Ještě bych spočítala na prstech jedné ruky, kolik let nazpět jsem propadla houbovému šílenství. Bohužel pokaždé, když je houbová sezóna, jsem někde fuč, a proto ve většině mých receptů hrají prim houby sušené nebo zakoupené žampiony či hlíva v supermarketu. V následujícím receptu hrají hlavní roli žampiony. Čím menší tím lepší, jelikož je není nutné krájet a skvěle budou chutnat i pěkně vcelku.
Další důležitou ingrediencí je červené víno. Stejně jako jsem propadla houbám, tak i jídlům připravovaných na červeném víně, které je vždy povznese o úroveň výš. Navíc k vaření většinou spotřebuji jednu skleničku, takže mi u plotýnky dělá společnot zbytek láhve…
Tentokrát jsem ovšem nezůstala pouze u vína, ale do ragů jsem ještě přidala sójovou omáčku a uzenou papriku, která se postará o kouřový nádech. K tomu rychlé bramborovo – dýňové pyré (mimo sezonu používám místo dýně mrkev), ozdobit petrželkou klidně i praženými semínky a další oběd či večeře je na světě.
Suroviny
na 4 porce / příprava 30 minut
- 500 g žampionů
- 1 pórek
- 3 větší stroužky česneku
- 4 lžíce sójové omáčky + trochu vody
- 1 lžička solamylu nebo 1 lžíce mouky
- 1 hrníček červeného vína
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžička cukru
- olivový olej
na dýňové pyré
- ½ menší dýně hokaido
- 5 větších brambor
- 2 lžíce másla (vegani mohou nahradit kokosovým olejem)
- sůl
Postup
- Nejprve si dáme vařit vydlabanou, nakrájenou dýni (není potřeba loupat) a oloupané brambory do osolené vody. Vaříme doměkka.
- Mezitím si nakrájíme žampiony na čtvrtiny, menší stačí na poloviny, pórek si překrojíme podélně a poté nakrájíme na cca 2 cm kousky, česnek nasekáme na plátky.
- V hrníčku si smícháme sójovou omáčku s vodou a se solamylem.
- Na olivovém oleji si osmažíme nejprve žampiony – za stálého míchání smažíme cca 3 minutky, poté přidáme špetku soli a 5 minut dusíme na mírném plameni.
- Poté přidáme pórek a česnek a další minutku smažíme. Směs zasypeme uzenou paprikou, pořádně promícháme a zalijeme červeným vínem. Necháme víno vyvařit a přilijeme sójovou omáčku se solamylem. Za stálého míchání, necháme zhoustnout. Pokud je směs příliš hustá, naředíme jí vodou.
- Na dýňové pyré – uvařenou dýni a brambory slijeme, přidáme máslo, špetku soli a ručním šlehačem, rozmixujeme dohladka (někdy sáhnu pouze po šťouchadle).
- Žampionové ragú podáváme s dýňovým pyré.
TIP! Pokud nemáte po ruce dýni, připravte brambory s mrkví.
Vaření na vínu a s žampióny patří k mým oblíbeným, proto jsem se rozhodla pro tuhle barevnou nádheru. ☺️Recept jsem vyzkoušela s bramborami a mrkví a byla jsem doslova unešená ze všech kombinací koření a chutí tohoto jídla. Rozhodně doporučuji a už se těším až vyzkouším i s dýní.?
Víno ? je vždy jistota dobrého jídla! Jsem ráda, že chutnalo ?.