Od té doby, co jsem se vrátila z jihovýchodní Asie, nedám dopustit na asijskou kuchyni, a právě vaření ve woku je jednou z mých nejoblíbenějších úprav. Cokoliv tam „spadne“, chutná prostě báječně. Z vaření ve woku se stala rodinná událost a jakmile to venkovní teploty dovolí, je jasné, co bude k obědu či večeři.

Co je to vlastně wok?

Wok je vlastně taková univerzální nádoba na vaření. Ve woku se dá smažit, opékat i vařit. Zakulacený tvar pomáhá rychlému a stejnoměrnému rozvadění tepla, takže maso je pokaždé měkoučké a zelenina křupavá. Jedná se vždy o bleskovou úpravu jídla s neskutečně lahodným výsledkem.

Jak vybrat ten správný wok

Existuje několik typů woků. Osobně se v tom vůbec nevyznám a už 3 roky máme wok pánev za 500 korun z pražské Sapy, která stále slouží jako nová. Pokud doma nemáte plynový vařič na wok, můžete si koupit speciální nástavec. Osobně ale preferuji venkovní přípravu. Můžete wokem prohazovat dle libosti, máte spoustu místa na přípravu a zároveň si můžete užívat čerstvého vzduchu.

Na venkovní přípravu mám skvělý tip, který se bude hodit i při grilování. Tím je buben z pračky. Opravdu, nezbláznila jsme se. Díry v bubnu zaručí cirkulaci vzduchu, takže oheň lépe hoří a wok pánev přesně pasuje na průměr bubnu. Takže až budete příště vyhazovat pračku, nezapomeňte si nechat buben!

Příprava dělá mistra

Při vaření na woku je potřeba mít všechny suroviny předem připravené, nejlépe každou ingredienci zvlášť v misce. Jednotlivé druhy by měly být nakrájené na podobné kousky, aby se stejnoměrně opekly. Nepočítejte s tím, že si od vaření budete moci odskočit pro chybějící suroviny, nebo dokrájet zeleninu. Ve woku se vaří velice rychle za vysoké teploty a je tedy potřeba neustále dohlížet na průběh přípravy jídla.

Jaké suroviny používat

Na přípravu jídla ve woku můžete vesměs použít téměř jakýkoliv druh zeleniny či vašeho oblíbeného masa. Důležité jsou spíše omáčky. Wok je opravdu velmi rychlá příprava neskutečně lahodných jídel. A i když jste nikdy nebyli v Asii, můžete si udělat smažené nudle či rýži dle vaší fantazie. Moje nejoblíbenější jsou Nudle, co dům dal. Heslo tohoto pokrmu je vždy rychlá a báječná večeře z pár surovin.

TIP! Nejlevnější a nejkvalitnější suroviny na přípravu poctivého jídla z woku, seženete v pražské Sapě nebo ve vietnamských večerkách. Lepší jasmínovou rýži a kvalitní kari omáčku, za velice příznivou cenu, nikde jinde neseženete.

Jde se na věc

  1. Wok je potřeba nejprve zahřát, než se do něj nalije olej. Správnou teplotu poznáme tak, že se z woku začne lehce kouřit. Používejte vždy olej s vysokým bodem přepalování (slunečnicový, arašídový, palmový…)
  2. Klíčem k úspěchu je také vysoká teplota, aby bylo jídlo bleskově uvařené. Pouze pokud je teplota dostatečně vysoká, docílíte měkkosti masa, křupavosti a čerstvé chuti.
  3. Na obracení a míchání jsou nejlepší zahnuté nástroje. Mně se nejlépe osvědčila prachobyčejná naběračka, kterou míchám a zároveň nabírám jednotlivé suroviny.
  4. Při vaření je také důležité wokem neustále pohybovat, aby se jídlo nepřichytlo nebo nepřipálilo. Úpravě se často říká stir – frying, což znamená míchat – péct/smažit.
  5. Wok je také ideální nádoba na fritování. V klasických nádobách je potřeba používat velké množství oleje, ale u woku, jeho kónické zužující se dno, poskytuje hlubší ponor s menším množstvím oleje.
  6. Poslední bod – nebojte se experimentovat a uvidíte, že si brzy zamilujete přípravu jídel na woku, stejně jako já.

Nudle, co dům dal

Suroviny

pro 4 osoby / příprava cca 20 minut

  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • několika centimetrový kus bílého zelí
  • libovolná směs mražené zeleniny (nejraději mám fazolky)
  • 1 výhonek jarní cibulky
  • centimetrový kousek kořene zázvoru
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • libovolné nudle
  • slunečnicový olej

na omáčku

  • 1/2 skleničky sójové omáčky
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička chilli omáčky (množství také záleží na pálivosti)
  • 1 lžička rýžového octa (lze nahradit vinným)
Postup
  1. Nejprve si připravíme nudle dle návodu na obalu. Já osobně nudle namáčím na 30 minut do vlažné vody, příprava je tak skoro bez práce.
  2. Na omáčku smícháme všechny ingredience s trochou vody. Mícháme tak dlouho, než se nám rozpustí škrob.
  3. Mrkev nakrájíme na nudličky nebo na kolečka, cibuli na měsíčky a zelí na plátky. Jarní cibulku a chilli papričku nakrájíme na kolečka, zázvor na tenoučké plátky.
  4. Na předem rozpálené pánvi si na oleji osmažíme nejprve zázvor a chilli papričku, a poté přidáme ostatní zeleninu, kromě jarní cibulky. Za stálého prohazování smažíme cca 2 – 3 minuty. Přilijeme omáčku a promícháme.
  5. Do pánve nasypeme uvařené nudle, jarní cibulku a pořádně zamícháme.
  6. Podáváme s naší oblíbenou chilli omáčkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *