Do Tanzanie jsem se v prvé řadě těšila na safari a místní obyvatele a až po tom na gastronomii (většinou je to v opačném pořadí:)). Kamarádka, která několik let pracuje jako průvodkyně po Africe, mě dokonce varovala, že tanzanská kuchyně je buď kuře s rýží, nebo rýže s kuřetem. O to víc jsem byla překvapená, jak zajímavá a chutná je místní kuchyně. Během cestování po Tanzanii jsem navíc bydlela pouze u místních, což určitě přispělo k úplně jinému pohledu na věc. Měla jsem jedinečnou šanci nahlédnout pod pokličku tanzanské gastronomie.

Nejvíce kulinářských tipů jsem odkoukala od hostitelů v Arushe. Nejenže byli skvělí kuchaři, ale také osobnosti. Takže místo plánovaných pár dní, jsme u našich hostitelů zůstali přes týden. Ve vaření jsme se pravidelně střídali, takže jsem mohla oplatit jejich pohostinnost a pro změnu inspirovat někoho jiného. Jeden večer jsem dokonce udělala bramboráky. Sice byly z tanzanských brambor, které jsou mimochodem úplně jiné než ty naše, bez majoránky a českého kmínu, ale i tak se všichni oblizovali až za ušima.

Zpátky ale k tanzanské kuchyni. Receptů z cest mám požehnaně, tak jenom doufám, že bude čas je s vámi postupně sdílet. Netvrdím, že všechny jsou ryze tanzanské, ale jelikož jsem je sdílela s místními, tak pro mě jsou a vždy budou vzpomínkou na Tanzanii.

Bývalá kolonie Velké Británie se nezapře ani v používaných surovinách, takže jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že místní používají na dochucování a zahušťování omáček arašídové máslo. Hmm, musím uznat, že jsem si tuto vychytávku velmi oblíbila a uplatnila jsem ji již nesčetněkrát!

Suroviny

pro 4 osoby / příprava 40 minut

  • 2 mrkve
  • 1 batát
  • 1 větší brambora
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 šťavnatá oloupaná rajčata nebo konzerva rajčat vcelku
  • 3 lžíce arašídového másla
  • šťáva z jedné limetky
  • olej, sůl, pepř

na podávání

  • 1 avokádo
  • uvařená rýže
  • limetka
Postup
  1. Batát, bramboru a mrkev nakrájíme na větší kostky.
  2. Na oleji si orestujeme najemno nakrájenou cibuli a poté přidáme nasekaný česnek. Přihodíme nakrájené batáty, brambory, mrkev a konzervu s rajčaty. Podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme, zamícháme a necháme 20 minut pod pokličkou dusit.
  3. Nyní je potřeba vařečkou celá rajčata rozmačkat na menší kousky, poté přidáme limetkovou šťávu a arašídové máslo. Důkladně promícháme a necháme dusit tak dlouho, než nám směs zhoustne.
  4. Podáváme s rýží, limetkou a hlavně na plátky nakrájeným avokádem, které jsme osolili a opepřili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *