Obliba dýně v české kuchyni každým rokem vzrůstá. Během podzimního období si lze vybrat z desítek restaurací, které nabízejí výborné dýňové hody, anebo si jednoduše nějakou dobrotu udělat sami, jelikož během tohoto období narazíte na dýni v každém supermarketu.

Osobně nemám zkušenosti s pěstováním dýně, ale mám pocit, že roste jako plevel. Pokaždé když se na podzim vracím z pracovní sezóny, Standova mamka má sklizeno několik desítek dýní a společnými silami bojujeme až do jara, abychom je dokázaly vůbec zpracovat (často nám k tomu pomůže i Halloween). Dýně je velmi vděčná surovina a dá se zpracovat jak naslano, tak i nasladko.

Dýně – přírodní lékárna i kosmetický pomocník

Ne jenomže dýně výborně chutná, ale má také blahodárné účinky na naše zdraví. Regeneruje, posiluje organismus ve všech směrech a je bohatá na spoustu minerálů a vitamínů. Dužinu a semena dokonce lze uplatnit i při výrobě kosmetiky – dýňový olej působí blahodárně na pokožku, zpomaluje stárnutí a pomáhá zlepšovat kvalitu vlasů a nehtů.

Dýňová polévka je jednoznačně nejoblíbenějším pokrmem z dýně a snad každý má svůj oblíbený recept, na který nedá dopustit. Ani u Neposedné Myšky tomu není jinak. Nejraději mám nasládlou variantu s nádechem pikantnosti, která krásně zahřeje během sychravých podzimních dnů. Proto v receptu nesmí chybět skořice a troška chilli!

Suroviny

Pro 4 – 6 osob / příprava 20 minut + 40 minut vaření

  • 1 dýně hokkaido
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 cm kořene zázvoru
  • zeleninový vývar nebo bujón (někdy vynechávám)
  • kůra a šťáva z ½ citronu
  • 1 proužek pomerančové kůry
  • 1 lžička kvalitního kari koření
  • kousek celé skořice, 3 hřebíčky, 1 badyán (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • olivový olej

na podávání

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • dýňová nebo slunečnicová semínka
  • petrželka
  • chléb
  • olivový olej
  • čerstvá šalvěj či rozmarýn
  • hrubá sůl
Postup
  1. Dýni neloupeme, pouze odstraníme semínka a nakrájíme dužinu na větší kostky. Cibuli nakrájíme najemno, česnek, chilli a zázvor nasekáme.
  2. V hrnci na oleji nejprve orestujeme cibuli, pak přidáme dýni, česnek, chilli, zázvor a koření (kari, skořici, hřebíček, badyán) a za stálého míchání smažíme 2 – 4 minuty. Poté zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme citronovou šťávu a kůru, proužek pomerančové kůry, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme zhruba 30 minut.
  3. Nyní je potřeba vyndat koření vcelku – hřebíček, badyán a skořici a vše rozmixujeme do hladkého pyré. Pokud je polévka příliš hustá, naředíme ji vodou.
  4. Na podávání si nejprve připravíme rozmarýnový chléb. Ve hmoždíři rozmělníme čerstvý rozmarýn, přilijeme olej a zamícháme. Touto směsí potřeme nakrájený chléb, posolíme hrubou solí a dáme na 2 minutky péct do rozpálené trouby na režim horkovzduch.
  5. Dýňová a slunečnicová semínka opražíme nasucho.
  6. Polévku podáváme se lžící zakysané smetany, ozdobenou semínky a petrželkou a servírujeme s rozmarýnovým chlebem. Skvěle chutná i s chilli olejem.

TIP! Zakysanou smetanu můžeme nahradit kokosovým mlékem, které polévce dodá na exotičnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *