Posledních pár dní mě pronásledovala chuť na noky. Původně jsem je zamýšlela uvařit z místní sladké brambory, kumary, ale to bych ji nesměla zdělat do polévky. Sáhla jsem tedy po další dostupné surovině, a to po dýni. Jako pojidlo jsem zvolila mouku rýžovou a místo vajíčka použila rozmixované lněné semínko smíchané s vodou, které funguje báječně.
Když už jsem se prala s bezlepkovým, veganským těstem, chtěla jsem v tomto duchu ponechat i celý recept. Osobně nemám ráda veganské náhražky sýrů a místo toho raději používám třeba nutriční droždí. Noky jsem podtrhla pečeným česnekem, šalvějí, sušenými rajčaty, kadeřávkem s trochou špenátu utrženého přímo ze zahrádky. A na sýr jsem si ani nevzpomněla.
V neposlední řadě nesmí chybět pořádná porce dýňových semínek, která budou v jídle příjemně křupat.
Dýňové noky jsou senzační lehkou, zdravou podzimní večeří, kterou si vychutnáte ještě lépe se skleničkou dobrého vína.
Suroviny
na 2 porce / příprava cca 30 minut
- ½ hrnku dýňového pyré
- ¾ hrnku bezlepkové mouky (rýžové, cizrnové…)
- 3 lžíce nutričního droždí
- lněné „vajíčko“ (mix 1 lžíce rozmixovaných semínek se 3 lžícemi horké vody)
- 1 lžíce nasekané šalvěje
- ½ lžičky soli
na kadeřávek
- 1 miska pokrájeného kadeřávku a špenátu
- 2 lžíce nakrájených sušených rajčat
- 4 lžíce dýňových semínek
- 2 velké stroužky česneku
- pár lístků šalvěje
- 1 lžíce nutričního droždí
- olivový olej
- hrstka rukoly a čerstvých bylinek na podávání
Postup
- Do většího hrnce si dáme vařit vodu a připravíme si lněné „vajíčko“ – lžíci mletého semínka si smícháme s 3 lžícemi vody a necháme cca 10 minut nabobtnat.
- V míse smícháme mouku, dýňové pyré, nutriční droždí, lněné „vajíčko“, šalvěj a sůl do hladkého měkkého těsta. Pokud je těsto příliš lepivé, přisypeme mouku.
- Těsto si rozdělíme na 4 části, z kterých vyválíme koule. Každou kouli vyválíme na cca 1-2 centimetrového hada a nakrájíme na 2 centimetrové kousky – podle potřeby podsypáváme moukou. Každý kousek zmáčkneme přes vidličku, opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud nám noky nevyplavou, cca 2-3 minutky.
- Mezitím, co se nám vaří noky, si na mírném plamenu opečeme zmáčknutý a párkrát pokrájený česnek. Poté přidáme scezené noky, dýňová semínka, šalvěj a opečeme dozlatova. Přidáme kadeřávek, špenát, sušená rajčata, nutriční droždí, osolíme, opepříme a mícháme, dokud nám nezměkne kadeřávek.
- Noky podáváme s rukolou a čerstvými bylinkami.
TIP! Pokud máte po ruce ochucený olivový olej, třeba lanýžový je úplná pecka!
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://accounts.binance.com/es/register?ref=T7KCZASX
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.