Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.

Tofu na pomerančích

Jarní období na Zélandu nám ukázalo svoji náladovost, a tak jsme museli naše plány měnit v závislosti na počasí (momentálně už je sice léto, ale s tímhle receptem se musím i takhle zpětně podělit). Nakonec jsme se i přes nepříznivou předpověď vydali směrem do nádherného národního parku Nelson Lakes. Museli jsme si obléknout o pár…

Brownies slazené datlemi se sezónním ovocem

Prosinec je na Zélandu nejenom obdobím Vánoc, ale i třešní, které zdobí stromy na nekonečných sadech v regionu Otago. A jelikož na jednom takovém rodinném sadu pracujeme, po ruce mám neomezené množství tohoto sytě rudého pokladu. První várka “zmetků” – třešní, které neprošli balírnou, padla na výrobu džemu. Moc dobrého, slaďoučkého, citrusem ovoněného! A jelikož…

Třešňový džem provoněný citrusy

Vánoce mám spojené s nejrůznějšími tradicemi, ale nikdy by mě nenapadlo, že po Zélandu to budou i třešně. Ty se totiž během prosince sbírají ve velkém. I my se do třešňového šílenství zapojili a jeden rodinný sad pomáháme sklízet. Marmeláda nebo džem? Se vstupem Česka do Evropské unie už dávno neplatí pojem marmeláda jakožto univerzální…

Špagety s červenou čočkou

Po nádherné procházce podél pobřeží nejsevernější části Jižního ostrova Nového Zélandu jsme zastavili u kivi zobáku, jak místní přezdívají Farewell Spit. Dnešní program máme nabitý, chce to něco rychlého. Takovým jídlem jsou zaručeně těstoviny. A jelikož máme zrovna před nákupem, musím se trochu uskromnit – přesně k tomu poslouží konzerva rajčat a červená čočka, která…

Hot “rabbit”

“Vařená mrkev v housce, to si snad děláš srandu?” začal Standa ohrnovat nos. No přiznám se, takhle to nezní příliš lákavě. Ale dnešní recept v sobě skrývá mnohem víc! Nejenom že potěší každého, kdo rád rostlinnou stravu, ale i toho, komu špajzka ať v kuchyni nebo v dodávce, zeje prázdnotou. Základem je mrkev a pečivo,…

Lilkové kari

Hutné, pálivé, kořeněné kari můžu na tisíce způsobů, ale speciální místo na mém pomyslném žebříčku, zaujímá právě to lilkové. Lilek do sebe totiž nasákne báječnou chuť kari a vytvoří vláčný kontrast ke zbytku křupavé zeleniny. Kari je jedna z našich nejoblíbenějších jednohrncovek a kvůli snadné a rychlé přípravě se jedná o nejčastější jídlo během našeho…