Posledních pár dní mě pronásledovala chuť na noky. Původně jsem je zamýšlela uvařit z místní sladké brambory, kumary, ale to bych ji nesměla zdělat do polévky. Sáhla jsem tedy po další dostupné surovině, a to po dýni. Jako pojidlo jsem zvolila mouku rýžovou a místo vajíčka použila rozmixované lněné semínko smíchané s vodou, které funguje báječně.

Když už jsem se prala s bezlepkovým, veganským těstem, chtěla jsem v tomto duchu ponechat i celý recept. Osobně nemám ráda veganské náhražky sýrů a místo toho raději používám třeba nutriční droždí. Noky jsem podtrhla pečeným česnekem, šalvějí, sušenými rajčaty, kadeřávkem s trochou špenátu utrženého přímo ze zahrádky. A na sýr jsem si ani nevzpomněla.

V neposlední řadě nesmí chybět pořádná porce dýňových semínek, která budou v jídle příjemně křupat.

Dýňové noky jsou senzační lehkou, zdravou podzimní večeří, kterou si vychutnáte ještě lépe se skleničkou dobrého vína.

Suroviny

na 2 porce / příprava cca 30 minut

  • ½ hrnku dýňového pyré
  • ¾ hrnku bezlepkové mouky (rýžové, cizrnové…)
  • 3 lžíce nutričního droždí
  • lněné „vajíčko“ (mix 1 lžíce rozmixovaných semínek se 3 lžícemi horké vody)
  • 1 lžíce nasekané šalvěje
  • ½ lžičky soli

na kadeřávek

  • 1 miska pokrájeného kadeřávku a špenátu
  • 2 lžíce nakrájených sušených rajčat
  • 4 lžíce dýňových semínek
  • 2 velké stroužky česneku
  • pár lístků šalvěje
  • 1 lžíce nutričního droždí
  • olivový olej
  • hrstka rukoly a čerstvých bylinek na podávání
Postup
  1. Do většího hrnce si dáme vařit vodu a připravíme si lněné „vajíčko“ – lžíci mletého semínka si smícháme s 3 lžícemi vody a necháme cca 10 minut nabobtnat.
  2. V míse smícháme mouku, dýňové pyré, nutriční droždí, lněné „vajíčko“, šalvěj a sůl do hladkého měkkého těsta. Pokud je těsto příliš lepivé, přisypeme mouku.
  3. Těsto si rozdělíme na 4 části, z kterých vyválíme koule. Každou kouli vyválíme na cca 1-2 centimetrového hada a nakrájíme na 2 centimetrové kousky – podle potřeby podsypáváme moukou. Každý kousek zmáčkneme přes vidličku, opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud nám noky nevyplavou, cca 2-3 minutky.
  4. Mezitím, co se nám vaří noky, si na mírném plamenu opečeme zmáčknutý a párkrát pokrájený česnek. Poté přidáme scezené noky, dýňová semínka, šalvěj a opečeme dozlatova. Přidáme kadeřávek, špenát, sušená rajčata, nutriční droždí, osolíme, opepříme a mícháme, dokud nám nezměkne kadeřávek.
  5. Noky podáváme s rukolou a čerstvými bylinkami.

TIP! Pokud máte po ruce ochucený olivový olej, třeba lanýžový je úplná pecka!

2 thoughts on “Dýňové noky s kadeřávkem”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *