I když název jídla by mohl evokovat ne zrovna vábný pokrm, hummus je rychlá, zdravá a báječná svačina doslova nabitá chutěmi. Pokud nemáte s hummusem žádné předchozí zkušenosti, je ten pravý čas začít.

Co je to hummus

V podstatě se jedná o pomazánku z cizrny ochucenou sezamovou pastou tahiny, česnekem, římským kmínem a citronem. Jedná se o výživný studený pokrm, který má kořeny v oblasti Středního východu, kde se dodnes hádají, kdo ho vlastně vymyslel. S přibývající popularitou vegetariánské stravy a zdravého životního stylu, jsou desítky druhů běžně k dostání v supermarketu, ale domácí je domácí.

Kouzlu hummusu jsem poprvé podlehla před skoro deseti lety v Anglii. Dodnes má hummus široké uplatnění a nejzábavnější jsou jeho obměny – dle nálady a příležitostí do něj pokaždé můžete přidat nové a nevšední ingredience.

Tipy jak na to

Ještě donedávna jsem pracně namáčela cizrnu alespoň 12 hodin předem, vařila zdlouhavé hodiny, zkoušela všemožné tipy a návody, ale stejně se mi nejlépe pracuje s cizrnou z konzervy. Výjimkou jsou země Středního východu, kde má cizrna velikost velkého lískového ořechu (ve skořápce). To se poté hummus připravuje jedna báseň.

Pokud tedy nemáte příjem například turecké cizrny, nebo nežijete na Středním východě, nejchutnější a zároveň nejjednodušší variantou je koupit konzervovanou cizrnu. Ovšem na kvalitě nešetřete, cizrna dělá hummus.

Ingredience je vcelku jedno jak rozmixujete, důležité je, abyste docílili jemného a hladkého krému. K tomu poslouží vhodit do fáze mixování 2 kostky ledu nebo nalít trochu studené vody.

Hummus nejlépe chutná s teplým pita chlebem a nakrájeným řapíkatým celerem, mrkví a okurkou v podobě tyčinek, které ponoříte do skleničky s citronovou vodou.

Suroviny

4 porce / příprava cca 20 minut

  • 2 konzervy uvařené cizrny
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sezamové pasty tahiny
  • 1 vrchovatá lžička mletého římského kmínu
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl dle chuti
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 kostky ledu nebo studená voda

na ozdobu

  • pár kuliček uvařené cizrny
  • sladká paprika
  • olivový olej
Postup
  1. V míse začneme mixovat scezenou cizrnu, prolisovaný česnek, čerstvě namletý římský kmín, sůl a tahini pastu.
  2. Po chvíli  mixování přilijeme 1/2 hrníčku ledové vody a nebo přidáme pár kostek ledu. Jakmile se vše spojí, přilijeme olivový olej, citronovou šťávu a znovu rozmixujeme. Přiléváme vodu a olivový olej dle potřeby, dokud nám nevznikne hladký, nadýchaný krém.
  3. Dochutíme a podáváme s nakrájenou zeleninou, pita chlebem, ozdobené olivovým olejem, sladkou paprikou a kuličkami cizrny.

TIP! Hummus výborně chutná i přelitý rozpuštěným máslem, místo olivovým olejem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *