Ještě bych spočítala na prstech jedné ruky, kolik let nazpět jsem propadla houbovému šílenství. Bohužel pokaždé, když je houbová sezóna, jsem někde fuč, a proto ve většině mých receptů hrají prim houby sušené nebo zakoupené žampiony či hlíva v supermarketu. V následujícím receptu hrají hlavní roli žampiony. Čím menší tím lepší, jelikož je není nutné krájet a skvěle budou chutnat i pěkně vcelku.

Další důležitou ingrediencí je červené víno. Stejně jako jsem propadla houbám, tak i jídlům připravovaných na červeném víně, které je vždy povznese o úroveň výš. Navíc k vaření většinou spotřebuji jednu skleničku, takže mi u plotýnky dělá společnot zbytek láhve…

Tentokrát jsem ovšem nezůstala pouze u vína, ale do ragů jsem ještě přidala sójovou omáčku a uzenou papriku, která se postará o kouřový nádech. K tomu rychlé bramborovo – dýňové pyré (mimo sezonu používám místo dýně mrkev), ozdobit petrželkou klidně i praženými semínky a další oběd či večeře je na světě.

Suroviny

na 4 porce / příprava 30 minut

  • 500 g žampionů
  • 1 pórek
  • 3 větší stroužky česneku
  • 4 lžíce sójové omáčky + trochu vody
  • 1 lžička solamylu nebo 1 lžíce mouky
  • 1 hrníček červeného vína
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička cukru
  • olivový olej

na dýňové pyré

  • ½ menší dýně hokaido
  • 5 větších brambor
  • 2 lžíce másla (vegani mohou nahradit kokosovým olejem)
  • sůl
Postup
  1. Nejprve si dáme vařit vydlabanou, nakrájenou dýni (není potřeba loupat) a oloupané brambory do osolené vody. Vaříme doměkka.
  2. Mezitím si nakrájíme žampiony na čtvrtiny, menší stačí na poloviny, pórek si překrojíme podélně a poté nakrájíme na cca 2 cm kousky, česnek nasekáme na plátky.
  3. V hrníčku si smícháme sójovou omáčku s vodou a se solamylem.
  4. Na olivovém oleji si osmažíme nejprve žampiony – za stálého míchání smažíme cca 3 minutky, poté přidáme špetku soli a 5 minut dusíme na mírném plameni.
  5. Poté přidáme pórek a česnek a další minutku smažíme. Směs zasypeme uzenou paprikou, pořádně promícháme a zalijeme červeným vínem. Necháme víno vyvařit a přilijeme sójovou omáčku se solamylem. Za stálého míchání, necháme zhoustnout. Pokud je směs příliš hustá, naředíme jí vodou.
  6. Na dýňové pyré  – uvařenou dýni a brambory slijeme, přidáme máslo, špetku soli a ručním šlehačem, rozmixujeme dohladka (někdy sáhnu pouze po šťouchadle).
  7. Žampionové ragú podáváme s dýňovým pyré.

TIP! Pokud nemáte po ruce dýni, připravte brambory s mrkví.

guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
8. března 2019 10:43

Vaření na vínu a s žampióny patří k mým oblíbeným, proto jsem se rozhodla pro tuhle barevnou nádheru. ☺️Recept jsem vyzkoušela s bramborami a mrkví a byla jsem doslova unešená ze všech kombinací koření a chutí tohoto jídla. Rozhodně doporučuji a už se těším až vyzkouším i s dýní.?