby a vaříme další 3 minutky nebo do té doby, než uvaříme těstoviny al dente.
- Dochutíme miso pastou.
- Podáváme s bazalkovým pestem, posypané bylinkami a semínky s kvalitním pečivem.
TIP! Polévka chutná ještě lépe, pokud zeleninu podlijeme trochou bílého vína.
