Jídlům do ruky či předkrmům přezdívám jednoduše „ zob, zob“. Obecně Češi a předkrmy nejdou moc dohromady a bohužel jsme jeden z mála národů, který to tak má. Mezze, tapas či klasické předkrmy se zkrátka staly neodmyslitelnou součástí kulinářského zážitku sdíleném v okruhu přátel při dlouhých večerech.

Třešňový džem provoněný citrusy

Vánoce mám spojené s nejrůznějšími tradicemi, ale nikdy by mě nenapadlo, že po Zélandu to budou i třešně. Ty se totiž během prosince sbírají ve velkém. I my se do třešňového šílenství zapojili a jeden rodinný sad pomáháme sklízet. Marmeláda nebo džem? Se vstupem Česka do Evropské unie už dávno neplatí pojem marmeláda jakožto univerzální…

Hot “rabbit”

“Vařená mrkev v housce, to si snad děláš srandu?” začal Standa ohrnovat nos. No přiznám se, takhle to nezní příliš lákavě. Ale dnešní recept v sobě skrývá mnohem víc! Nejenom že potěší každého, kdo rád rostlinnou stravu, ale i toho, komu špajzka ať v kuchyni nebo v dodávce, zeje prázdnotou. Základem je mrkev a pečivo,…

Avotarák – veganský tatarák z avokáda

Tak teďka už si nejspíš říkáte, že tohle nemůžu myslet vážně! Myslím! A dokonce mám i požehnání od mého masožravého degustátora. Oba jsme měli boule až za ušima a mlaskali blahem tak nahlas, že nás nejspíš slyšeli až na opačné straně parkoviště. Ovšem ne tak ledajakého, ale tuze překrásného u ledovcového jezera Tekapo. Veganskou variantu…

“Kiwi” toust

Kdyby existovala barevná kiwi snídaně, tím mám na mysli typickou novozélandskou, zaručeně by to mohl být můj dnešní recept. Místní mají sice své tradiční, potíž je v tom, že se většinou jedná o opečený toust pouze s arašídovým máslem, marmeládou nebo milovanou pomazánkou Marmite. Toť vše. Nic barevného, svěžího nebo výživného. A to je nuda.…

Dokonalý falafel s květákovým tabboulehem

Tradiční arabský pokrm, falafel, provází historii lidstva již od dob faraonů v Egyptě, kde byl připravován z fazolí fava. Dnes se jedná o nejznámější veganské jídlo do ruky, na které narazíte po celém světě, ale údajně se ty nejlepší připravují v Izraeli. Už jenom kvůli tamnímu křupavému falafelu zabaleného v mekoučké pitě, se tam musím…

Polévka s čínskými knedlíčky plněnými kořeněným tofu a zeleninou

Čínské knedlíčky jsem poprvé připravila během mého experimentování do Duhové kuchařky, a od té doby je miluju! Mojí teorii jsem spojila až před pár měsíci s praxí v zaprášených čínských bistrech v Šanghaji, kde jsem nepřicházela z údivu v kolika možných variantách lze knedlíčky připravit. Při stříhání videa z našeho dobrodružství jsme neustále slintali nad…