S potravinami se dají dělat divy a zároveň nám to dává i možnost si je uchovat o něco déle. Nebudou tedy chybět užitečné rady a neotřelé nápady.

Jak nakládat (s) tofu krok za krokem

Tofu v mojí kuchyni mělo vždy své čestné místo, a jelikož český trh nabízí kvalitní a už předem naložené varianty, neměla jsem potřebu s ním až tak experimentovat. Většinou jsem sáhla po uzeném (moje nejoblíbenější), které chutná skvěle i bez dalšího nakládání a zdlouhavého marinovaní. Tím, že jsem se zdržovala na jednom místě sotva pár…

Jak na luštěniny – užitečné rady a tipy

Luštěniny – pradávné a zázračné plodiny, jsou od nepaměti nepostradatelnou součástí mnohých kultur a signifikantní složkou vyvážené stravy. Navíc jsou levné a mohou být připraveny tak chutným způsobem, nejenom jako čočková nebo hrachová kaše, kterou zná snad každý ze školních jídelen. Na luštěninách mě baví hlavně nepřeberné množství nových variací použití, které se učím s…

Domácí klíčírna

Zdravý životní styl nemusí hned znamenat nakupovat drahé cizokrajné superpotraviny. U nás roste spoustu plodin, které bychom také mohli označit za superfood, a není nic snazšího, než-li si doma během celého ruku pěstovat vitamínovou bombu – klíčky! V našich jídlech se moc často klíčky semen neobjevují. Je to velká škoda. Naklíčený hrách, čočka a další…

Jak na sójové maso krok za krokem

Sója nemusí být jen vegetariánskou náhražkou masa anebo zdravou složkou na jídelníčku. Pokud sóje věnujete potřebnou péči, dají se z ní vykouzlit vynikající jídla. Jelikož ve spoustě receptů používám právě sóju, mám pro vás pár tipů, jak s ní pracovat, aby nejenom zasytila, ale i zachutnala. Co je to vlastně sója? Sójové maso je dehydratovaný texturovaný sójový…

Základní hummus

I když název jídla by mohl evokovat ne zrovna vábný pokrm, hummus je rychlá, zdravá a báječná svačina doslova nabitá chutěmi. Pokud nemáte s hummusem žádné předchozí zkušenosti, je ten pravý čas začít. V podstatě se jedná o pomazánku z cizrny ochucenou sezamovou pastou tahiny, česnekem, římským kmínem a citronem. Jedná se o výživný studený pokrm, který má kořeny v oblasti Středního východu, kde se dodnes hádají, kdo ho vlastně vymyslel. S přibývající popularitou vegetariánské stravy a zdravého životního stylu, jsou desítky druhů běžně k dostání v supermarketu, ale domácí je domácí.

Kořeněné olivy

Věděli jste, že olivy patří mezi ovoce? A to není jediná zvláštnost, která vás u oliv překvapí. Olivový strom je stálezelený a roste velmi pomalu. Potřebuje alespoň 7 let, aby začal plodit první olivy, a přes 30 let aby dosáhl své plné produkce. Přičemž je potřeba cca 5 kg oliv na výrobu jednoho kilogramu oleje. Zajímavostí je i samotná barva oliv – nejdříve jsou olivy zelené, ale zráním mění svou barvu na vínově červenou, červenou, fialovou a nakonec černou.

Nakládané chilli papričky se šalotkou

Mezi moji největší vášeň, ale zároveň prokletí, patří obliba pálivého jídla. Závislosti jsem propadla pár let zpátky, a od té doby jsem posunula laťku pálivosti do nebeských výšin. Nejsem to ale jenom já, ale celá moje rodina, která si holduje v pálivém, takže chilli nikdy nechybí na seznamu suvenýrů. Sušené, čerstvé, nakládané. Je to jedno, hlavně…