Sendvič je moje nejoblíbenější svačina mezi jídly nebo i často rychlá večeře. Sendviče jsem si oblíbila zejména v Anglii, před více jak 10 lety. Tamní měkoučký toustový chléb jsem mohla konzumovat od rána do večera. Postupem času jsem se tedy naučila připravovat, kromě klasiky zapečeného toustového chleba se sýrem, i další nové variace, především ty veganské.
V následujícím receptu jsem smíchala moje oblíbené suroviny – cizrnu, tempeh a avokádo. Vše jsem poté dochutila dijonskou hořčicí, sójovou tatarskou a troškou rozinek, které se postarají o vyvážení kyselé chutí citronu.
Tempeh pro chuť i pevné zdraví
V posledních letech jsem si velmi oblíbila vaření z tempehu, který téměř vytlačil tofu z mého jídelníčku. Stále se u nás jedná o méně běžnou surovinu, ovšem s rostoucí popularitou bezmasé stravy, čím dál více dostupnější a populárnější.
A cože je to vlastně tempeh?
Tempeh je potravina, která se vyrábí fermentací sójových bobů, což je jedna z nejzdravějších způsobů zpracování. Sójové boby jsou uvařeny a namočeny na několik dní do kultury ušlechtilé plísně, která boby proroste, spojí je a tím dojde k tzv. fermentaci.
Tempeh se na našem trhu vyskytuje v různých podobách. Každá z nich může mít své specifické využití. Osobně mám nejraději tempeh uzený, který i bez předchozího nakládání chutná skvěle.
Co tempeh obsahuje a jeho příznivé účinky
Ze zdravotního hlediska je tempeh opravdu skvělá volba. Díky působení ušlechtilé plísně obsahuje spoustu vitamínů skupiny B především B12, ale také vlákninu, proteiny a všechny aminokyseliny jako kompletní bílkovina. Je též bohatý na vápník, forfor a železo.
Svým složením dokáže pozitivně ovlivnit stav střev, takže se hodí pro osoby trpící různými střevními obtížemi. Pro svůj obsah vápníku a dalších složek se hodí při osteoporóze a neobsahuje prakticky žádný cholesterol. Odborníci se také shodují v tom, že tempeh je jednou z nejzdravějších variant sóji.
Shrnuto, podtrženo – tempeh by neměl, zejména u bezmasého stravování, chybět ve vašem jídelníčku!
Následující recept je rychlý a výsledek báječný. Je pak už na vás jestli budete salát servírovat samostatně s pečivem či jako náplň do opečeného toustového chleba nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Suroviny
na cca 4 – 6 sendvičů / příprava 10 minut + 30 minut nakládání
- 1 hrnek uvařené cizrny
- ¼ červené cibule
- 1 řapík celeru
- ½ avokáda
- 2 lžíce sójové tatarky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1-2 lžičky dijonské hořčice
- ½ lžičky drceného římského kmínu
- 1 vrchovatá lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce rozinek
- sůl, pepř
na tempeh
- 1 tempeh
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička uzené papriky
na podávání
- toustový nebo jiný chléb
- salát
- rajče
- klíčky
Postup
- Nejprve si naložíme, do uzavíratelné dózy, na plátky nakrájený tempeh ve směsi ze sójové omáčky, třtinového cukru a uzené papriky. Dózu uzavřeme a pořádně promícháme, tak že otočíme dózu několikrát dnem vzhůru a naopak. Každých 10 minut opět promícháme. Sojová omáčka se postupně vsákne do tempehu, který poté stačí opéct z každé strany na oleji, nejlépe sezamovém. Tempeh nakládáme alespoň 30 minut.
- Mezitím si do mísy připravíme zbytek ingrediencí – cizrnu, kterou nejprve pomačkáme šťouchadlem na brambory, najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájený řapíkatý celer, na kostky nakrájené avokádo, tatarku, citronovou šťávu, dijonskou hořčici, římský kmín, petrželku, rozinky, sůl a pepř. Pořádně zamícháme a dáme uležet do lednice.
- Hotový salát poklademe na opečený chléb s listem salátu, poté přidáme plátek či dva rajčete, osmažený tempeh a klíčky. Přiklopíme a zabalíme, nejlépe do pečícího papíru.