I když máme na pár týdnů pořádnou kuchyň v rámci programu house sitting, nedám dopustit na jednohrncovky. Ne vždy mám chuť strávit dlouhé hodiny v kuchyni nebo zašpinit hromadu nádobí. Nemluvě o tom, že v lednici je sice spousta jídla, ale nemám nápad a chuť vymýšlet nic konkrétního. Přesně v takovou chvíli, naházím do hrnce co mám po ruce, tak aby to zasytilo, zachutnalo a potěšilo.

Dnes jsem se inspirovala italskou polévkou minestrone – polévkou, kde nesmí chybět hromada zeleniny, luštěniny a samozřejmě těstoviny. Přidala jsem ještě miso pastu a nutriční droždí pro více chuti a minerálů, k tomu sušená rajčata a pesto, aby podtrhly obsah celého hrnce a za chvíli je na světě vydatná polévka, která hravě nahradí i hlavní jídlo.

Kouzlo této polévky spočívá i v možnosti nejrůznějších obměn – přidáním další oblíbené zeleniny či luštěnin. Nikdy ale nezapomeňte na bylinky pro vůni, rajčata pro barvu a zahuštění a luštěniny pro potřebné živiny.

Suroviny

na 4 porce / příprava 30 minut

  • 1 mrkev nakrájená na kostky
  • 1 řapíkatý celer nakrájený na kostky
  • kousek pokrájené dýně
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • pokrájený kousek pórku
  • nasekané 3 stroužky česneku
  • 1 zeleninový bujón
  • ½ konzervy nakrájených rajčat
  • 2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce miso pasty
  • 2 lžíce nutričního droždí
  • 1 lžíce nakrájených sušených rajčat
  • 1 lžíce mixu bylinek (tymián, oregano, bazalka, petrželka, rozmarýn…)
  • 2 hrsti libovolných (bezlepkových) těstovin
  • ½ hrnku mraženého hrášku
  • 1 konzerva fazolí (kidney, máslové…)
  • miska pokrájeného špenátu či kadeřávku
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na podávání

  • kváskový chléb nebo bageta (bezlepkáčí vynechají)
  • čerstvé bylinky
  • pesto
  • chilli vločky
  • nutriční droždí
  • semínka
  • citrón
Postup
  1. Na olivovém oleji si za občasného míchání dozlatova osmažíme zeleninu – mrkev, celer, dýni, cibuli a pórek. Během smažení ji osolíme a opepříme.
  2. Poté přidáme nasekaný česnek, bylinky, minutku za stálého míchání osmažíme a zalijeme vodou, tak aby bylo všechno dostatečně ponořené. Přidáme rajčata z konzervy, protlak, miso, bujón, zamícháme a přiklopené přivedeme k varu.
  3. Nyní přidáme sušená rajčata a těstoviny a necháme vařit cca 5 minut. Poté přidáme hrášek, fazole, špenát/kadeřávek, nutriční droždí, vodu podle potřeby a vaříme další 3 minutky nebo do té doby, než uvaříme těstoviny al dente.
  4. Dochutíme miso pastou.
  5. Podáváme s bazalkovým pestem, posypané bylinkami a semínky s kvalitním pečivem.

TIP! Polévka chutná ještě lépe, pokud zeleninu podlijeme trochou bílého vína.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *