Z cizrny se dá připravit nejenom tradiční hummus, ale i nejrůznější pomazánky. Někdy mám chuť na rustikálnější verzi, a nemluvě o tom, že ne vždy mám po ruce mixér. V takové chvíli sáhnu po vidličce, kterou cizrnu rozmačkám, smíchám s ostatními surovinami a podávám namazanou na kváskovém chlebu obloženou pořádnou vrstvou sezonní zeleniny!
Posledně to byla varianta s avokádem a řapíkatým celerem, dnes jsem zvolila recept jednoduší z dostupnějších ingrediencí. V podstatě si je vozím neustále s sebou v dodávce, takže když mě popadne chuť, nebo potřebuju udělat zdravou sváču na cestu, za deset minut mám hotovo!
Suroviny
na 2 porce / příprava 10 minut
- 1 konzerva cizrny
- 1 najemno nakrájená kyselá okurka + trocha láku
- 2 vrchovaté lžíce nakládané kukuřice
- 1 vrchovatá lžíce sojanézy
- 2 lžíce nasekané jarní cibulky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička hořčice
- sůl a pepř
na podávání
- kváskový chleba (lze nahradit bezlepkovou variantou)
- sezonní zelenina (salát, zelí, mrkev, rajče, ředkvičky…)
Postup
- Zcezenou cizrnu rozmačkáme vidličkou a smícháme se zbytkem ingrediencí. Dochutíme solí, lákem a hořčicí.
- Podáváme namazané na kváskovém chlebu a obložené pořádnou vrstvou sezonní zeleniny.
TIP! Cizrnu lze vyměnit za fazole.