Během mého pátraní po jídle s pořádnejma koulema, jsem vymyslela tuhle pecku. Vzpomněla jsem si na senzační indickou kuchyni, která obsahuje i spoustu receptů na nejrůznější luštěninové, zeleninové a zejména sójové koule, které místní nazývají kofta. Směs drží báječně pohromadě, a to díky přidaným bramborám, škrobu a rozmixované části sójového granulátu, který vytvoří jemnější konzistenci a zároveň pojivou část. Je to jednoduché, efektivní a tak dobré, že si na tom pochutná i nejeden masožravec.

Koule se báječně hodí k zeleninovým omáčkám, ale i jako bezmasá alternativa do placek všeho druhu – zabalená do pity, tortilly nebo flatbreadu s kupou křupavé čerstvé zeleniny a oblíbeným dresinkem. Jednoduše obměňuju suroviny podle sezóny.

A jelikož je na Zélandu stále k mání hromada dýně a v Čechách začíná hlavní sezóna, právě tahle oranžová tykev perfektně doplňuje sójové koule. Příprava omáčky snad už nemůže být jednodušší a rychlejší – uvařenou dýni stačí rozmixovat s kokosovým mlékem, kari kořením, citrónovou šťávou a podle chuti opepřit a osolit.

Posledně jsme sójové koule spořádali pouze s dýňovou omáčkou, ale jako příloha se skvěle hodí brambory (klidně opečené), rýže nebo třeba quinoa. Tímto receptem zahajuji sezónu koulobraní za zahájenou!

Suroviny

na 4 porce / příprava 30 minut

na koule

  • 1 ½ hrnku sojového granulátu
  • 1 hrnek na kostky nakrájené uvařené brambory (cca 1 střední brambora)
  • 3 hrnky vroucí vody
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 malá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cm kousek zázvoru
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 1 vrchovatá lžička koření garam masala
  • 1 vrchovatá lžička kari koření
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu + na obalení
  • olej na smažení
  • sůl podle chuti

na omáčku

  • cca 1 kg dýně
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 1 vrchovatá lžíce kari koření
  • sůl, pepř a citronová šťáva na dochucení
Postup
  1. Do hrnce dáme sójové maso, sójovou omáčku a zalijeme vroucí vodou. Přiklopené necháme nabobtnat.
  2. Mezitím dáme vařit na kostky nakrájenou dýni.
  3. Nabobtnané sójové maso scedíme a v cedníku vymačkáme co nejvíce tekutiny. Do mísy si přendáme ⅓ sójového masa a rozmixujeme dohladka společně s cibulí, koriadrem, pokrájeným česnekem a zázvorem. Přimícháme zbytek sójového granulátu, uvařenou bramboru, koření (garam masala, kari, římský kmín) a kukuřičný škrob. Vytvarujeme koule o velikosti vlašského ořechu, které obalujeme v kukuřičném škrobu (můžeme doladit sezamem).
  4. Sójové koule osmažíme dozlatova.
  5. Uvařenou dýni scedíme (vodu si ponecháme na naředění omáčky), přidáme kokosové mléko, kari koření a rozmixujeme dohladka. Naředíme tak, aby nám vznikla hustá krémová omáčka. Dochutíme solí pepřem a citronovou šťávou.
  6. Sójové koule podáváme s omáčkou bramborami, rýží nebo třeba quinoa.

TIP! Pokud máte čas a prostředky, upečte dýni s kořením a olejem, omáčka tak bude ještě chutnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *