Střední Amerika, pomyslná část amerického kontinentu, do které spadá 7 nezávislých států – Guatemala, Belize, Honduras, Salvador, Nikaragua, Kostarika a Panama, je opravdovým rájem pro cestovatelské nadšence a jedním z posledních magických míst na naší planetě.

Můžete se ponořit do historie Mayů, procházet se po stále aktivních sopkách, či horských a tropických pralesích s barevnými květy a záhadnými živočichy. Pod hladinou Karibského moře budete moci obdivovat korálové útesy a bohatý podmořský život nebo relaxovat na panenských plážích jako vystřižených z katalogu. Střední Amerika nabízí zajímavou architekturu, pestré trhy plné místních specialit, vřelé domorodé obyvatelstvo a mnoho dalších věcí, které vám vyrazí dech, ať už svou krásou či nebezpečím.

Belize
Belize stát s rozlohou naší Moravy představuje ve Střední Americe opravdový unikát. V této maličké karibské zemi totiž převládá divoká, překrásná příroda, ...
Guatemala
Guatemala, srdce Střední Ameriky, země Mayů a vulkánů. Země, jež je proslulá mnoha jazykovými školami, které vám umožní se setkat ...
Honduras
Jméno Honduras, jež zemi dali Španělé, znamená ve španělštině hluboký záliv. A právě krásné pláže, levné a nezapomenutelné potápění a ...
Nikaragua
Přestože je Nikaragua největší zemí Střední Ameriky, jedná se o téměř turisty nepolíbenou destinaci. Což je ovšem velká škoda. Nejsou ...

Chilli tří fazolí

Pálivé, vydatné a neodolatelné – to je heslo následujícího receptu. Během cestování po Střední Americe jsem narazila hned na několik variant chilli fazolí v podobě jakéhosi guláše. Z každého jsem si vzala trochu, smíchala s ingrediencemi, které já ráda používám, a světlo světa spatřilo veganské fazolové chilli. Proč právě fazole? Fazole jsou výživné, zasytí vás,…

Středoamerický salát s quinou, fazolemi a avokádovým dresinkem

Už to bude skoro jeden rok, co jsem cestovala dva měsíce po Střední Americe. Nezapomenutelné dobrodružství, které si ráda připomínám alespoň uvařením nějaké té tamní dobroty. Následující salát sice není z jídelníčku místních, ale obsažené suroviny jako například avokádo, kukuřice, fazole či limetka mi vždy budou připomínat chvíle strávené v této jedinečné části naší planety.…

Flatbread pizza

Flatbread, neboli chlebová placka, má velmi všestranné využití. Dnes jsem se rozhodla o přípravu pizzy trochu jinak. V prvé řadě je nutné si připravit základní těsto a poté lze během pár minut uvařit senzační večeři nebo odpolední svačinu. Inspiraci jsem tentokrát čerpala v daleké Guatemale, kde jsem strávila měsíc cestováním a učením španělštiny na místní škole. Jako odměnu…

Pikantní batátová polévka s avokádem a nachos

Hřejivá, pikantní, hutná – přesně taková je polévka z batátů. Inspiraci jsem tentokrát čerpala v Guatemale, městě Antigua, kde jsem párkrát navštívila tamní vegetariánskou restauraci, jednu z nejstarších ve Střední Americe vůbec. Batáty občas používám ve své kuchyni, například na přípravu salátů, španělské tortilly či zázračných “super mís”, ale polévka mě popravdě nikdy nenapadla. Připravila…

Křupavý lilek s ředkvičkovým salátem

Inspiraci na tento recept jsem čerpala ve Střední Americe. Během dvouměsíčního cestování po této úžasné části světa, jsme se několik týdnů intenzivně učili španělštinu v místní škole. V rámci výuky byla i možnost bydlet s místními, včetně jídel, která pro nás rodina připravovala. Volba byla pro nás předem jasná. Opět jsem tak mohla během cestování…

Senzační guacamole

Guacamole je jednoduché, vydatné a báječné jídlo, které zvládne opravdu každý. A pokud použijete všechny základní suroviny na jeho přípravu, pokaždé připravíte nevídanou pochoutku, která má široké uplatnění, nejenom v mexické kuchyni. Avokádo je jednoznačně nejzajímavější ovoce planety. Je plné vitamínů, zdravých tuků a se svojí jemně máslovou chutí si našlo spoustu příznivců, ale i odpůrců. Pro některé se jedná o plod bez chuti a nápadu, opak je ovšem pravdou, to zejména potvrdí zastánci raw stylu, pro které se stal neodmyslitelnou součástí jejich pokrmů.