Asie je největší, nejlidnatější a zároveň nejhustěji osídlený světadíl. Na 44 603 853 km² žije přes 4 miliardy obyvatel, tedy přibližně 60 % světové populace. Celkem se jedná o 44 plně nezávislých a mezinárodně uznaných států, 5 částečně uznaných států a 6 závislých území, kde najdeme neuvěřitelné kulturní i přírodní bohatství a zcela rozdílný životní styl. Stejně jako u Evropy je těžké geograficky určit hranice světadílu, faktickou hranici spíše tvoří kulturní rozdíly.

Asii jsem si zamilovala na první pohled. Nádherná příroda, zajímavá kultura a především gastronomie, mě vždy budou lákat zpět do tohoto tajemného kontinentu.

Arménie
Na světě nenajdeme moc zemí, v nichž by národní identita byla tolik svázána s náboženstvím, tak jako v Arménii. Arménie byla první zemí ...
Čína
Je jen málo zemí, jejichž zvyky a tradice jsou tak odlišné jako právě v Číně. Oficiálně nazývaná Čínská lidová republika je ...
Gruzie
Pod majestátním pohořím Kavkazu, na pomezí Evropy a Asie, leží u Černého moře překrásná a zajímavá země, dávná Kolchida. Země ...
Indie
Sedmý největší a populačně druhý nejlidnatější multikulturní stát světa, kterého toužil dosáhnout již v 15. století Kryštof Kolumbus. Takové informace ...
Kambodža
Nedoceněná země, která dokáže nabídnout francouzský šarm Indočíny, nádherné chrámy, divokou džungli, panenské pláže i nedotčený venkov. Jistě vás také ...
Rusko
Rusko, oficiálním názvem Ruská federace, je největší stát světa, který dokáže neustále překvapovat a to v každém ohledu. Země, kde ...
Thajsko
Thajsko patří k jedné z nejoblíbenějších zemí světa a očekávání turistů plní nad míru jejich představ. Na cestách můžete obdivovat ...
Turecko
Země na Středním východě představuje bránu mezi Evropou a Asií, nejenom geograficky, ale i kulturně. Turecko je neskutečně rozmanitá země, ...
Vietnam
Další krásná exotická destinace, která stále čeká na prozkoumání. Na rozdíl od nedalekého Thajska není přeplněna turisty a je zde ...

Nudlový salát s “peanut butter” tofu

Kořeněné chuti studených nudlových salátů jsem naprosto propadla během našeho cestovaní po Vietnamu. Pokaždé se jednalo o dokonalou kombinaci křupavé zeleniny, svěžích bylinek a zajímavého dresinku. A tak jsem během uplynulých let zkoušela vlastní kombinace. Jednoznačně mojí nejoblíbenější jsou saláty s arašídovým máslem – to buď používám na přípravu marinády na tofu, nebo na kořeněný…

Indická placka plněná kořenovou zeleninou a červenou čočkou

Během putování po té naší krásné planetě jsem ochutnala desítky nejrůznějších placek – všemožných tvarů a příchutí a na plné čáře rozhodně vedou ty mexické a indické. Dnešní recept je o kořeněné indické plněné placce paratha. Jedná se o jednoduchou moučnou placku, tradičně připravovanou s přepuštěným máslem ghí, ale jelikož mléčné výrobky z mého jídelníčku téměř zmizely,…

Asijské houstičky bao s kořeněným tofu a ananasovým salátem

Měkoučké, vláčné a po kokosu voňavé. Přesně takové jsou asijské houstičky bao, tradičně plněné kořeněným masem a čerstvou zeleninou. Ovšem při plnění se fantazii meze nekladou. A tak jsem si i já vymyslela tu svou – kořeněným tofu se svěžím nasládlým ananasovým salátem plněnou. Využila jsem tak pořádné kuchyně a po delší době vařila něco…

Polévka s čínskými knedlíčky plněnými kořeněným tofu a zeleninou

Čínské knedlíčky jsem poprvé připravila během mého experimentování do Duhové kuchařky, a od té doby je miluju! Mojí teorii jsem spojila až před pár měsíci s praxí v zaprášených čínských bistrech v Šanghaji, kde jsem nepřicházela z údivu v kolika možných variantách lze knedlíčky připravit. Při stříhání videa z našeho dobrodružství jsme neustále slintali nad…

Mungo dhal

Mungo je jedna z nejvděčnějších luštěnin. Hodí se jak na klíčení, tak i na přípravu palačinek, či tradičních luštěninových kaší. A kvůli jeho hráškové chuti ho často spořádám jen tak samotné, nebo v salátu. Jedno z mých nejoblíbenějších jídel z munga je právě indický voňavý dhal. S vařením v dodávce jsem navíc přišla na jednoduchý,…

Palačinky z munga a quioni

Téměř jsem zapomněla, co všechno se dá z mungo fazolí uvařit, když jsem si vzpomněla na vláčné indické placky dosa. Na tyto tradiční indické “palačinky”, jak se jim přezdívá, narazíte téměř po celé Indii. Jedná se o fermentovanou směs, osmaženou stejně jako francouzské crêpes, podávané s pikantní rajčatovou omáčkou a kokosovým dipem. Ovšem v tradičních…

Blesková brokolicová polévka se zelenou kari pastou

Klasiku brokolicové polévky jsem dávno nahradila novými, originálnějšími recepty. A že jich brokolice nabízí spoustu. Na přípravu jsem využila zbytek zelené kari pasty, která vytvoří báječný, kořeněný, pikantní základ, nejenom na dnešní hutnou hřejivou brokolicovou polévku. A právě vydatné, nejlépe pikantní, polévky posypané křupavými semínky jsou tak báječným lékem na chmurné počasí. I když u…

Trhaný jackfruit burger

Moje hledání toho nejlepšího vege burgeru, prozatím skončilo u tohoto fešáka – trhaný jackfruit burger. Jeho chuť a struktura je skvělá, a dle několika masožravců hodně podobná trhanému masu. Navíc odpadá namáhavá příprava směsi, která se často s otočením na pánvi stejně rozpadne. Co je to jackfruit Jackfruit je jeden z největších druhů ovoce na…

Summer rolls – letní závitky s arašídovou omáčkou

Summer rolls neboli letní závitky mi vždy budou připomínat Vietnam, kde jsme je do sebe ládovali o sto šest. Standa převážně s krevetama, já s hromadou zeleniny, bylinek a tofu. Do závitků se dá zabalit opravdu úplně všechno včetně vaječné omelety nebo ovoce a to je na nich právě to nejlepší. Stačí nakrájet, co najdete…

Video: SHANGHAI stopover

Cestu do našeho nového domova, Nového Zélandu, jsme si rozdělili na půl a strávili neuvěřitelných 5 nocí v nejlidnatějším městě Číny, v Šanghaji. Navíc jsme si mohli vychutnat místní kulturu a vyhlášené speciality, které na nás doslova číhaly na každém kroku. Většina letů na Zéland má mezipřistání v Asii a na výběr je hned několik dalších metropolí.…