Planeta Země. Náš jedinečný domov, na kterém máme to štěstí žít, je plný dobrodružství, nových zkušeností, zajímavých známostí a překypuje různorodostí v každém ohledu. Co se pro jednoho jeví jako zcela normální, může být na druhé straně planety bráno jako neslušné či dokonce zakázané. Náš svět jsme si rozdělili hranicemi na 243 zemí, dali jim různá jména, přijali místní zákony, naučili se vlastním jazykům, zvykům, tradicím a kultuře. Jeden život nestačí, abychom prozkoumali každý kout světa a poznali všechno, co naše planeta nabízí. Ale za pokus to určitě stojí!

„Cestování je jediná věc, za kterou utratíte peníze, ale stáváte se bohatšími!“ neznámý cestovatel

Nehodlám tu rozebírat zážitky od mých mladých let, ale ty od doby, kdy jsem se z obyčejného turisty a člena na rodinných dovolených stala samostatným cestovatelem.

Na cestách je mým největším přítelem moje krosna, foťák, chuť poznávat a učit se novému. Nejsem však osamoceným poutníkem, ale vše prožíváme ve dvou – to dobré i to špatné. Žádné plány se nám osvědčily jako ty nejlepší a nejraději jednotlivé zážitky kombinujeme – cestováním autem, stopem, autobusem, lodí, na kole, pešky, spaním ve stanu, v hostelu, u místních na gauči či jídlem v restauraci, nebo ještě lépe v zapadlém pouličním stánku.

Cestování a gastronomie jdou ruku v ruce. Dle mého názoru i zkušeností, vede nejkratší cesta k cizí kultuře přes žaludek, tedy jídlo. A není to bomba, že se můžeme k těm nejkrásnějším zážitkům prokousat a ochutnávat tak místní atmosféru kousek po kousku? Jako vegetariánka se bohužel nikdy neprokoušu úplně, ale o to se většinou postará Standa, který vždy ochutná úplně všechno. Nejsou to tedy pouze nezapomenutelné zážitky, které si z cest odnášíme, ale i recepty plné nových a zajímavých chutí.

Následující články se pro někoho mohou stát inspirací, pro druhého odstrašujícím příkladem a pro jiného zábavnou historkou. Jsou určeny pro každého a zejména pro moji rodinu a kamarády, se kterými nemám dostatek času sdílet všechny mé zážitky.

Tajemná Asie

Tajemná Asie

Asie je největší, nejlidnatější a zároveň nejhustěji osídlený světadíl. Na 44 603 853 km² žije přes 4 miliardy obyvatel, tedy ...
Evropa, kolébka západní civilizace

Evropa, kolébka západní civilizace

Druhý nejmenší světadíl se rozkládá na 10 milionech km², je rozdělen na 46 států, ve kterých žije více než 730 ...
Afrika, divoký kontinent plný protikladů

Afrika, divoký kontinent plný protikladů

Třetí největší a zároveň nejteplejší kontinent na světě odděluje od Evropy pouze 14,3 kilometrový pás moře. Afrika se skládá z 54 ...
Pestrobarevná Střední Amerika

Pestrobarevná Střední Amerika

Střední Amerika, pomyslná část amerického kontinentu, do které spadá 7 nezávislých států – Guatemala, Belize, Honduras, Salvador, Nikaragua, Kostarika a ...
Oceánie, kontinent tisíců ostrovů

Oceánie, kontinent tisíců ostrovů

Oceánie je zeměpisný a kulturní celek, který se rozkládá v Tichém oceánu. Zahrnuje přes 20 000 tichomořských ostrovů a z ...

Ovesné vločky s arašídovým máslem a zkaramelizovaným banánem

Ovesné vločky mají v naší dodávce čestné místo. Nabízejí tolik možností, kde je lze uplatnit – od ovesných kaší, přes ranní smoothie, po zeleninové placičky. Navíc jsou plné vitaminů, antioxidantů a komplexních sacharidů, což z nich činí skvělý zdroj energie. Ranní misku vloček jsem na Zélandu dělala už hodněkrát a tak nějak jsme si zamilovali…

To nejzajímavější z Taranaki a Whanganui

Majestátní sopečný kužel Mt Taranaki tvoří dominantu tohoto malebného regionu, kde na vás čeká pořádná dávka umění v místních galeriích, dobrodružství na řece Whanganui, surfování na plážích s černým pískem, epická cesta zapomenutou dálnicí Forgotten World Highway, dramatická scenérie mohutných útesů, nebo lenošení a posezení u výborné kávy v místních originálních kavárnách. S výhledem na sopku Taranaki jsme se…

Polévka s čínskými knedlíčky plněnými kořeněným tofu a zeleninou

Čínské knedlíčky jsem poprvé připravila během mého experimentování do Duhové kuchařky, a od té doby je miluju! Mojí teorii jsem spojila až před pár měsíci s praxí v zaprášených čínských bistrech v Šanghaji, kde jsem nepřicházela z údivu v kolika možných variantách lze knedlíčky připravit. Při stříhání videa z našeho dobrodružství jsme neustále slintali nad…

To nejzajímavější z regionu Waikato

Už jsou to více jak 3 měsíce, co jsme cestovali po krásách regionu Waikato, a stále jsou naše vzpomínky tak silné, jako by to bylo včera. Waikato toho nabízí tolik, že jsem musela článek o našem dobrodružství rozdělit, jinak by byl nadlidský úkol ho dočíst dokonce. Na jedné straně to jsou tajemná novozélandská jezera, sopečné…

Mungo dhal

Mungo je jedna z nejvděčnějších luštěnin. Hodí se jak na klíčení, tak i na přípravu palačinek, či tradičních luštěninových kaší. A kvůli jeho hráškové chuti ho často spořádám jen tak samotné, nebo v salátu. Jedno z mých nejoblíbenějších jídel z munga je právě indický voňavý dhal. S vařením v dodávce jsem navíc přišla na jednoduchý,…

Palačinky z munga a quioni

Téměř jsem zapomněla, co všechno se dá z mungo fazolí uvařit, když jsem si vzpomněla na vláčné indické placky dosa. Na tyto tradiční indické “palačinky”, jak se jim přezdívá, narazíte téměř po celé Indii. Jedná se o fermentovanou směs, osmaženou stejně jako francouzské crêpes, podávané s pikantní rajčatovou omáčkou a kokosovým dipem. Ovšem v tradičních…

Rotorua a Bay of Plenty – top zážitky, které si nesmíte nechat ujít

Vykouslá zátoka pod Coromandelským poloostrovem je požehnána sluncem a krásnými písečnými plážemi. Není tedy divu, že dostala jméno Bay of Plenty (Zátoka hojnosti). Na straně druhé je tu nedaleké město Rotorua, jež nabízí termální prameny, příjemné pěší výlety v okolí nebo projížďku kajakem po zdejších řekách a jezerech. Sopečná činnost mění ráz celého regionu a…

Blesková brokolicová polévka se zelenou kari pastou

Klasiku brokolicové polévky jsem dávno nahradila novými, originálnějšími recepty. A že jich brokolice nabízí spoustu. Na přípravu jsem využila zbytek zelené kari pasty, která vytvoří báječný, kořeněný, pikantní základ, nejenom na dnešní hutnou hřejivou brokolicovou polévku. A právě vydatné, nejlépe pikantní, polévky posypané křupavými semínky jsou tak báječným lékem na chmurné počasí. I když u…

Coromandel – top místa a zážitky

Jihovýchodně od metropole Auckland se rozprostírá nádherná odlehlá divočina – Coromandelský poloostrov, který vytváří hranici zálivu Hauraki. Velkolepý horský hřbet rozděluje poloostrov na dvě velmi odlišné části – východní pobřeží s bílým pískem a nádhernými plážemi, které sem lákají davy turistů a na straně druhé to jsou historická zlatokopecká města, malebné zátoky a mokřady, jež…

Lasagne se zeleninovo – čočkovým ragů

Kdo by neznal tradiční lasagne, které mnohým připomenou slunečnou Itálii nebo tlustého, nenasytného, zrzavého kocoura Garfielda. Ovšem historie tohoto pokrmu sahá daleko hloub, přesněji řečeno až do starověkého Řecka. Historie lasagní Název lasagna/lasagne je odvozen z řeckého slova “laganon”, což byla první známá forma těstovin. Tehdy se jednalo o vrstvení těchto těstovin pouze s omáčkou.…