Miluju pečení, ale život v dodávce s tím nejde příliš dohromady. Jakou pak mám radost, když se k nějaké té troubě příchomejtnu. Prvně si vždycky upečeme brambory a pizzu (bez té by to prostě nešlo), a pak přichází na řadu něco sladkého. Jak já zbožňuju sladkou kořeněnou vůni linoucí se z trouby. A tak jsem proměnila neděle na vinici, kde jsme pracovali 7 týdnů, na odpolední pečení. Dokonce si i Standa upekl svůj první dezert v historii. Navíc ta radost, když donesete do práce tác s něčím sladkým, je v očích Kiwáků k nezaplacení!

Od Francouzů jsem dostala citróny z jejich zahrady na hostelu a o nedělním pečení bylo rozhodnuto. Vznikl tak můj první citronový koláč. Trošku jsem zaexperimentovala a vytvořila veganskou verzi – vajíčko jsem nahradila lněnýma semínkama, mléko jsem použila sójové, jako tuk jsem zvolila olivový olej a místo zakysané smetany, kterou už ani nepoužívám, jsem koláč ozdobila vychlazeným kokosovým krémem. Koláč se dá upéct i v bezlepkové variantě – skvěle se hodí například mandlová mouka!

Nakonec jsem přidala mák, který na to jak moc ho zbožňuju, používám ve své kuchyni málo. Pokud ale nejste makoví jako já, klidně ho vyměňte za ořechy jakéhokoliv druhu.

Suroviny

na 2 formy o průměru cca 15 cm nebo jeden menší pekáček / příprava 10 minut + 30 minut pečení

  • 2 ½ hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 poctivé lžíce máku
  • 2 lžičky sody
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 ½ hrnku rostlinného mléka (sójové, mandlové…)
  • ½ hrnku panenského olivového oleje (nebo roztátého kokosového)
  • ⅓hrnku citronové šťávy (cca 1-2 citróny)
  • 1 poctivá lžíce citronové kůry

na podávání

Postup
  1. V míse si zvlášť smícháme „suché“ suroviny, které důkladně promícháme s těmi „mokrými“ – mlékem, olejem, citronovou šťávou a kůrou.
  2. Přendáme do papírem vyložené formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut, záleží na velikosti formy (hotový koláč poznáme vpichem špejle, která zůstane čistá).
  3. Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce a podáváme s kokosovým krémem, posypaný citronovou kůrou a ořechy.

2 thoughts on “Citronový koláč s mákem”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *