Po příjemné procházce na vodopády Rainbow Waterfall, nám pořádně vyhládlo, ještěže trasa začíná u krásného parku, kde se nachází piknikové stoly a gril. Původně jsme mlsně pokukovali právě po grilu, ale jelikož jsem měla nakoupenou čerstvou zeleninu a kari pastu, rozhodla jsem se uvařit rychlou, kořeněnou, pěkně pálivou směs s pořádnou dávkou zeleniny. Společnost nám tentokrát dělaly slepice a kohouti, kteří se prali o každý spadlý drobek.

Recept může mít mnoho obměn. Nebojte se použít zeleninu, kterou najdete v lednici, třeba jako brokolici, květák, dýni a podobně. Prostě takovou, která vám chutná a je zrovna k mání. Zeleninou v tomto případě nic nezkazíte, ba naopak.

Ovšem co je důležité, je pořadí, kdy ji budete vhazovat do hrnce. Zde platí jednoduché pravidlo – zelenina, která potřebuje nejdelší čas vaření (brambora, mrkev…) se vhazuje jako první a postupně se přidává zelenina, jež potřebuje čas kratší (cuketa, fazolky…). Tím pádem bude každý druh uvařený tak akorát a ne zbytečně převařený, bez vitamínů.

Dále tu máme kari pastu, která se postará o bohaté aroma, intenzivní chuť a pikantnost jídla. Jednoduše nepostradatelná složka. Na pultech je k dostání v mnoha variantách. Osobně ji nejraději nakupuji přímo u zdroje, tedy nejlépe u Asiatů – u nás to jsou Vietnamci, tady na Zélandu Číňané. Popravdě kari pastu mám vždy při ruce, jelikož je senzační základ pro spoustu dobrých a rychlých jídel.

Suroviny

na 2 – 3 porce / příprava cca 30 minut

  • 3 vrchovaté lžíce žluté kari pasty
  • 1 konzerva kokosového mléka
  • 500 ml vody
  • 1 střední mrkev nakrájená na kousky
  • 1 střední brambora nakrájená na kousky
  • kousek sladké brambory nakrájené na kousky
  • 4 centimetrové kusy kukuřičného klasu
  • 3 žampiony nakrájené na plátky
  • 1 malá cuketka nakrájená na plátky
  • pár zelených fazolek překrojených na třetiny
  • hrstka nakrájeného zelí
  • 1 porce sušených nudlí dle vlastního výběru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce tamarindové pasty
  • sezamový olej

na podávání

  • čerstvý koriandr
  • jarní cibulka
  • mungo klíčky
Postup
  1. Do hrnce nalijeme lžíci sezamového oleje, přidáme kari pastu a na středním plamenu za stálého míchání prosmažíme.
  2. Poté zalijeme kokosovým mlékem a vodou. Přidáme cukr, tamarind, mrkev, brambory a kukuřici. Zamícháme, přiklopíme a vaříme do té doby, než nám začnou brambory měknout – neměly by být ovšem úplně měkké, aby se vařením s další zeleninou nepřevařily. Dochutíme, tak aby byla polévka příjemně nasládlá a dostatečně pálivá.
  3. Dále do hrnce přidáme nudle, žampiony, cuketu, fazolky a vaříme do změknutí nudlí.
  4. Nakonec přidáme zelí, párkrát promícháme a máme hotovo.
  5. Polévku servírujeme s pokrájenou cibulkou, koriandrem a mungo výhonky – osobně výhonky nevařím, aby si ponechali svoji šťavnatost a křupavost, která je v kontrastu s pálivým kari senzační.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments