Z cizrny se dá připravit nejenom tradiční hummus, ale i nejrůznější pomazánky. Někdy mám chuť na rustikálnější verzi, a nemluvě o tom, že ne vždy mám po ruce mixér. V takové chvíli sáhnu po vidličce, kterou cizrnu rozmačkám, smíchám s ostatními surovinami a podávám namazanou na kváskovém chlebu obloženou pořádnou vrstvou sezonní zeleniny!

Posledně to byla varianta s avokádem a řapíkatým celerem, dnes jsem zvolila recept jednoduší z dostupnějších ingrediencí. V podstatě si je vozím neustále s sebou v dodávce, takže když mě popadne chuť, nebo potřebuju udělat zdravou sváču na cestu, za deset minut mám hotovo!

Suroviny

na 2 porce / příprava 10 minut

  • 1 konzerva cizrny
  • 1 najemno nakrájená kyselá okurka + trocha láku
  • 2 vrchovaté lžíce nakládané kukuřice
  • 1 vrchovatá lžíce sojanézy
  • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička hořčice
  • sůl a pepř

na podávání

  • kváskový chleba (lze nahradit bezlepkovou variantou)
  • sezonní zelenina (salát, zelí, mrkev, rajče, ředkvičky…)
Postup
  1. Zcezenou cizrnu rozmačkáme vidličkou a smícháme se zbytkem ingrediencí. Dochutíme solí, lákem a hořčicí.
  2. Podáváme namazané na kváskovém chlebu a obložené pořádnou vrstvou sezonní zeleniny.

TIP! Cizrnu lze vyměnit za fazole.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *