Zasytit, ale i potěšit jsou dvě tajné ingredience, které jsem přidala do každého receptu obohaceného o sezonní a čerstvé suroviny. Inspiraci čerpám v dalekých krajinách, odkud si vždy přivezu autentické zážitky provoněné novými chutěmi.

Pečený květákový “flák” podávaný s hummusem z bílých fazolí a pečené papriky

Jídla z trouby, to my můžem! Ona je vlastně trouba taková magická skříňka, ze které vycházejí samé dobroty, ať ty slané nebo sladké (pokud na ně nezapomenete a neproměníte kuchyň v udírnu). Mnohdy se přistihnu jak do ní koukám jako na televizi, s tím rozdílem, že tady se odehrávají samé božské věci! Takže když se…

Dokonalý falafel s květákovým tabboulehem

Tradiční arabský pokrm, falafel, provází historii lidstva již od dob faraonů v Egyptě, kde byl připravován z fazolí fava. Dnes se jedná o nejznámější veganské jídlo do ruky, na které narazíte po celém světě, ale údajně se ty nejlepší připravují v Izraeli. Už jenom kvůli tamnímu křupavému falafelu zabaleného v mekoučké pitě, se tam musím…

Polévka s čínskými knedlíčky plněnými kořeněným tofu a zeleninou

Čínské knedlíčky jsem poprvé připravila během mého experimentování do Duhové kuchařky, a od té doby je miluju! Mojí teorii jsem spojila až před pár měsíci s praxí v zaprášených čínských bistrech v Šanghaji, kde jsem nepřicházela z údivu v kolika možných variantách lze knedlíčky připravit. Při stříhání videa z našeho dobrodružství jsme neustále slintali nad…

Mungo dhal

Mungo je jedna z nejvděčnějších luštěnin. Hodí se jak na klíčení, tak i na přípravu palačinek, či tradičních luštěninových kaší. A kvůli jeho hráškové chuti ho často spořádám jen tak samotné, nebo v salátu. Jedno z mých nejoblíbenějších jídel z munga je právě indický voňavý dhal. S vařením v dodávce jsem navíc přišla na jednoduchý,…

Jak nakládat (s) tofu krok za krokem

Tofu v mojí kuchyni mělo vždy své čestné místo, a jelikož český trh nabízí kvalitní a už předem naložené varianty, neměla jsem potřebu s ním až tak experimentovat. Většinou jsem sáhla po uzeném (moje nejoblíbenější), které chutná skvěle i bez dalšího nakládání a zdlouhavého marinovaní. Tím, že jsem se zdržovala na jednom místě sotva pár…

Palačinky z munga a quioni

Téměř jsem zapomněla, co všechno se dá z mungo fazolí uvařit, když jsem si vzpomněla na vláčné indické placky dosa. Na tyto tradiční indické “palačinky”, jak se jim přezdívá, narazíte téměř po celé Indii. Jedná se o fermentovanou směs, osmaženou stejně jako francouzské crêpes, podávané s pikantní rajčatovou omáčkou a kokosovým dipem. Ovšem v tradičních…

Sójové koule s dýňovou omáčkou

Během mého pátraní po jídle s pořádnejma koulema, jsem vymyslela tuhle pecku. Vzpomněla jsem si na senzační indickou kuchyni, která obsahuje i spoustu receptů na nejrůznější luštěninové, zeleninové a zejména sójové koule, které místní nazývají kofta. Směs drží báječně pohromadě, a to díky přidaným bramborám, škrobu a rozmixované části sójového granulátu, který vytvoří jemnější konzistenci…

Lasagne se zeleninovo – čočkovým ragů

Kdo by neznal tradiční lasagne, které mnohým připomenou slunečnou Itálii nebo tlustého, nenasytného, zrzavého kocoura Garfielda. Ovšem historie tohoto pokrmu sahá daleko hloub, přesněji řečeno až do starověkého Řecka. Historie lasagní Název lasagna/lasagne je odvozen z řeckého slova “laganon”, což byla první známá forma těstovin. Tehdy se jednalo o vrstvení těchto těstovin pouze s omáčkou.…