Zdravá, ale i velice chutná varianta lehkých jídel jsou právě saláty, které lze kombinovat v originálních a sezonních variacích. I ze salátu lze vykouzlit gastronomický zážitek nepřeberných chutí, barev a plný vitamínů.

Nudlový salát s „peanut butter“ tofu

Kořeněné chuti studených nudlových salátů jsem naprosto propadla během našeho cestovaní po Vietnamu. Pokaždé se jednalo o dokonalou kombinaci křupavé zeleniny, svěžích bylinek a zajímavého dresinku. A tak jsem během uplynulých let zkoušela vlastní kombinace. Jednoznačně mojí nejoblíbenější jsou saláty s arašídovým máslem – to buď používám na přípravu marinády na tofu, nebo na kořeněný…

Mungo placičky

Luštěniny miluju o tom žádná a zejména poslední dobou jim kralují právě mungo fazolky. A to dokonce hned několik druhů, které se dají sehnat v místních indických obchodech. Moje experimentování tak neskončilo pouze u klíčení, voňavého dhalu, nebo fermentovaných palačinek. Dnes je to o vláčných placičkách, hodně kořeněných, podávaných s vařenou zeleninou, chutney a hromadou…

Křupavý salát s quinoou a arašídovým dresinkem

Často se mě lidé ptají: „a co vlastně pořád kuchtíš?“. Je pravda, že ne vždy mám inspiraci anebo chuť vařit, ale jakmile mám jednou vybavenou špajzku těmi správnými surovinami, vždycky něco vymyslím. Takovou ingrediencí je například arašídové máslo, které má široké spektrum využití. Ráno si ho můžu namazat na opečený toust s ovocem, na oběd…

Bleskový těstovinový salát s fetou, sušenými rajčaty a pestem

Těstoviny jsou vždy zárukou rychlého, vydatného a svěžího jídla. Právě proto je italská kuchyně jedna z mých nejoblíbenějších. Stačí mít poblíž pár surovin a během chvilky je možné vykouzlit senzační oběd či večeři. Tento recept vznikl během naší práce na kiwi sadech. Práce to byla fyzicky náročná a tak jsem po šichtě neměla chuť vyvářet,…

Těstovinový salát s nakládanou řepou, fetou a naloží avokádové pasty

Východ sluníčka na nejsevernějším cípu Nového Zélandu, sjíždění písečných dun a projížďka po Ninety Miles Beach. Tak nějak by se dal shrnout náš další senzační den. Tudíž nám ani nevadilo, že jsme kempovali na parkovišti u hlavní cesty. V představách jsem stále čerpala z nabitých zážitků. V místním supermarketu jsem cestou koupila lokální fetu a…

Sendvič s cizrnovým salátem a nakládaným tempehem

Sendvič je moje nejoblíbenější svačina mezi jídly nebo i často rychlá večeře. Sendviče jsem si oblíbila zejména v Anglii, před více jak 10 lety. Tamní měkoučký toustový chléb jsem mohla konzumovat od rána do večera. Postupem času jsem se tedy naučila připravovat, kromě klasiky zapečeného toustového chleba se sýrem, i další nové variace, především ty…

Středoamerický salát s quinou, fazolemi a avokádovým dresinkem

Už to bude skoro jeden rok, co jsem cestovala dva měsíce po Střední Americe. Nezapomenutelné dobrodružství, které si ráda připomínám alespoň uvařením nějaké té tamní dobroty. Následující salát sice není z jídelníčku místních, ale obsažené suroviny jako například avokádo, kukuřice, fazole či limetka mi vždy budou připomínat chvíle strávené v této jedinečné části naší planety.…

Naložený tempeh s mangovým salátem a arašídovým dresinkem

Exotické jídlo plné nových a zajímavých chutí v nevšední kombinaci. Tak nějak bych popsala následující recept. Recept obsahuje hned několik kroků, nenechte se ovšem odradit, samotná příprava nezabere déle než 30 minut. Prvním krokem je příprava kešu másla. Osobně jsem ještě nenašla obchod, kde by se dalo sehnat již hotové. Stejně jako v případě ostatních ořechových másel, i kešu nemá s potěrkou na chleba nic společného. V podstatě se jedná o rozmixované ořechy na hladký krém. Kešu ořechy nejprve namočte na 30 minut do vody a až poté rozmixujte.

Teplý cizrnový salát s pečenou dýní a dresinkem z vlašských ořechů

Miluju saláty, obzvlášť ty sezonní. Ve špajzu mi zbyla poslední dýně, která čekala jak na smilování, až na ní přijde řada, a tak po tradiční přípravě dýňové polévky jsem dala dohromady další dva recepty z této sytě oranžové zeleniny – dnešní salát a dýňové pyré s hlívou. Hlavním prvkem salátu je tedy přirozeně dýně, kterou jsem smíchala…

Pečený falafel s quinou

Kdo by neznal tradiční arabský veganský karbanátek, falafel. Zabalením do arabského chleba a přidáním čerstvé zeleniny a pikantních sosů, vzniká jedno z mých nejoblíbenějších jídel do ruky. Falafel je jedním z nejchutnějších pokrmů Středního východu. Najdete ho v Libanonu i v Izraeli. Jedná se o kuličky z rozdrcené cizrny, nebo zelených fazolí fava, ochucených koriandrem, římským kmínem a česnekem, krátce osmažených na oleji. Falafel se často podává v pita/arabském chlebu, nebo se balí do placek nazývaných taboon. Pro zdravější verzi zapomeňte na smažení v oleji a kuličky jednoduše upečte v troubě, na chuti to trochu ubere, vyváží to ale pocit, že jste pro své zdraví udělali maximum.