Snídaně je základ a dokáže nám udělat radost po celý den. Ovšem ne vždy máme čas si snídani dopřát, ale takové volné sobotní ráno přímo vybízí, abychom si dali pořádnou a bohatou snídani, a užili si tak víkendové dopoledne ve stylu!

Třešňový džem provoněný citrusy

Vánoce mám spojené s nejrůznějšími tradicemi, ale nikdy by mě nenapadlo, že po Zélandu to budou i třešně. Ty se totiž během prosince sbírají ve velkém. I my se do třešňového šílenství zapojili a jeden rodinný sad pomáháme sklízet. Marmeláda nebo džem? Se vstupem Česka do Evropské unie už dávno neplatí pojem marmeláda jakožto univerzální…

Ovesné vločky s arašídovým máslem a zkaramelizovaným banánem

Ovesné vločky mají v naší dodávce čestné místo. Nabízejí tolik možností, kde je lze uplatnit – od ovesných kaší, přes ranní smoothie, po zeleninové placičky. Navíc jsou plné vitaminů, antioxidantů a komplexních sacharidů, což z nich činí skvělý zdroj energie. Ranní misku vloček jsem na Zélandu dělala už hodněkrát a tak nějak jsme si zamilovali…

“Kiwi” toust

Kdyby existovala barevná kiwi snídaně, tím mám na mysli typickou novozélandskou, zaručeně by to mohl být můj dnešní recept. Místní mají sice své tradiční, potíž je v tom, že se většinou jedná o opečený toust pouze s arašídovým máslem, marmeládou nebo milovanou pomazánkou Marmite. Toť vše. Nic barevného, svěžího nebo výživného. A to je nuda.…

Palačinky z munga a quioni

Téměř jsem zapomněla, co všechno se dá z mungo fazolí uvařit, když jsem si vzpomněla na vláčné indické placky dosa. Na tyto tradiční indické “palačinky”, jak se jim přezdívá, narazíte téměř po celé Indii. Jedná se o fermentovanou směs, osmaženou stejně jako francouzské crêpes, podávané s pikantní rajčatovou omáčkou a kokosovým dipem. Ovšem v tradičních…

Cizrnová pomazánka – ideální sváča na cesty

Z cizrny se dá připravit nejenom tradiční hummus, ale i nejrůznější pomazánky. Někdy mám chuť na rustikálnější verzi, a nemluvě o tom, že ne vždy mám po ruce mixér. V takové chvíli sáhnu po vidličce, kterou cizrnu rozmačkám, smíchám s ostatními surovinami a podávám namazanou na kváskovém chlebu obloženou pořádnou vrstvou sezonní zeleniny! Posledně to…