Duhová kuchařka vznikla jako nevšední bakalářská práce – ostatní spolužáci tvořili na plátně nebo tiskli grafiku, kdežto já se rozhodla hrát si s jídlem. Pouze z dostupných surovin a inspirací z gastronomie celého světa jsem sestavila dohromady 66 receptů v šestidílné sérii kuchařských knížek, přičemž je každá zaměřena na jeden druh zeleniny. Zpětně nechápu, co mě to popadlo, vzít si tak velké sousto. Učitele by určitě uspokojila i kniha jedna s pár desítkami receptů…
„Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi – kuchařské knihy“. Joseph Conrad
Byla to pro mě opravdová výzva, a to nejen kvůli faktu, že se mi během tvoření podařilo rozmixovat prst tyčovým mixérem (ano je to možné). Skončila jsem na 6 týdnů se sádrou na ruce aby mi srostly všechny šlachy a nervy k sobě. A když už jsem začala prst rozhýbávat vyjeli jsme na mnou vysněnou dovolenou do italských Alp, kde jsem si pro jistotu zlomila kotník a sádra tentokrát skončila na 8 týdnů na noze. Během přípravy receptů do kuchařky jsem tak mohla používat jenom jednu ruku a k pohybu v kuchyni jsem využívala židli na kolečkách.
Bakalářskou práci se mi i přesto podařilo odevzdat včas, ale v takové časové tísni, že spoustu částí bych nejraději přetvořila nebo opravila. Ale tenkrát šlo hlavně o to všechno stihnout v termínu. Možná právě proto jsem spustila Neposednou Myšku, abych si v klidu mohla tvořit, psát a fotit, bez zbytečných deadlinů.
Nicméně Duhová kuchařka mi dala potřebný kopanec a stala se základním stavebním kamenem mojí cesty za objevováním mé největší životní vášně – vařením.
Doufám, že se i pro vás stane moje kuchařka inspirací a povede vás po ošemetné, ale stále populárnější cestě za rostlinnou stravou.