Klasiku brokolicové polévky jsem dávno nahradila novými, originálnějšími recepty. A že jich brokolice nabízí spoustu. Na přípravu jsem využila zbytek zelené kari pasty, která vytvoří báječný, kořeněný, pikantní základ, nejenom na dnešní hutnou hřejivou brokolicovou polévku.
A právě vydatné, nejlépe pikantní, polévky posypané křupavými semínky jsou tak báječným lékem na chmurné počasí. I když u nás, u protinožců, již začalo jaro, rána a večery si stále myslí, že ještě nepřišel ten správný čas a tak se kromě tulení pod peřinou zahříváme miskou plnou horké polévky.
Zejména v poslední době, jsem si oblíbila přípravu, kdy její část rozmixuju tyčovým mixérem. Tím se krásně zahustí, chutě navzájem propojí, ale zároveň nepřijdu o křupavé kousky zeleniny, které my tak moc rádi! V podstatě tak připravuju už téměř každou polévku.
Na servírování nesmí chybět opečená semínka, a aby byla chuť ještě bohatší a celé jídlo sytější, přidala jsem opečené batátove chipsy a kokosovou smetanu.
Suroviny
na 2 porce / příprava 15 minut
- 1 brokolice
- 1 cibule
- 1 vrchovatá lžíce zelené kari pasty
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- sójová omáčka
- kokosový olej
na podávání
- kokosová smetana
- opečený batát
- semínka
- chilli omáčka
Postup
- Na kokosovém oleji si dorůžova na mírném plameni osmažíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme kari pastu, kurkumu a římský kmín a za stálého míchání prosmažíme další minutku.
- Zalijeme ca ¾ litrem vody nebo vývaru, přidáme pokrájenou brokolici (čím menší kousky, tím rychleji se uvaří) a ochutíme sójovou omáčkou nebo solí. Vaříme do změknutí brokolice cca 5 minut.
- Část polévky rozmixujeme tyčovým mixérem, tím ji zahustíme, ale zároveň ponecháme kousky.
- Polévku podáváme s opečeným batátem, semínky a rostlinnou smetanou.