
Není to jenom úchvatná novozélandská příroda, co nám dělá denně společnost, ale i kocovinová rána – to víte, místnímu craft beer se prostě nedá odolat. A takové nezapomenutelné večírky jsme zažili i v naší Vanilce na parkovišti. Takové ty naše soukromé, kdy se z nás s mizející hladinou v láhvi stávají zpěváci. Ach, ale ta rána opilcova. Ovšem nic co nezpraví pořádná snídaně, koupačka a procházka na čerstvém vzduchu (a občas i to pivo na srovnání hladinky :)).
S opicí na zádech je to jednoznačně snídaně slaná – hodně bohatá, sytá a chuťově výrazná. Ta většinou zahrnuje vejce na stovky způsobů, které kombinuju s dostupnými surovinami. Jednou takovou výživnou je i dnešní recept na snídani z jedné pánve. Do základu vždy přidávám zeleninu, konzervu fazolí a rajčat, uzenou papriku, která dodá celému pokrmu šmrnc a nutriční droždí na krémovou, sýrovou konzistenci. Pak už jen stačí přidat vejce, uvařit je do požadované “tekutosti” a podávat nejlépe s chilli omáčkou!

Suroviny
na 1 střední pánev cca 2 porce / příprava do 30 minut
- 4 vejce
- 1 menší cibule nakrájená najemno
- 2 žampiony nakrájené na kostky
- zbytky všemožné zeleniny (paprika, mrkev, cuketa…)
- 1 propláchnutá konzerva mixu fazolí
- 1 konzerva krájených rajčat
- 1 poctivá lžíce paprikové pasty nebo harrisy
- 1 lžička sušených bylinek
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžíce nutričního droždí
- olivový olej
- sůl a pepř
na podávání
- pečivo
- chilli omáčka
- semínka
- jarní cibulka
Postup
- Na oleji začneme smažit nakrájenou cibuli a postupně přihazujeme ostatní zeleninu. Osolíme, opepříme a prosmažíme dozlatova. Poté přisypeme uzenou papriku, bylinky, párkrát promícháme a přidáme konzervu rajčat, fazole, paprikovou pastu a nutriční droždí. Za občasného míchání necháme pár minut zredukovat a podle chuti dosolíme.
- Pomocí naběračky uděláme do směsi důlek, vyklepneme do ní vejce a opatrně vylijeme do připraveného důlku. Vejce osolíme, opepříme a vaříme přiklopené do požadované konzistence.
- Podáváme s pečivem posypané semínky a jarní cibulkou.
