Už naše maminky a babičky znaly tajemství polévek a pořekadlo „ polévka je grunt, kdo ji nejí, ten je lump“, mluví za vše. Klasické, zeleninové, ovocné či raw, každá z nich se může stát lahodnou součástí jídla anebo samostatnou lehkou večeří.

Polévka z kořenové petržele provoněná rozmarýnem

Polévka je grunt a jedno z nejjednodušších jídel, které lze během cest v dodávce vařit. Do hrnce můžete naházet téměř cokoliv, a pokud si prohrajete s dochucením, nikdy vás polévky nepřestanou bavit. A to během celého roku. Je to prostě báječná jednohrncovka, která má stovky obměn podle sezóny a dostupných surovin. V obchodě jsem narazila…

Blesková brokolicová polévka se zelenou kari pastou

Klasiku brokolicové polévky jsem dávno nahradila novými, originálnějšími recepty. A že jich brokolice nabízí spoustu. Na přípravu jsem využila zbytek zelené kari pasty, která vytvoří báječný, kořeněný, pikantní základ, nejenom na dnešní hutnou hřejivou brokolicovou polévku. A právě vydatné, nejlépe pikantní, polévky posypané křupavými semínky jsou tak báječným lékem na chmurné počasí. I když u…

Zelená polévka s křupavou cizrnou

Svěží, rychlá, jemná a rozhodně zelená. To jsou hesla dalšího receptu, ideálního na horké letní dny. Nebojte se přidat další zelenou zeleninu, kterou budete mít po ruce, třeba jako fazolky, chřest, kapustu, špenát, cuketu atd… Za kouzlem sytě zelené barvy stojí rychlá příprava. Důležité je nevařit zeleninu domrtva, ale pouze pár minut, aby si uchovala…

Pyré z kořenové zeleniny s červenou čočkou

Už se budu opakovat, ale následující recept vznikl opět čirou náhodou, kdy doma nebylo nic jiného než níže zmíněné suroviny. Jestli čtete moje články pravidelně, nejspíš jste sami zjistili, že vlastně na tomto konceptu je založená většina mých receptů. Dnes je to recept téměř bez práce, tu za vás odvede tyčový mixér. Stačí všechno nakrájet,…

Pikantní batátová polévka s avokádem a nachos

Hřejivá, pikantní, hutná – přesně taková je polévka z batátů. Inspiraci jsem tentokrát čerpala v Guatemale, městě Antigua, kde jsem párkrát navštívila tamní vegetariánskou restauraci, jednu z nejstarších ve Střední Americe vůbec. Batáty občas používám ve své kuchyni, například na přípravu salátů, španělské tortilly či zázračných “super mís”, ale polévka mě popravdě nikdy nenapadla. Připravila…

Svěží vydatná polévka s kadeřávkem

Letošní Vánoce a svátky jsem se opět nevyhnula tradiční “přežíračce”, takže si moje tělo (spíš moje svědomí) řeklo o lehčí zdravější jídlo. Na zahrádce jsem z okna zahlédla stále otužilý kadeřávek, a tak jsem připravila vydatnou polévku, co lednice po svátcích dala. S kadeřávkem mám spojené dětství na chalupě mojí babičky, kde rostl hned vedle brambor a hrášku. V té době jsme mu ale říkali kadraba. Vlastně ani netuším proč, pokud si tento pojem dáte vyhledat do googlu, se zeleninou to nemá nic společného. I přesto mu dodnes neříkáme jinak.

Podzimní kořeněná mrkvová polévka

Pracovní sezona v Řecku se nám pomalu a jistě chýlí ke konci a s prvním deštivým dnem, po skoro 4 měsících, jsem dostala chuť na teplou kořeněnou polévku. V polévce nesmí chybět chilli a skořice, které zaručeně zahřejí i během sychravého, mlhavého podzimního odpoledne u nás doma. Původně jsem chtěla udělat polévku zeleninovou, ale to bychom nesměli sníst všechnu zeleninu…