Hlavní město: Wellington
Počet obyvatel: 4 414 400
Nejvyšší bod: Mount Cook (3724 m. n. m.)
Jazyk: čeština
Měna: novozélandský dolar (NZD)
Časové pásmo: UTC +12
Životní náklady: Cost of Living in New Zealand

Země ukrytá na druhém konci světa je neopakovatelnou směsicí kultur a typů krajiny. S každým dalším krokem můžete objevovat jedinečné kouzlo, které na každého návštěvníka Nový Zéland dýchne. Tato řídce osídlená, poklidná a vstřícná země tisíců odstínů zeleně nabízí dokonalý únik od všech problémů a vybízí k neuvěřitelné cestě sebepoznání.

Vydatná bramborová tortilla

Nejedná se o moučnou placku, jak si mnozí můžou myslet, ale o jakousi vaječnou omeletu s bramborem původem ze Španělska. Na blogu už jsem sdílela pár inspirací a tady je další. Tentokrát uvařená v naší Vanilce během cestování po západním pobřeží Jižního ostrova Nového Zélandu. To vám ale bylo nádherné místo. Moji kuchyň obklopoval majestátní…

Třešňový džem provoněný citrusy

Vánoce mám spojené s nejrůznějšími tradicemi, ale nikdy by mě nenapadlo, že po Zélandu to budou i třešně. Ty se totiž během prosince sbírají ve velkém. I my se do třešňového šílenství zapojili a jeden rodinný sad pomáháme sklízet. Marmeláda nebo džem? Se vstupem Česka do Evropské unie už dávno neplatí pojem marmeláda jakožto univerzální…

Ovesné vločky s arašídovým máslem a zkaramelizovaným banánem

Ovesné vločky mají v naší dodávce čestné místo. Nabízejí tolik možností, kde je lze uplatnit – od ovesných kaší, přes ranní smoothie, po zeleninové placičky. Navíc jsou plné vitaminů, antioxidantů a komplexních sacharidů, což z nich činí skvělý zdroj energie. Ranní misku vloček jsem na Zélandu dělala už hodněkrát a tak nějak jsme si zamilovali…

To nejzajímavější z Taranaki a Whanganui

Majestátní sopečný kužel Mt Taranaki tvoří dominantu tohoto malebného regionu, kde na vás čeká pořádná dávka umění v místních galeriích, dobrodružství na řece Whanganui, surfování na plážích s černým pískem, epická cesta zapomenutou dálnicí Forgotten World Highway, dramatická scenérie mohutných útesů, nebo lenošení a posezení u výborné kávy v místních originálních kavárnách. S výhledem na sopku Taranaki jsme se…

To nejzajímavější z regionu Waikato

Už jsou to více jak 3 měsíce, co jsme cestovali po krásách regionu Waikato, a stále jsou naše vzpomínky tak silné, jako by to bylo včera. Waikato toho nabízí tolik, že jsem musela článek o našem dobrodružství rozdělit, jinak by byl nadlidský úkol ho dočíst dokonce. Na jedné straně to jsou tajemná novozélandská jezera, sopečné…

Rotorua a Bay of Plenty – top zážitky, které si nesmíte nechat ujít

Vykouslá zátoka pod Coromandelským poloostrovem je požehnána sluncem a krásnými písečnými plážemi. Není tedy divu, že dostala jméno Bay of Plenty (Zátoka hojnosti). Na straně druhé je tu nedaleké město Rotorua, jež nabízí termální prameny, příjemné pěší výlety v okolí nebo projížďku kajakem po zdejších řekách a jezerech. Sopečná činnost mění ráz celého regionu a…

Coromandel – top místa a zážitky

Jihovýchodně od metropole Auckland se rozprostírá nádherná odlehlá divočina – Coromandelský poloostrov, který vytváří hranici zálivu Hauraki. Velkolepý horský hřbet rozděluje poloostrov na dvě velmi odlišné části – východní pobřeží s bílým pískem a nádhernými plážemi, které sem lákají davy turistů a na straně druhé to jsou historická zlatokopecká města, malebné zátoky a mokřady, jež…

Bleskový těstovinový salát s fetou, sušenými rajčaty a pestem

Těstoviny jsou vždy zárukou rychlého, vydatného a svěžího jídla. Právě proto je italská kuchyně jedna z mých nejoblíbenějších. Stačí mít poblíž pár surovin a během chvilky je možné vykouzlit senzační oběd či večeři. Tento recept vznikl během naší práce na kiwi sadech. Práce to byla fyzicky náročná a tak jsem po šichtě neměla chuť vyvářet,…

Nakládané tofu s brokolicovou rýží a studenou kokosovou omáčkou

Už jsme téměř nakousli šestý měsíc našeho putování po Novém Zélandu. Jak ten čas tady nádherně utíká… Během této doby jsem uvařila jídel jak nikdy předtím, když nepočítám dětství a začátky mého experimentování v kuchyni. To jsem musela, jinak bych pošla hladem. Česká gastronomie toho bez masa tenkrát, téměř před dvaceti lety, moc nenabízela. Práce…